Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chemiotyk

Rozwolnienie,biegunka przy antybiotyku

Polecane posty

Gość chemiotyk

W wielkim skrocie, ktos bral antybiotyk,a wlasciwie chemiotyk: NITROFURANTOIN 100 MG? Jak ktoś brał to proszę mi napisać ile dni,ile kapsulek dziennie,i czy mieliscie biegunke? Lub inne skutki uboczne??? Otoz, 80letnia Pani (cukrzyca,demencja) bierze ten antybiotyk od 18,11 br - piatek (ok.13 pierwsza dawka), poczatkowo 2tabletki 3 razy dziennie, ostatni taka dawka w poniedzialek 21,11, nastepnie do dnia dzisiejszego 1 tabletka rano. w sobote 19,11 ok.19-20 Pani odstala pierwsza tabletke probiotyku, ktory bierze do tej pory 2xdziennie (rano,i wieczorem). Biegunki biegunki,biegunki i jeszcze raz biegunki towarzysza Pani od dnia wziecia pierwszej dawki antybiotyku, dieta lekkostrawna, wszystko gotowane,bez mleka,slodyczy itd. Od piatku 25,11 wlaczono do leczenia stoperan,pierwsza tabletka ok.18 Dalej doraźnie w razie biegunek. Co o tym sadzicie?

Gość plymouthona
uwazam ze powinno sie zaprzestac owego antybiotyku, wyrazne widac skutek uboczny w tym wypadku biegunka. Bezmysle jest podawanie stoperanu, nie lepiej zastapic ten antybiotyk innym ??

Gość chemiotyk
plymouthona dziekuje za odpowiedź,zapomnialam dodać, dzisiajani wzięła ostatni raz owy wspaniay antybiotyk. Teoretycznie i wg pierwotnego planu miala go brać do 23 grudnia (NIE NIE POMYLILAM MIESIECY !!!), tylko watpliwe jest to,że biegunki ustapia same, zobaczymy. Stoperan - dlaczego bez sensu?

Gość chemiotyk
uscislajac, lekarz stwierdzil,ze skoro Pani ma takie problemy to odstawiamy antybiotyk,i tyle sie dowiedzialam. Śliwki suszone również "stopują"?

Gość Nie ma przepisu kiedy.
Śliwki i morele suszone rozmiękczają .Niee dawaj .

Gość chemiotyk
ok,sliwki odstawione,banany? doradźcie coś proszę

Gość plymouthona
czy dobrze zrozumialam ?? nawet po zakonczeniu kuracji antybiotykiem Pani nadal ma biegunke ??

Gość plymouthona
co na pewno "zatwardza" to czekolada :) stoperan mozna podac lub inny lek na rozwolnienie ale zaprzestancie podawac ten antybiotyk !!

Gość chemiotyk
plymouthona Dzisiaj ok.7 rano zostala podana ostatnia dawka antybiotyku, chemiotyk jest odstawiony. A co dalej? Pokaza kolejne dni...

Gość chemiotyk
plymouthona no juz nie bedzie podawany, pytanie tylko,ile czasu 80letni organizm bedzie wracal do "normy" i czy w ogole wróci.

Gość chemiotyk
problemem jest cukrzyca, czekoada bez cukru (ale za to rownie chemiczna substancja slodzaca,ktora rowniez podraznia jelita,zoladek,itd.)

Gość plymouthona
no fakt, zapomnialam o cukrzycy, przepraszam, zwracam honor. moze nifuroksazyd lub po prostu wegiel ??

Gość chemiotyk
niie nie stalo, kazdy lek,lacznie z weglem musze konsultowac z corka owej Pani, a zeby wyjsc do apteki potrzebuje takze jakiejs osoby,kttora zostanie z B. I tak oto od 11 dni tkwimy w domu,czasem uda mi sie wyskoczyc na zakupy,dzieki temu mamy co jesc, do srody jestem uziemniona....

