Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfffff8

program przedszkolny,szkolny a święta -nie katolicy

Polecane posty

Gość myszellina
tak myślałam, że się doczekam :classic_cool: 🖐️))))

Gość dfffff8
29.11.2011] 13:21 [zgłoś do usunięcia] messol Kto pisze o przymusowej religii? Ty: to byl przyklad juz od wczoraj szaleja ze swietami w przedszkolu , pytalam czy to wszystko jest konieczne czy nie starczy tydzien przed swietami i wtedy corka by nie chodzila a uslyszalam- nieto za za krotko malo

Gość bgfhngfhjyf
to co maja zrobic?ominac choinke,mikolaja,bo znalzla sie kretynka,ktorej sie to nie podoba?

Gość dfffff8
tolerancja heh a gdyby ograniczyli do minimum to cos stalo bysie innym dzieciom ? =

Ale w naszym kraju panuje ustrój demokratyczny, co oznacza rządy większości. A większośc jest katolicka, taką się deklaruje lub przynajmniej ma takie korzenie. Niestety, tak to już jest, ze mniejszość czy to religijna czy narodowościowa jest w gorszej sytuacji. Niemniej stawianie choinek w polowie października, puszczanie kolęd w centrach handlowych i puszczanie reklam w wielkim Mikołajem i coca colą tez mnie wkurza, choć z zupełnie innych pwoodów.

buahahaha :D ale CZEMU mają ograniczać, skoro zdecydowana większość dzieci obchodzi święta ? decyduje większość a nie jedno czy dwoje dzieci które się wyłamały :O poza tym jak tydzień przed świetami ? mikołajki są 6 grudnia :)

Gość dfffff8
w sumie to pytalam czy zawiera to program edukacyjny ?

Gość dfffff8
niedziela wiesz co to tolerancja ?

Gość dfffff8
a zapis w konstytucji tez znasz /. chyba nie

Gość dfffff8
wiekszosc nie oznacza wszystkich

Gość ja uwielbiam zmiksowane truska
dfffff8 w sumie to pytalam czy zawiera to program edukacyjny ? a nawet jak nie zawiera to co ??? zawiera, szkoła ma m.in kultywowac tradycje , tradycja jest własnie taka ze ubiera sie tą pierdoloną choinke i sprowadza faceta przebranego za mikołaja czy to Ci sie podoba czy nie. A jak Ci sie nie podoba, to zapisz dziecko tam, gdzie wiekszosc bedzie podzielac TWOJE poglądy

ja toleruję Twoją odmienność aczkolwiek jak ktoś napisał w polsce jest demokracja, a jak nie wiesz co oznacza to słowo to sobie na necie poczytaj :) nie masz prawa decydowac za wiekszosc, ale wiekszosc ma prawo decydowac za ciebie, no niestety :) poza tym - program nauczania na 99 % zawiera to, bowiem ja chodziłam do przedszkola kilkanaście lat temu i miałam święta już na początku grudnia,mój brat chodził później po mnie parę lat i też miał, teraz braciszek mojego faceta też ma. poza tym, nie masz prawa odbierać 90 % dzieciaków radości ze świąt w przedszkolu:O

Gość dfffff8
gdybasz czy znasz program przedszkolny ? chyba to pierwsze niestety

Gość dfffff8
nie masz prawa decydowac za wiekszosc, ale wiekszosc ma prawo decydowac za ciebie, no niestety glupota

Gość myszellina
Gdybyś odrobinę pomyślała mózgu, to zorientowałabyś się, że w instytucji takiej jak przedszkole wystawiane są przedstawienia świąteczne. Nie wiem czy jesteś to w stanie ogarnąć swoją pustą łepetyną, że takie przedsięwzięcie to PRZYNAJMNIEJ miesiąc roboty z dziećmi. Oto odpowiedź na twoje pytanie, "czy nie starczyłby tydzień" :o Daję ci ostatnią szansę, inaczej udowodnisz, że jesteś ćwierćmózgiem: co twoim błyskotliwym zdaniem powinny zrobić panie nauczycielki?

pewnie, że masz prawo do odmienności, co nie oznacza, że ktoś ma się do ciebie dopasowywać, w tym wypadku to ty masz się dopasować bo stanowisz zdecydowaną mniejszość, a jak się nie dopasujesz to twoim prawem jest wypisanie dziecka z przedszkola :) za co inny rodzic bedzie ci na pewno wdzięczny :D

