Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfffff8

program przedszkolny,szkolny a święta -nie katolicy

Polecane posty

Gość dfffff8

jak radzicie sobie z omijaniem świąt w szkole lub przedszkolu jeśli nie chcecie obchodzic jakichs świąt, a przedszkole lub szkola kladzie na nie ogromny nacisk ? czy jest to zawarte w ogóle w programie nauczania ?

Gość normalnie, dzieci nie biorą w
tym udziału

Gość dfffff8
czyli nie chodzi do przedszkola przez dwa miesiace ?

Gość POLPOLKA
NIE TRZABYŁO SIĘ DO KOCIORZY ZAPISYWAC TO BYS NIE MIAŁA PROBLEMU

Gość chyba wszyscy mają cię w dupie
a co, panie mają odwołać przygotowania do jasełek, bo twoje dziecko w boga nie wierzy? :o nie wygłupiaj się :o przygotowania to próby do występów - w tym twoje dziecko uczestniczyć przecież nie musi. A pogadanki o świętach i tradycji to już inna rzecz, dziecko może przecież tego wysłuchać, korona mu z głowy raczej nie spadnie, nie? :o

Gość dfffff8
ani do psiarzy ani do kociarzy zapisow nie robilam hehh pytam czy zawiera to program nauczania w przedszkolu ?

Gość dfffff8
a dlaczego ma podporzadkowywac sie ? jest wolnosc slowa religii to skad nacisk na katolicyzm ?

Gość adibi
program przedszkolny zawiera glownie tradycje swiateczna a nie przekaz religijny, jakies koledy moze pospiewaja a tak to mikolaj, choinka itp to przeciez nie kosciol, tak samo wielkanoc, rysuja jakies kroliki czy pisanki ale to raczej oparte na tradycji niz mocno na wierze, moj juz w zeriowce, do kosciola nie chodzi, nie byl chrzczony, ale bierze udzial w zajeciach niezaleznie od tematu. na religie nie chodzimy

Gość dfffff8
heh ciekawe czy twoje dziecko uczestniczyloby w lekcji religii w ktorym uczestniczy moje - bylabys tez taka chetna ? ale moje dziecko musi?aha

Gość dfffff8
abidi ----- kurcze u nas w przedszkolu szaleja a pani dzisiaj powiedziala ze najlepiej gdyby corka w tw dni nie chodzila do przedszkola , normalnie horror

czyli nie chodzi do przedszkola przez dwa miesiace ? ale to niby dlaczego :O??? A czy Twoje dziecko w grudniu siedzi zamknięte w domu i odcięte od tv i radia ?

Gość adibi
nie wiem skad jestes ale nigdzie nie ma tak ze dziecko musi uczestniczyc w religii, zawsze rodzic wyraza zgode badz nie. co innego prace na samych zajeciach z pania....o co ci chodzi wiec? o religie czy o zajecia przedszkolne?

Gość dfffff8
o zajecia a na religie nie chodzi

Gość myszellina
Rozumiem, że od połowy listopada do końca grudnia Twoje dziecko ma wyłączony telewizor, komputer i radio? :o Nie musisz zapisywać dziecka na religię, a reszta zajęć jest typowo edukacyjna - Panie w przedszkolach pokazują i uczą tradycji związanych ze świętami :o No to może inaczej - czego byś oczekiwała w takim razie? Że nie będzie tematu świąt, bo twoje dziecko jest niewierzące czy że na czas pogadanek edukacyjnych będzie wyprowadzane z sali? :D

Gość dfffff8
A czy Twoje dziecko w grudniu siedzi zamknięte w domu i odcięte od tv i radia ? nie uczestniczy ! niestety POlska rzadzi katolicyzm

To dziwne, co piszesz, że musi chodzić na religię. Jeszcze nie słyszałam, aby w jakims przedszkolu czy szkole religia była obowiązkowa. Dziwne też, ze przedszkolanki podkreślają tak bardzo religijny aspekt świąt. Najczęściej (jak napisał ktos wyżej) sprowadza się to do tradycji - Mikołaj, choinka czy całkowicie nietradycyjne u nas renifery. W końcu większość dzieci jednak nie chodzi do kościoła, nawet jeżeli są ochrzczone.

