Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sabrina79127

CIąża a kłopoty z pracą

Polecane posty

Dziewczyny, Kurde nie wiem co zrobić bo jestem w ciąży jeszcze nie potwierdzonej ( wyszły II krechy z moczu) obecnie przebywam na l4, ponieważ kończy mi się umowa 30.11.2011 i nie wiem co dalej . Jestem na l4 z powodu zapalenia oczu l4 mam również do 30.11. I nie wiem co dalej czy iść do okulisty po l4 od 01.12 czy iść do ginekologa, ale boje się że USG nie będzie jeszcze widać. Jestem już po 3 poronieniach. I strasznie się boje:(((

Gość cóż co do pracy
to już tylko i wyłącznie dobra wola szefa czy podpisze z tobą umowę przed wygaśnięciem starej czy nie. Jeśli nie to umowa zakończy się 30.11 a zasiłek chorobowy będzie płacić dalej ZUS. Kolejne L4 nie przedłużą ci umowy bo ona wygasa a nie jest rozwiązywana. Ochrona przysługiwałaby ci gdybyś była przed końcem umowy w 3mies. ciąży. Niestety.

Gość sigmatka
Idz do ginekologa, a nóż widelec będzie już widać, wtedy z pewnością dostaniesz L4 - tymbardziej że już miałaś takie "przeboje" kiedyś z ciążą i w tym momencie w przypadku nieprzedłużenia umowy pracodawca ma obowiązek przedłużyć ci umowę do dnia rozwiązania ( i tak będzie płacil ZUS ). Umowa Ci sie kończy jutro więc smigaj szybko gdzies prywanie do gina. Bo nie wierze że tak poprostu pracodawca ci przedłuży umowe tymbardziej że już jesteś na L4

Gość a ja.....
sigmatka nie wprowadzaj w błąd w tym wypadku nie ma obowiązku. Zgodnie z kodeksem pracy umowa, która SAMA się kończy przed 12tc, nie musi zostać przedłużona. To jest jedyny przypadek, gdzie ten 3mies. jest kluczowy Art. 177. 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. 2. Przepisu 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość a ja.....
czyli w tym wypadku punk 3: 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość sigmatka
albo jakos tak to było :D

Czyli mam rozumieć, że po zakończeniu mojego obecnego l4 nie związanego z ciążą, po mimo tego ze pracuje zawodowo od lat na mną podstawie umowy o pracę bez przerwy, tylko że akurat pracodawca zmienił mi umowę ponieważ krył się ustawą antykryzysową, nie mam prawa wzięcia dalej l4 na ciąże, nawet ZUS nie będzie mi płacił??

a ja...ma rację co do tych głupich zasad. I dobrze radzi - poprosic gina o L4 i ciągnąć... A nie masz szans na przełużenie umowy?

zmienił Ci umowę? Wcześniej pisałaś, że się kończy? Osoba wyżej zacytowała kodeks pracy i umowa nie musi być przedłużona, jeśli kończy się przed skończonym 3 miesiącem. Kiedy Ci zmienił? W którym tyg. jesteś? Na tym się nie znam, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że możesz ciągnąć l4 nieprzerwanie mimo końca umowy. Musiałabyś w Zus się dowiedzieć

aha, tylko co Ci da to l4...w tym się już gubię...hm...nie wiem, co zus na to...

no właśnie mi też się obiło o uszy, że można ciągnąć...ale kurcze nie jestem pewna... a jeśli będzie problem, to ja bym chyba pogadała z pracodawcą... no nie wiem sama, zależy od układów...ale w sumie co by mu zależało przedłużyć choć na trochę, jeśli i tak zus by płacił za niego? Dobrze kojarzę? Sama jestem w podobnej sytuacji...tyle, że jestem powyżej 3 miesięcy i to mnie zabezpiecza...ale kryję się niestety i czekam na przełużenie umowy :(

