Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Styczniowa mama xaxa

Wózki. Czy da się obyć bez gondoli?

Polecane posty

Gość mamamamaao
Nie wyobrażam sobie wyjść z noworodkiem czy niemowlakiem na spacer w foteliku! moje dziecko za kilka dni kończy 2 miesiące i do tej pory niezbyt jej wygodnie w foteliku, a poza tym -ZIMĄ?? przecież będzie mu strasznie zimno! w gondoli jest chroniony przed zimnem, wiatrem , mżawką bo w deszcz czy zamieć raczej nie wyjdziesz, ale zimą często coś z nieba pada i w foteliku będzie spadać na dziecko, a jak kupisz gondolę to na budkę. Taki maluszek ma skórę o 30%procent cieńszą , mieszkał sobie w brzuchu prez 9 mc. w 36 stopniach, a Ty chcesz go zimą wystawić na dwór w foteliku? gdzie będzie na niego wiało z każdej strony?

Gość mamamamaao
Jeszcze jedno, taki maluszek musi jak najwięcej leżeć na płasko, a w foteliku jest nienaturalnie zgięte. NIe wyobrażam sobie tak spacerować, mi mojej córci żal jak musi siedzieć w samochodzie z godzine, ale to konieczne.

Gość czarna porzeczka123
Slodka mama, tylko to co na szafie pokazujesz ma godnole a sama spacerowka sie nie rozlozy tak aby niemowlak mial komfort i bezpieczenstwo, zreszta posty powyzej patrz no coz, u nas juz w Polsce tak jest, jedno kupia formowe, no trzeba sie pokazac a na drugie nawet zlotowki nie wydadza, bo jak to miec kiepski fotelik i kiepska gondole.. lepiej wozic dziecko w spacerowce/foteliku firmowym... a zapewne dom odwalony a na obiad ziemniaki z kwasnym mlekiem..... a o wakacjach mozna pomarzyc, no chyba ze egipt raz na 5 lat co by foty pokazac znajomym... ale grunt, ze jak znajomi przyjda to im oczy wychodza z zazdrosci... koniec tematu, zal

Gość a takaa sobiee
jezeli o mnie chodzi to z kasa nam sie nie przelewa chcialam kupic cos innego dziecku za to mamy wozek no ale bedzie trzeba cos poszukac w komisie jeszcze :(

wiekszosc z was jest zwyczajnie szalona z tym pisaniem o plaskim lezeniu i spacerowkach :/ ale skoro chcecie wypierdalac akse w bloto wasza sprawa :D

Gość a takaa sobiee
a ktos napisze co mysli o tym wozku co dalam link ?

Gość do a taka sobie
Ja dopiero przymierzam sie do kupna wozka (rodze w styczniu), ale na pewno nie wozilabym malucha w wozku z fotelikiem. WOzek moze fajny, ale na pozniej, na poczatek kup najtanszy z gondola (spojrz na allegro, naprawde za niewielkiem pieniadze cos znajdziesz).

Gość a takaa sobiee
hymm to moje pierwsze dziecko wiec sie nie znam, dziekuje za pomoc pewnie cos kupie jak wyskrobie pieniazki :/ szwagierka mi nagadala ze to wystarczy szkoda troszke ale w koncu zdrowie maluszka najwazniejsze

Gość laura26
Autorko ja ci powiem coś szczerze-NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA Z DZIECKIEM BEZ GONDOLI,ja rodziłam 15 grudnia też w zimie i używaliśmy jej non stop,dziecko ma wygodę,ciepełko,suuper! a potem jak się kolki zaczęły to wózek był wyzwoleniem z gondolą.

Gość jsdzgvnxdkjvn
Kobieta zapytała o radę, bo to jej 1 dziecko i się nie zna, a od razu znalazły się na takie, które skrytykowały, że fotelik chce maxi cosi, a na gondol oszczędza. O ile gondola jest zbędna, to bezpeczny fotelik to podstawa

Gość najlepiej kupic wyprawke
Fakt,ze bezpieczny fotelik to podstawa, ale czy gondola jest zbedna to sprawa dyskusyjna! Ja musze troche pooszczedzac, ale nie kosztem bezpieczenstwa dziecka, wiec zdecydowana jestem na nowy, dobry fotelik (tez MC) i uzywany wozek z gondola.

