Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie przypuszczam

Pierwsze badania ciążowe

Polecane posty

Mój prywatny ginekolog zlecił mi następujące badania: Morfologia Bad. Ogólne moczu Glukoza na czczo USR (WR) Toxo IgM Grupa krwi Badanie w kierunku HIV Jednak nie mam od niej skierowania ani nic, tylko mi wyznaczyła które, a płacąc za te badania wyjdzie mi ponad 100zł. Czy jeżeli pójdę do mojego lekarza rodzinnego, pokażę kartę ciąży i poproszę o skierowanie na te badania to wypisze mi je, i zrobię je za darmo? Z góry dziękuję za odpowiedzi 🌻

Gość no ro to
lekarz rodzinny nie ma obowiązku przepisywać skierowania na badania od lekarza prywatnego. Może ale nie musi przepisać ci niektóre podstawowe badania. Ewentualnie może ci przepisze: morfologię, mocz, glukozę. Na resztę to raczej nie liczyłabym. W końcu rodzinny musi mieć jakąś podstawę do wysłania cię na takie badania a sam fakt bycia w ciąży nie jest równoznaczny z refundacją badań na toxo (to się bada IgM oraz IgG), grupy krwi, wr czy hiv. Od takich badań są ginekolodzy na NFZ. A i to nie wszystkie są refundowane nawet od gina na NFZ.

j.w Wróć do ginekologa i powiedz, że nie możesz zrobić badań bez skierowania. MUSI Ci dać!

czytaj no ro to, pisze jak jest. Choć i na morfologie nie licz, ja chciałam skier. na cholesterol i nie dostałam (brak pokrycia chorobą).

Myślę że gdyby ginekolog mógł to by mi te skierowania wypisał na bezpłatne badania, a ona mi dała ulotkę z laboratorium i niektórymi cenami. Sama pomyślałam czy nie idąc do mojego lekarza rodzinnego nie przepisałby mi skierowania na niektóre z tych badań, za darmo.

Ja w ciąży chodziłam prywatnie do gina, w klinice gdzie przyjmowała było laboratorium i tam za darmo robiłam badania. Po za glukozą, ze względu na duże mdłości poszłam do osiedlowej przychodni i zapłaciłam.

Kurcze, no z tego co wiem to klinika mojej P. ginekolog napewno laboratorium nie ma. Łudziłam się że może lekarz rodzinny da mi skierowanie chociażby na część badań.

Gość kajaczkii
Masz kase na prywatne wizyty a nie stac cie na badania?!?! brawo!!!

Gość apaulina
dziwny lekarz jak prywatnie chodzisz tez daje noramlnie skierowanie i pisze jakie badania są to tylko badania płatne jak cie stac na wizyty to i na te badania juz nie przesadzaj