Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfffff8

program przedszkolny,szkolny a święta -nie katolicy

Polecane posty

Gość Się przyglądam
,,program przedszkolny zawiera glownie tradycje swiateczna a nie przekaz religijny, jakies koledy moze pospiewaja a tak to mikolaj, choinka itp to przeciez nie kosciol,'' świetni ateiści co uznają mikołaja i choinke:D:D:D

Gość dfffff8
juz durne podszywy sie zerwaly ja wierze w B oga ale te nauki przekazujemy my-rodzice

Gość palalaka
df i czego obrażasz od razu... Odpowiedz na pytanie, co według ciebie stanie się dziecku kiedy ubierze choinkę, zobaczy mikołaja czy usłyszy kolędę????

Gość heh a ja jestem
nauczycielką niemieckiego w gimnazjum i do tego 100% katoliczką, ale tematy świąteczne opuszczam, bo to marnowanie czasu na lekcji.

Gość dfffff8
nie chce by bralo w tym udzialu bo to niezgodne z nasza religia - rano choinka i mikolaj w przedszkolu a wieczorem bede mu tlumaczyc ze to nie tak- po co mieszac skoro mozna ominac ?

nauczycielką niemieckiego w gimnazjum i do tego 100% katoliczką, ale tematy świąteczne opuszczam, bo to marnowanie czasu na lekcji. no to ja też napisałam, że nauczyciele to opuszczają w gimnazjum i szkole średniej ale tylko dlatego, że szkoda czasu a nie dlatego, że jak uslyszą kolędę to na zawał padną :O

Święta to piękny okres i nie rozumiem dlaczego skoro powiedzmy 24 dzieci chce w nim uczestniczyć ma się ograniczać ze względu na 1 dziecko. Możesz porozmawiać z Paniami aby ograniczyły przekaz religijny jeżeli go w programie zawierają (bo to powinno być na religii, która jest zresztą nieobowiązkowa, na początku roku podpisuje się kwitek jeżeli chcesz zrezygnować) na rzecz tradycji (choinka, Mikołaj, prezenty, kartki itp.). Poza tym katolicyzm stety niestety jest częścią polskiej kultury i tradycji i długo jeszcze będzie. Dlaczego ze względu na to, że Tobie się to nie podoba dzieci mają być pozbawione magii świąt? Naprawdę uważasz, że Twojemu dziecku to zaszkodzi? Że się zindoktrynuje?:) Wierz mi jedyne co tak małe dzieci pamiętają ze świąt to: Mikołaj, prezenty, choinka. Poza tym również (a właściwie przede wszystkim) Twoją rolą jako rodzica (a nie nauczycieli) jest prezentowanie dziecku światopoglądu w jakim chcesz je wychować. Myślę też, że są ważniejsze i istotniejsze sprawy niż wykłócanie się z kimś o to ile czasu ma poświęcić i na co zwłaszcza, że robi to ileś lat i do tej pory pewnie wszyscy byli zadowoleni. Programy przedszkolne są ogólniedostępne, wystarczy ściągnąć i poczytać.

Gość dfffff8
a w przedszkolu to nie mozna zrobic zajec edukacyjnych w tym czasie ?

Gość dfffff8
luca to zalezy dla kogo to piekny czas ? dla mnie normalny

PS. Jeżeli jest to niezgodne z Waszą religią zawsze możesz zaproponować przeprowadzenie przez siebie zajęć w których opowiesz w co wierzy Twoje dziecko. Myślę, że nauczycielki nie powinny a nwet nie mogą mieć nic przeciwko.

Gość palalaka
ale to są zajęcia edukacyjne... a co tak musisz tłumaczyć dziecku??? Ty nie jesteś ateistką tylko świadkiem Jehowy... skoro boże narodzenie tak cię mierzi

a w przedszkolu to nie mozna zrobic zajec edukacyjnych w tym czasie ? Po pierwsze - to właśnie SĄ zajęcia edukacyjne :o Ale rozumiem, że mówisz o tych dla ateistów. A kto i dla kogo miałby je mózgu robić? Myślisz, że w przedszkolu nauczycielki aż tak się nudzą i nie mają co robić, że wezmą twoją jedną jedyną niuniunię na zajęcia edukacyjne, bo ty dostajesz palpitacji serca na widok choinki i myśl o mikołaju? :o Wiecie co, zaczynam wierzyć, że to prowokacja, bo aż tak durnych ludzi na świecie nie ma :D:D

Gość dfffff8
ja nawet moge byc hinduska - ale przede wszystkim czlowiekiem

A jak dziecko pójdzie do szkoły, to będziesz się domagała, aby nie było zawodów i meczy, bo u was to zakazane?

Gość dfffff8
hinduska moge byc nawet ale przede wszystkim czlowiekiem

Gość palalaka
heh dlaczego autorko nie chcesz się przyznać do własnego wyznania! wstydzisz się go?

Gość dfffff8
toksyczna kazdy inny czlowiek jest glupi i musi byc pioporzadkowany wg wypowiedzi kafeteriuszy heh

Gość dfffff8
14:09 [zgłoś do usunięcia] palalaka heh dlaczego autorko nie chcesz się przyznać do własnego wyznania! wstydzi bo temat topiku jest inny heh

Gość dfffff8
skoro nic madrego nie przeczytalam to ide na obiad

Gość palalaka
heh nie ważne o czym jest topik... dlaczego tak się wstydzisz w to w co wierzysz???

Gość palalaka
to napisz nam, jak według ciebie to wszystko wyglądać powinno

Gość kotek00701
ale kobieto masz problem. moja siostra mieszka w usa i tu tez jej dzieci chodza do szkoly, a k klasie to rozne religie sa(nie tak jak w polsce wszycy kat. i jedno kocie dzieck ) i u niej nikt nie ma problemu ze do dzieciw szkole przychodzi mikolaj, spiewaja koledy, maja krolika wilkanocnego, wszyscy sie bawia nie warze czy to zyd, protestanci itp.

Gość kotek00701
ja w podstawowce wm klasie mialam 2 kolegow z kociej wiary i oni normalnie we wszytkim brali udzial, mialam tez taka kolezanke jej mama byla starszna kociara, nigdy urodzin, nigdy zyczen, prezntu, dziewczyna zawsze smutna byla ze nie moze swietowac ze wszyskimi

Gość kapsellkop
bo tak się dzieje kiedy wiara sama w sobie jest ważniejsza niż szczęscie człowieka. Jak w coś nie wierzy się to to nie ma znaczenia. jak nie wierzę w choinkę to nie ma dla mnie to znaczenia i uczestnictwo w tym tyle samo dla mnie znaczy co udział w przedstawieniu czerwony kapturek( też bajka przecież).Denerwuja mnie rodzicę, którzy z swojej wiary robia miecz zamiast tarczy i wszystko by wykosili wokoło.