do poprzedniczki, skryttkowaly bo ajk sie autem jezdzi raz na ruski rok to im jest fotelik zbedny a gondola neizbedna :D ja z dzieckiem jezdzilam o wiele wiecej autem niz wozkiem i o ile bez gondoli mozna zyc to bez fotelika nie :) tak smao jak wierze ze w bloku ciezko o spacer bez wozka tak majac ogrod spacer nie musi byc chodzeniem przez kilka godzin ale mozliwosci jest mnostwo od wyjscia na taras po jezdzenie wozkiem po ogrodku :d ja np mlodego na wisone bardzo czesto wyciagalam na ogrodek w lezaczku :> potem sypial na hustawce obok mnie, a latem na kocu :) co bylo znacznie wygodneijsze od wozkow gondoli itp ale tak jak napisalam wczesniej kazdy sam wybiera i kazdy musi sie sam przekonac o bledzie zakupu nadmiaru gadzetow dzieciowych :P

AUTORKO ---------- chetnie bym sie pochwaliła wózkiem ale też go dostałam po maluszku z Niemiec. to nie jest licha spacerówka to duży wózek pompowane kola, dobrze zabudowana. myślałam o kupnie używanej gondoli już za 200zł wypatrzyłam ale koleżanka pokazała i ten wkład do wózka choć sama ma gondole powiedziala ze spokojnie sie bez niej obejde. a noszenie dzieci w chustach tak teraz polecane już od pierwszych tygodni nie szkodzi, wiec nie róbcie afery ze 160c zniszczy zdrowie. mieszkam na wsi mam domu i ogródek po spacerku nie bede tachać żadnego wózka do sypialni bo mam łóżeczko i tam sobie bedzie spało, a mam jeszcze Leżaczek bujaczek 0-6mi i nie jest plaski jak decha a jego poprzednia właścicielka miewa sie świetnie

nie wyobrazam sobie by gondola sie nie przydala. Uwazam tez ze wozek 3 w 1 to super sprawa. Sama mialam tanszy wozek, coneco toledo. Gondola zdejmowana jednym pociagnieciem, jak np mala zasnela w wozku na spacerze to zdejmowalam gondole i wnosilam do domu z nia w srodku i mogla spac dalej. Po schodach calego wozka bym nie wniosla. Na lato kupilam parasolke zwykla, ale jest jesien i znow racamy do spacerowki z coneco, ze spiworkiem, daszkiem, folia, mimo ze mala ma 1.5 roku. Poruszam sie glownie samochodem i opcja wyciagania dziecka z fotelikiem i przekladaia go na stelaz od wozka super, szczegolnie jak byla bardzo malutka i non stop spala, po prostu kontynuowala swoj sen dalej.

Masz 2 wyjścia: Wózek 2 w 1. Fotelik Max Cosi dokup osobno. Tańsze wózki, czyli takie do 1.300 nie są gorsze. Ja teraz przy 2 dziecku mam Espiro Vector i jest świetny: http://allegro.pl/wozek-espiro-vector-4-air-wyprzedaz-i1908885203.html Albo firmowy, który w regularnej cenie kosztuje około 3 tys. Ja przy 1 córce miałam Maxi Cosi Mura i rewelacja- używkę dostaniesz za 1.000 zł. Poza tym weź pod uwagę, że wózek do 1.200+ fotelik Maxi Cosi, to cena całego zestawu X Lander z wyżej wymienionym fotelikiem. Np: http://allegro.pl/x-lander-xa-2011-maxi-cosi-citi-3w1-cz-wa-dk1-i1948911349.html 1.800 za wózek to dość sporo, ale w tym masz gondolę, porządną spacerówkę i super bezpieczny fotelik

Gość anita1978
Droga autorki. mam już jedno dziecko które ma 1,5roku.Rodziłam ją latem w czerwcu.mam swój dom także dziecko całymi dniami spało koło domu i nie wyobrażam sobie żeby mała spała w rozkładanej spacerówce.Spała w gondoli. A moja siostra rodziła zimą i też nie wyobraża sobie żeby dziecko do jakiegoś czasu wozić w spacer. lub w foteliku. Masz swój dom, na wiosnę będziesz np coś robiła koło domu.sadziła kwiatki itp i twoje dziecko będzie przesypiało pół dnia w na podwórku koło ciebie.Wyobrażasz sobie śpiącego 3-4 miesięcznego niemowlaka w np spacerówce lub foteliku? Nie wiesz co robić to po prostu spytaj się lekarza co jest dla dziecka najzdrowsze. A jak np planujesz drugie dziecko to na pewno się przydadzą i dla drugiego bobasa. Ja mam wózek z gondolą 2w1 i ze spacerówką a jak mała miała roczek to kupiliśmy używaną spacerówkę - parasolkę . A jak masz jakieś mamy koleżanki to popytaj się ich albo Jak już nie chcesz tej gondoli kupować to pożycz od kogoś.

