Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hdfhsfghsfhsg

Czy Zespół Aspergera to "niepełnosprawność"?

Polecane posty

Gość hdfhsfghsfhsg

Gdyby, ktoś nie wiedział co to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Aspergera Czy jest to choroba/niepełnosprawność skoro osoby na nią cierpiące nie są upośledzone fizycznie ani umysłowo a często nawet mają wysokie IQ? Podobno Einstein i Newton mieli ZA... A więc co o tym myślicie?

Tak, tak. Podobnie jak autyzm, gdzie często osoby chore na autyzm są geniuszami, mimo wszystko jednak maja jakiś defekt w mózgu, co nie czyni go w pełni sprawnym. Tak myślę.

Gość tak Einstein miał
jeżeli był niepełnosprawny to połowa Polaków powinna mieć Aspergera

Gość tak, często to
osoby z upośledzeniem umysłowym, jak autystycy, ale niekoniecznie, to tak jak z MPD czyli mózgowe porazenie dziecięce, nie zawsze jest sprzężone z uu

Gość tfg
Z kazdym dniem (pozdrawiam Ci stara znajomo przy okazji:D ) ma racje, z tym, ze ZA to taka lekka wersja autyzmu.

Gość tak, to niep
oczywiście, że tak, bo to zaburzenie rozwojowe wchodzące w spektrum autyzmu i zespół aspergera ma swoje miejsce w światowej klasyfikacji zaburzeń psychicznych DSM-IV. Nie chodzi tu tylko o IQ ale też o procesy poznawcze i społeczne, które są u tych osób zaburzone.

Gość tfg
Z każdym... i skasuj ta stopke, bo jestes piekna zarowno zewnętrznie jak i wewnętrznie:D :)

Gość Aya_Atshushi
Ja mam ZA, i owszem to jest niepełnosprawność. Dałabym sobie uciąć rękę żeby tego nie mieć. To jest jak klątwa.