Gość prawdziwaindiankazkafe
Wiecie ja miałam 4 godziny dydaktyczne w Janie pawle 2 i JA TEGO NIE DOCENIŁAM i dlatego za mną dzwonili i mnie poniewierali. I wiecie TAK POWIESILI SOBIE UCZNIA i mają opinie ze Jan Paweł 2 powiesił...studenta się dowiem. Politechniki. Nie gimnazjalistę nie ochrzczonego i tyle. A ja miałam docenić JANA PAWŁA 2. No a nie doceniłam? Nawet w Rzymie byłam i tyle. Jak to nie doceniłam? I tyle. Patrona doceniłam, ale szkołę? A za co? i tyle. Za oceny z których nic nie ma? No ja chyba oszaleję? A za co ja żyć miałam? No to zmiana zawodu , nowe kwalifikacje. I to takie papiery jeszcze choć całość tak żenująca od A do Z jak ta królowa Bona. Bo wiecie król Maciuś Pierwszy, a Bona. I wiecie zrobiłabym z siebie króla Maciusia Pierwszego i po niej. Ja nie mogę. Tak wygladam z rządami krolowej Bony - jeść co mam - ale reszta? Ja pieprze i tyle wam napiszę. Bo oni we mnie imieniem KK - nie ona jest ksywką - co ma robić? Bo wiecie - tyle lat uczciwej nauki i ani pracy po studiach. No wybaczcie :(

Gość dfffff8
a dlaczego ma byc tema t swiat w przedszkolu ? to samo moga przekazac rodzice w domu - chyba ze sa wygodni i leniwi

A czy Twoje dziecko w grudniu siedzi zamknięte w domu i odcięte od tv i radia ? nie uczestniczy ! niestety POlska rzadzi katolicyzm w czym nie uczestniczy ? trzymasz je w domu odciete od całego świata:O przestan pieprzyc, bo chyba Ci sie w domu nudzi i wymyślasz problemy na siłe

A czy Twoje dziecko w grudniu siedzi zamknięte w domu i odcięte od tv i radia ? nie uczestniczy ! niestety POlska rzadzi katolicyzm :D :D :D No, nie powiesz, ze reklamy w telewizji mają cokolwiek wspólnego z katolicyzmem. :D

Gość dfffff8
kurcze a kto pisze o przymusowej religii ? pisze o zajeciach ! \

Gość bgfhngfhjyf
pierdolisz jak potluczona!!!!teraz jest taka moda na ateizm i inne glupoty...jak Ci sie nie podoba to wypisz z przedszkola i po problemie.albo sie dostosujesz do reszty albo do widzenia.

a poza tym swięta w szkole /przedszokolu mają wymiar kulturowy, nawiazują do tradycji a nie wymiar religijny. Istotą świat nie jest choinka i szopka, ale widac tego nie pojmujesz

Gość myszellina
czekam na odpowiedź odnośnie tego, czego autorka by oczekiwała od nauczycielek i dyrekcji :)

Gość dfffff8
13:18 [zgłoś do usunięcia] NieLubieNiedziel jezu, nastepna nawiedzona co to sie sprzeciwia aby sie sprzeciwic na zlosc mamie odmroze sobie uszy nie no bede robic to co wszyscy bo wiekszosc tak chce a noje zdanie niewazne

Kto pisze o przymusowej religii? Ty: "heh ciekawe czy twoje dziecko uczestniczyloby w lekcji religii w ktorym uczestniczy moje - bylabys tez taka chetna ? ale moje dziecko musi?aha"

Gość dfffff8
29.11.2011] 13:18 [zgłoś do usunięcia] bgfhngfhjyf pie**olisz jak potluczona!!!!teraz jest taka moda na ateizm i inne glupoty...jak Ci sie nie podoba to wypisz z przedszkola i po problemie.albo sie dostosujesz do reszty albo do widzenia. heh wlasnie hi hi

no to nie rób, uwierz mi, że na miejsce twojego dziecka w przedszkolu jest 10 innych dzieciaków :) a z tego co ty piszesz to wynika, ze to tobie powinni sie podporzadkowac i nie przeprowadzac z dziecmi takich zajec :D problem w tym, ze ja np. do przedszkola chodzilam 14-15 lat temu i do dzis pamietam zajecia " swiateczne ", spotkania z mikolajem, ubieranie choinki, cudowne wspomnienia :)