Gość anita1978
Opowiem taką sytuację która miała miejsce w czerwcu tamtego roku.Było bardzo upalne lato Jest lato ponad 30 stopni w cieniu.Jadę z dzieckiem (samochodem )na szczepionkę i widzę jak młoda mamusia na szpilkach idzie sobie powolutku na spacerku w słońcu z dzieckiem.(jak wracałam tez widziałam jak sobie chodziła)dziecko jest w czarnym foteliku przypiętym adapterem do dołu wózka i pod czarna parasolką, tak prowadziła dziecko na spacer a widać że to było bardzo malutkie dziecko. Będąc już u lekarza która jest moją znajomą powiedziałam jej o tym i poprosiłam o wypowiedź jako lekarz.Ona zrobiła tylko wielkie oczy i powiedziała że te dziecko to ona chyba prowadziła na pokaz tylko się pochwalić,że ten spacer wyszedł takiemu niemowlakowi na szkodę. po 1-powinno leżeć na płasko, po 2 -w taki upał jest zdrowiej leżeć w domu jak się prażyć na taki słońcu,

Fotelik samochodowy musi byc bezpieczny to sprawa bezdyskusyjna ale one nie sa za zdrowe dla kręgosłupków naszych maluchow bo wymuszaja nienaturalna pozycje ciała. Ja staralam sie w pierwszych miesiacach nie uzywac fotalika w nadmiarze. Jak B. mial 2,5 mies pojechalismy do Krakowa na weekend (300 km w jedna str) to juz fajnie sobie w tym foteliku siedzial. Ale umeczyl sie bo niewygodnie mu bylo. Jechalismy 2 * 2,5 godz . Wiec nie wyobrazam sobie jeszcze mniejszego malucha trzymac w foteliku na spacerach. Ten pokazany wozek z montowanym fotelikiem to jakis maly koszmarek - dziecku nie bedzie dobrze sluzyl.

Gość i to już na tyleee
Autorce nie chodziło o to, żeby wpiąć fotelik w stelaż wózka i tak jeździć przez cały dzień. Nasz pediatra twierdzi, że dziecko w takiej pozycji może jeździć maks godzinę dziennie. Autorka miała na myśli spacerówkę rozkładaną zupełnie na płasko i do tego pewnie jakieś nosidełko, wkładkę do spacerówki, a nie fotelik i stelaż! Czytajcie uważniej. Ja woziłam w gondoli, ale moja siostra kupiła spacerówkę rozkładaną zupełnie na płasko, do tego takie nosidełko: http://allegro.pl/nosidelko-gondolka-kees-do-wozka-dziec-super-cena-i1950186398.html i dziecko bezpiecznie przejeździło całą zimę, a wcześniej pytała o to pediatrę i lekarz nie widział przeciwwskazań. Ja przy drugim dziecku również myślę nad takim rozwiązaniem. Takie nosidełko spokojnie pełni rolę gondolki.

Gość Nie potrzebna
jest gondola wcale. Pierwsze dziecko z września- jeździło na płasko w spacerówce, drugie z stycznia- to samo. Żadnych problemów z kręgosłupem nie mają. Spacerówka duża ale lekka, rozkładana na płasko, duże pompowane koła. Polecam takie rozwiązanie.