Gość a wy nie słyszeliscie
o probiotykach antybiotyki zabiły terz te dobre bakterie a bez tych bakterii sa objawem biegunki brak cynku to terz objaw biegunki ale stawiam na to pierwsze

Gość plymouthona
a co masz do jedzenia ?? moze cos uda sie wybrac aby zapobiec biegunce hehe :)

Gość chemiotyk
a wy nie slyszeliscie, zanim mi cokolwiek zarzucisz przeczytaj calwatek,albo chociaz moje wypowiezi.

Gość chemiotyk
ziemniaki, ryz (nie bedzie GO B. jesc),patki sniadaniowe nie je),jogurty, parowki,chleb pszenno zytni, chleb jasny tortowy, suchary,woda (duzo wody),kawa,herbata (czarna,mietowa,owocowe,rumianek etc), maslo, ser zolty,szynka drobiona chuda......itd. itd. A rodzynki? Maja duzo cukru,ale trudno, musze jakos tak kombinowac,zeby nie doszlo do odwodnienia, B.pije okolo 2litrow wody dziennie,ale na sile, tzn.musze ja zmuszac,prosic,blagac otd. Bo ona mogla by w ogole nie pic............. Co z tego,ja dzisiaj 6 razy miala biegunke......

Gość plymouthona
rumianek odradzam, podaje sie go na zaparcia. Pomoglabym wiecej ale musze uciekac, dzieci wzywaja !! jesli chcesz moge poradzic troche pozniej lub jutro :) powodzenia z ta starsza kobitka :)

Gość chemiotyk
Max cukrzyca cukrzyca, ale biegunka jest teraz najistotniejsza...

Gość chemiotyk
Jasne,ze tak, dziekuje. Milego wieczoru...

Gość hehe chrum
to brak cynku w organizmie powduje biegunki

Gość hehe chrum
cynk wpływa między innymi na procesy trawienne, wchodzi w skład niektórych enzymów trzustki. Jego niedobór doprowadzi do poważnych biegunek - tych zdradliwych, długotrwałych, które stopniowo wypłukują z organizmu substancje odżywcze, w tym również sam cynk. - często występują bóle stawów kolanowych i biodrowych - widoczne bywają zmiany degeneracyjne naskórka i skóry, zwłaszcza rozstępy. http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_cynku.html

Gość chemiotyk
dzieki, tylko skad niedobor cynku? No i dlaczego biegunki sie zaczely wraz z przyjmowaniem antybiotyku?

Gość to ja odpowiem
Cynk jest niezbędnym składnikiem około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych.Jego niedobór może powodować to,ze trzustka nie wytwarza insuliny,bo pisałas coś,że ten ktoś z biegunka choruje na cukrzycę.

Gość chemiotyk
cukrzyca jest od 20lat około, co do cynku wiem,ze jest ważny, ale dziwne by bylo,żeby sie jego niedobór pokazywał przy tym cholernym gownie czyli NITROFURANTOI

Gość chemiotyk
Nie ma to tamto.... dziekuje,czytam....

Gość chemiotyk
hm... Czyli stoperan ostawic? A tece farmaceutka kazala brac w razie potrzeby ... Nie wiem co mam robic naprawde sie martwie....

Gość Milena1235
Moja mama miała często problemy z biegunką. Biedna męczyła się czasem nawet po kilka dni. W końcu postanowiłyśmy znaleźć jakiś środek, który nie tylko zahamuje biegunkę w danej chwili, ale również będzie zapobiegać kolejnym. Myślę, że nam się udało. Przeglądając różne strony w internecie trafiłyśmy na Firmę CaliVita. Kupiłyśmy preparat "AC-Zymes". Jest to produkt, który zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus, wykazujące wszechstronne działanie i aktywnie zwalczające patogeny, które dostały się do naszego układu pokarmowego, powodując m.in. biegunkę. Od czasu stosowania tego preparatu mama nie ma już tego typu problemów. "AC-Zymes" pozwala jej zachować normalną florę jelit, eliminacje substancje szkodliwe dostające się do przewodu pokarmowego oraz zapobiega zaburzeniom procesów trawienia. Polecam ten produkt każdemu, kto ma tego typu problemu. Tutaj macie link do sklepu, w którym ja dokonałam zakupu: http://www.vitero.pl/pl/p/AC-Zymes-2-mld-flory-100-kaps./129