Nie ma szans w żadnym wypadku, pracodawca wyzyskiwać tworzy nowe spółki po to aby w nich zatrudniać ludzi i nie dawać umów na czas nieokreślony. Ludzie tam pracują po 10 lat i nie mają umów na czas nieokreślony bo ciągle przerzuca ich z firmy do firmy. A jak się komuś nie podoba to wynocha;/ Jeden wielki wyzyskiwacz. Idę jutro do okulisty i Pani doktór da mi na pewno l4 jeszcze na tydzień. Ja mam grupę na oczy i ona na pewno mi wypiszę później l4 na ciąże z powodu mojego słabego wzorku, ale l4 będzie od tego samego lekarza. Czy tego ZUS też mi nie wypłaci? Czyli jest jakiś sposób aby mi zus dalej płacił, bo zostanę bez środków do życia.:((((

Gość tu masz topik lipcowy
"Zasiłek chorobowy przysługuje także, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego: -nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego albo -nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby (oznaczonej w zaświadczeniu lekarskim kodem literowym "E")."

Sabrina79127 ja zawsze w razie wątpliwości dzwonię do ZUsu lub idę. Byłam w podobnej sytuacji tzn. umowa kończyła mi się jakoś w 9-10tc. Byłam już przygotowana na brak pracy, bo prawie od początku ciąży leżałam w szpitalu, a tu szok kadrowa przyszła do szpitala z umową na czas nieokreślony. Mimo że nie musieli wcale, przedłużyli. Wcześniej skontaktowałam się z ZUS i coś mówili o tym zwolnieniu, ale okazało się nieprzydatne, więc nie wnikałam

Gość tu masz topik lipcowy
"> Umowa na czas określony a zwolnienie lekarskie. Jeśli jesteś zatrudniony na umowę o pracę na czas określony i zwolnienie lekarskie przekracza datę terminu rozwiązania umowy (a pracodawca nie chce jej przedłużyć) to niestety taką umowa się rozwiązuje, a zwolnienie za dni przypadające po tym terminie płaci ZUS. Wypełniasz wówczas druk "oświadczenie o zasiłek chorobowy" dostępny na stronach ZUS -u lub w dziale Kadr. Wypełniony druk, kopię świadectwa pracy i druk ZUS ZLA (zwolnienie lekarskie), przez dział Kadr lub osobiście dostarczasz do oddziału ZUS."

Gość kiepsko raczej
jestem kobietą, i naprawde mam żal do kobiet robiących tak jak Ty. Tylko kombinować jak sie nie narobić a zarobić. Chyba jak kiedyś sama bede pracodawca bede facetów zatrudniać. :/. bo wnioskujac po tym co piszesz wynika, że jak przedłuży z Toba umowe, to idziesz od razu na zwolnienie? Trzeba wczesniej myśleć, i nie pakwoać się w ciązę, jak nie masz środków do zycia, a umowa sie kończy na dniach. w życiu nie zdecydowałabym sie na ciąże, wiedzac że umowa mi sie konczy za nawet pół roku.. bo z czego tu wyzyc.

A 3 poronienia nie są dla ciebie powodem wystarczającym do l4??? Widać odezwała się Pani bez rodziny. Bo ja walczę o dziecko od 3 lat. Pracodawca mnie oszukał obiecywał cuda potem dostawałam inne krótkie umowy i to w różnych firmach. I według ciebie on był fer? Pracowałam dobrze, brałam nadgodziny, pracowałam w święta jak trzeba było! A teraz kiedy udało mi się zajść w ciąże NIEPLANOWANĄ!!! To jestem w takiej sytuacji. Ja walczę o swoją rodzinę aby porostu była pełna!!! Ale ktoś taki jak ty tego nie zrozumie? Przeszła może choć raz jedno poronienie, w którym musiałaś leżeć, lekarze złudna nadzieja a potem łyżeczkowanie macicy!!!! Wiec nie mów mi ze przez takich jak ja pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet.!!