Gość ja mam taco
na stelazu warrior. 3w1. Gondolka jest super, pieknie sie prowadzi. Spacerowke bede uzywac wiosna, rodzilam na poczatku wrzesnia. zaden x lander, maxi cosi i inne *firmowki* nigdy mnie nie interesowaly. moim zdaniem bluzgany przez was, bo polski i tani, wozek taco dla malenstwa to super inwestycja. Kupilam za 1200zl. POLECAM

Witam, mój wózek 3 w 1 nie był także drogi bo kosztował ok 1200 pln. Nie patrzyłam na markę a na wygodę, wagę i równie istotne elementy. Syna urodziłam w styczniu i gondola się nam bardzo przydała nie obyło by się bez niej w naszym przypadku. Zmieniliśmy na spacerówkę jak miał 5 msc do tego czasu codziennie był spacer w gondoli. Tym bardziej że jak dziecko urodzi się zimą to wieje z każdej strony i w gondoli masz pewność że nie ma żadnych "prześwitów" jak w spacerówce.

Gość aaaaaaaaaaaania
Gondola na pewno się przyda. W 3 różnych sklepach widziałam, że na wersję z gondolą jest promocja i obecnie różnica w cenie między spacerówką X-lanedera XA, a wersją z gondolą wynosi ok. 200 zł

Gość Styczniowa mama xaxa
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Jak widzę są zarówno wypowiedzi przeciwko opcji spacerówka + fotelik jak i przeciwko wózek 3 w 1. Chciałam tylko powiedzieć, że naprawdę jestem daleka lansowaniu się marką wózka czy fotelika - jak mi tu wielokrotnie sugerowano. Nie znam się na temacie zupełnie. Sugeruje się tylko forami i rankingami. To właśnie tam wyczytałam, że foteliki Maxi Cosi są bardzo bezpieczne i dają możliwość dokupienia adapterów do wielu rodzajów wózków (wielu firm). Fotelik ten kosztuje 444 zł co wg. mnie wcale nie jest zbyt wygórowaną ceną, ponieważ widziałam mnóstwo o wiele droższych fotelików. Poza tym kto będzie wiedział, że to jest Maxi Cosi? Jest to na nim napisane? Trochę mnie to śmieszy. I nigdy nie napisałam, że zamierzam wozić dziecko w foteliku zamiast gondoli. Wiem doskonale, że ta pozycja nie jest odpowiednia dla niemowlaka. Jeżeli chodzi o spacerówkę to temat założyłam właśnie po to aby ktoś kto spraktykował takie rozwiązanie zasugerował mi jakąś. Jeżeli taka nie istnieje oczywiście kupię wózek z gondolą w tańszej wersji. Pomysł na spacerówkę X-landera wziął się stąd, że to właśnie ona opisywana jest jako głęboka, stabilna i rozkładana na płasko. Również nie miałam świadomości, że to jakieś porshe wśród wózków. Swoją drogą może stworzymy ranking niemowlęcych marek, które kojarzone są z próżniactwem i snobizmem? Bo uwierzcie mi dla ludzi, którzy nie są w temacie i nie mają dzieci te nazwy są anonimowe i mogą (tak jak ja) nie mieć świadomości, że kupując coś zostaną posądzeni o przerost formy nad treścią. Naprawdę nie sądziłam, że można szpanować gadżetami dla dzieci :) Jak się okazuje człowiek uczy się przez całe życie :)

Ja zwracam uwage na marki. Ale nie widze nic zlego w tym ze ktos stawia na marke np Maxi Cosi bo wiem ze to są super fajne rzeczy i bazpieczne dla dzieciaczka. Niestety nie kazdego stac - mnie nie, wiec kupilam fotelik chicco. Spacerowka z Zoopera. Nie wiem czemu upieracie sie na spacerowce dla noworodka - to moze od razu kupic fotelik 9-13 bo z takiego 0-13 przeciez i tak wyrosnie dziecko. Zadna spacerowka ktora rozklada sie na plasko nie jest lepsza niz gondola i zadne tam nosidla (ktore mam tez w swojej gondoli) nie zastapią gondoli. Gondolki sa dla mlutkich dzieciaczkow wlasnie po to by mialy wygodnie i bezpiecznie !!! Sa dostaosowane do wieku dziecka. Gdyby tak nie bylo to nikt nie produkowalby tych gondoli bo po co skoro od razu mozna noworodka wozic w spacerowce czy foteliku samochodowym. A problemy z kregosłupem wyjdą juz w wieku szkolnym - spokojnie.

Gość a takaa sobiee
o boze to ja pisalam o wpianiu w stelaz fotelika. Ale nie pisalam zeby caly dzien w tym dziecko siedzialo! dziewczyny nie dodawajcie. a spacery w zimie to planowałam gora na 30 min i to przeciez nie codziennie...