Gość dfffff8
nikt nie ma sie do mnie dopasowywac - ograniczyc - niczego innego nie oczekuje zbyt duzo ?

gdybasz czy znasz program przedszkolny ? chyba to pierwsze niestety Gdybam, ale skoro od kilkunastu lat nic w formie pracy przedszkolanek się nie zmienia tzn. ze musi być na to jakiś zapis bo równie dobrze przedszkolanka która jest ateistką mogła by nie przeprowadzać tego typu zajęć a wiem, że przeprowadza każda od kilkunastu lat na co dałam ci wczesniej przykład

Gość dfffff8
niedziela nieprawda / nauczycielka j niemieckiego w szkole sredniej ktora jest swiadkiem Jehowy opuszcz tematy swiateczne i to od kilku lat

Gość chyba wszyscy mają cię w dupie
Autorka to jakaś skretyniała damula, temat uważam za zamknięty tym bardziej, że nie odpowiedziała na żadne z zadanych pytań :D 🖐️

Gość palalaka
Autorko... jesteś ograniczona. Czy Twoje dziecko na prawdę dozna takiego uszczerbku na zdrowiu psychicznym jeśli zobaczy choinkę i mikołaja??? Chcesz zrobić z dziecka kosmitę? Który żyje w oderwaniu od polskich realiów? I nie ma pojęcia o świecie? A tak na marginesie o czym gadasz z dzieckiem w tym czasie??? Czyli rozumiem że jako ateistka zabronisz dziecku dostępu wiedzy o religii? Nie mówię o wierze, ale o wiedzy na temat islamu, hinduizmu czy chociażby katolicyzmu... to też jest ograbienie człowieka.

Gość ddgasgasgs
ja jestem ateistka moje dziecko chodzi do przedszkola, w jasełkach bedzie występować.Dla mnie to jest zwykłe prze4dstawienie przedszkolne.Panie w przedszkolu przygotowuja dzieci do przedstawienia, nie przeprowadzają z nimi lekcji religgi. Jak dziecko mnie cos pyta o wierze to mówię że to jest wiara katolicka w Polsce dużo usób uważa tak i tak . Za bardzo nerwowo do tego podchodzicie. Nie wiem jak wasze dzieci, ale moje jakoś nie bardzo przezywa. Nie ma pojęcia narazie nic o katolicyzmie, poniewaz u mnie w domu na ta tematy się nie rozmawia, ale będzie musiało się orientowac trochę co z czym się je poniewaz będzie żyło w takim kraju. Potraktujcie to jako edukacje dziecka odnośnie obcej religi:) i tłumaczcie , że to tylko bajka najwyżej. W świętego mikołaja tez narazie wierzy. Nic złego dziecko w przedszkolu się nie stanie, myślę że wystarczy nie zapisywac je na religę, panie w przedszkolu to nie katechetki i naprawdę nie indoktrynuja dzieci:) realizują program tylko i staraja się dzieciom urozmaicac czas spędzony z nimi:)

Gość palalaka
ddg... i tak właśnie wygląda zdrowe podejście do tematu!

Gość dfffff8
ddag... jesteś pusta jak dzwon zygmunta.

Gość dfffff8
nie podszywaj sie zlosliwcu

ddgasgasgs brawo :) porządna matka nie zapatrzona tylko w siebie ale myślaca o dobru dziecka :) chcąca by dziecko się rozwijało i poznawało różnie rzeczy a nie miało klapki na oczach i zero obycia :)

Gość dfffff8
niedziela klapki na oczach to masz ty ! jakies tumany jestescie katokickie

Gość dfffff8
haha a niby po co moje dziecko ma znac inne religie nie bedzie tlumanem ktore bedzie wierzylo ze go papa smerf wyzwoli haha

nie, to ty masz klapki na oczach ;) ja wierzę w Boga, ale chętnie czytam o satanizmie... interesuje mnie to. I to jest normalna postawa, że poznaje się wszystko, a nie jest się ślepo zapatrzonym w swoje, w dodatku wymagającym od innych podporządkowania. Każdy normalny człowiek liczy się z tym, że jak dziecko idzie do przedszkola czy nawet podstawówki to tam w okolicach grudnia zaczynają się tematy świąteczne, losowanie kto komu robi prezent na mikołajki, próby do jasełek, na angielskim kolędy po angielsku itd :)