Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziecko ma 4 miesiące

Dziecko ma 4 mieś

Polecane posty

i zauważyłam że ucieka mu jedno oczko......tak to się chyba potocznie mówi, już zaczynać się tym martwić? Co robić? mniała któraś z was tak??

????

Nikt z was nie był w takiej sytuacjii??

Gość matka mamuska
jelsi Cie to niepokoi to zgloś to u pediatry przy najblizszej wizycie :) ale dzieci z tego co kiedys czytałam moga lekko zezować bo nerwy sa jeszcze niedojzałe, mojemu małemu 2 razy zdazyło się zeza zrobic ale terazjest ok :)

Gość co zamiast mleka z piersi
dziecko do ukończenia pół roku ma prawo do "zeza" także się nie przejmuj, mojemu też uciekalo oczko, ale przeszło

Gość srututtutu ;)
"Nieprawidłowe ustawienie gałek ocznych, któremu towarzyszą zaburzenia widzenia tak lekarze opisują zeza. Gdy oczka są na stałe ustawione na zewnątrz mówimy o zezie rozbieżnym, gdy są zwrócone ku sobie o zezie zbieżnym. Jeśli oczka malca „tańczą w różnych kierunkach, nazywamy to zezem naprzemiennym. U noworodka i niemowląt zezik jest zjawiskiem normalnym. Około 12.-16. tygodnia zwykle zanika, ponieważ mięśnie oczu wzmacniają się i poprawia się koordynacja ruchów gałek ocznych. Jednak w pewnych przypadkach nieregularne błądzenie oczu utrzymuje się nadal. Trochę więcej niż błądzący wzrok Zezowanie jest zwykle skutkiem nierównego rozwoju mięśni oczu. Często towarzyszy mu wada wzroku. Dlatego lepiej zgłoś się z dzieckiem do lekarza okulisty, jeżeli: małe niemowlę (do 6. miesiąca życia) zezuje niemal bez przerwy lub gdy starsze dziecko robi to czasami; na zdjęciach malca efekt „czerwonych oczu widać tylko w jednym oku; dziecko długo przygląda się znajomym twarzom, a uśmiecha się dopiero po pierwszych słowach; podczas oglądania przybliża trzymaną w rączce zabawkę do twarzy i przymruża oczy; niemal „wchodzi w telewizor, aby przyjrzeć się postaciom z ulubionej bajki; nie widzi z daleka tego, co ty widzisz, np. kotka na płocie, sroki na trawniku; często trze rączkami oczy".