Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joaa26

Jak sie nawrócic?

Polecane posty

Gość joaa26

Od 3 lat bardzo rzadko chodze do kosciola i wcale sie nie modle, nie pamietam kiedy sie spowiadalam. Kiedys bylam dosc mocno wierzaca osoba, a teraz sama nie wiem czy wierze czy nie. Zycie bez wiary jest puste, ale czy da sie jeszcze raz uwierzyc jesli ma sie tyle watpliwosci? Prosze o powazne odpowiedzi.

Gość UFO 4000
idź na jakieś dobre rekolekcje, nie koniecznie takie standardowe

ale masz wątpliwości odnośnie czego ? czy Bóg istnieje ? czy cie kocha ? czy pomaga ? czy chcesz po prostu odnowić , pobudzić swoją wiarę ?

Gość zezowata baba
jaki kol wiek kościół to sekta myślę że nawet jak jesteś nie wierząca a jesteś dobrym człowiekiem to i tak pójdziesz do nieba wiary nie da się odzyskać po prostu wierzysz w coś albo nie

Gość joaa26
Mieszkam za granica i wlasciwie od czasu kiedy wyjechalam z Polski przestalam chodzic do kosciola. Na poczatku chodzilam sporadycznie, a z czasem zupelnie przestalam. W miescie, w ktorym mieszkam jest polska parafia, wiec byc moze rekolekcje tez sa. Musze to sprawdzic.

Gość joaa26
licencja mam watpliwosci odnosnie tego czy Bog istnieje i jesli istnieje to dlaczego niby mialby chciec nas zbawic.

Gość joaa26
zezowata baba skad u ciebie pewnosc, ze wystarczy byc dobrym czlowiekiem, zeby pojsc do nieba? W sumie to dobrze, ze masz swoja ugruntowana postawe i tego sie trzymasz i to trzyma twoje zycie w ryzach. Mnie takich przekonan brakuje.

Gość joaa26
Licecja trudno mi odpowiedziec na to pytanie. Po prostu wierzylam, albo staralam sie wierzyc. A moze bylam jeszcze mloda i naiwna, a teraz zycie otworzylo mi oczy...?

to że wystrczy być dobrym człowiekiem i jest to " przepustką " do życia wiecznego , to nietety kłamstwo . Bo gdyby tak bło , gdyby wystarczyły tylko nasz dobre uczynki - jaki sens miałoby przyjście Jezusa na świat , skoro sam i moglibyśmy sie zbawić poprzez nasze dobre zachowanie . A biblia mówi , że tylko ten kto uwierzy będzie zbawiony , tylko ten kto tą wiarę wyzna i praktykuje poprzez min dobre uczynki .

piszesz ,ze życie bez wiary jest puste. Czy więc twoje własne serce nie mówi ci ,ze czegoś ci brakuje ? Ludzie zapełniają tą pustkę różnymi rzeczami - pracą , pieniędzmi , seksem , podróżami , wykształceniem ... różnymi . Ale nadal czują sie puści . Bo " niespokojne jest serce człowieka dopóki nie spocznie w Panu " i podejrzewam ,zę tak właśnie jest z tobą . Tęsknisz za Nim .

Gość joaa26
Licencja pewnie masz racje. Wczoraj byla pierwsza niedzila adwentu a ja nie bylam w kosciele i zrobilo mi sie smutno. Zapelnilam swoje zycie praca, domem, mezem i tysiacem innych "wazniejszych" spraw. Brakuje mi czegos, co pokaze, ze to wszystko ma sens.

w czym więc jest problem ? wiara w Boga nie musi wiązać siez przynależnośćia do żadnego kościoła ,żadnej denominacji , choć oczywiście jest to pomocne . Ale Bóg jest dla kazdego , zawsze i wszędzie . Weż Biblię , pomódl sie i czytaj . Pozwól Bogu ,żeby zamieszkał w twoim sercu . Wcale nie potrzebujesz skomplikowanych obrzędków i tradycji . Do wiary potzrbny jest tylko Bóg , a On k tóry jest początkiem i końcem wszystkiego i wie czego ci potrzeba poprowadiz cie dalej sam . Czytaj tylko Bilię , w miare systematycznie , może i małe kawałki , ale za jakiś czas ułożą sie w logiczna całość a ty poczujesz sieo wiele lepiej .

Gość joaa26
Licencja czyli nie chodzisz do kosciola a wierzysz w Boga?

Gość ciekawe czemu nik nie stawił g
a co z komunia Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56). Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie (Jn 15:6). Jam jest chleb życia (Jn 6:35). Krwią Jego zostaliście uzdrowieni (1 Ptr 2:24). w Jego ranach jest nasze zdrowie (Iz 53:5). to jest moja Krew Przymierza... wylana na odpuszczenie grzechów (Mt 26:28).

wierzę w Boga i chodzę do kościoła , ale uwierzyłam w Niego niejako bez udziału kościoła :) a tylko za pomocą Biblii . Nie pokładam swojej nadziei w kosćiele , on jest tylko moją pomocą w wyznawaniu Boga , we wspieraniu siebie nawzajem poprzez modlitwy , świadectwa i często pomoc fizyczną i choć ap . Paweł zaleca ,zeby znaleść miejsce dla siebie , swoją wspólnotę to nie jest ot warunek koniczny do wiary a tym bardziej zbawienia . Piszę o tym tak obszernie , bo ludzie często utożsamiają kościół z Bogiem i chodzenie do niego jako wystarczajacą oznakę wiary , a to nic bardziej mylnego .

zresztą jak utwierdzisz siew wierze , w swoim przekonaniu co do miłości jaką ma dla ciebie Bóg znajdziesz taich jak ty , w takim czy innym kościele . W kościele nie budynku , ale kosciele czyli skupisku ludzi , ktorzy zgromadzają sie ze względu na Jezusa .

Gość asjksdjhdflasa
Licencja dobrze pisze. Ja od siebie mogę polecić do czytania książki o.Joachima Badeni np. Uwierzcie w koniec świata, Prosta modlitwa.

Gość joaa26
Licencja bardzo madrze piszesz :) Co z Pisma Św. polecasz na poczatek?

Nowy Testament :) są różne szkoły :) czytania Biblii ,ale ja myśle ,zę zapoznanie sie przede wszystkim z naukami Jezusa czyli ewangelie i historia Jego życia oraz Jego uczniów - czyli Dzieje Apostolskie to dobry początek . Proponuję zacząć od Ewangeli Jana , jest najbardziej obszernie i prosto napisana - jak dla mnie :) - z jednoczesnym czytaniem DZ .Ap. Powoli , bez pośpiechu , ale za to z modlitwą . Biblia mówi ,ze Bóg pozwala sie znaleść tym , ktorzy Go szukają . On widzi pragnące serce i nawet jeśli tobie coś wydaje sie trudne , niezrozumiałe i bez sensu , wierz mi , On wie co robi . Potraktuj Biblię jak " instrukcje do życia " :)

skoro w Boga , Boga Jezusa nie wierzysz to tak naprawdę wierzysz w człowieka . Czyli czym twoja wiara różni sie od np . wiary w " świętego " człowieka ? Ustanowionego świętym przez ludzi ?

Gość takatam.
licencja, a czy możesz mi przy okazji wytłumaczyć dlaczego wyznajemy wiarę słlowami "...tylko Tyś jest święty...." a jednocześnie mamy tylu świętych i wynoszeni są co raz to nowi na ołtarze...? Nie rozumiem tego a wstdzę się księdza spytać o to...

a życiowym celem Jezusa nie była śmierć , ale zmartwychwstanie . Bo każdy z nas umrze , w takich czy innych okolicznościach , ale czy znasz kogoś kto umarł i zmartwychwstał ?

nazywanie ludzi " świętymi " w takim znaczeniu jak święty jest Bóg i wynoszenie ich na ołtarze to bałwochwalsto i jest to obrzydliwościa przed Bogiem .

Gość joaa26
Licencja bardzo dziekuje za pomoc. Narazie zmykam.

Gość takatam.
to dlaczego Kościół to robi...? To kłóci się przecież z tym co wyznajemy...?

Gość bizneswo26
Autorka ja mam podobnie, chyba mamy po 26 lat, tak? Dawniej chodziłam regularnie itd. w Boga wierzę nadal, ale do kościola chodzę rzadko... powód... znienawidziłam księży, za to co sie z nimi dzieje, kasa, zboki, debilne reguły np. moją ciocię zostawił mąż a ta nie moze chodzić do komuni :O Ja się oddaliłam jak nie dostałam rozgrzeszenia za to, że mieszkałam z narzeczonym przed slubem.....