Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czesc kredki kredeczki

kredki jestes?

Polecane posty

mam pytanie odnosnie paznokci

nie, chodzi mi o cos innego. moze napisze, moze ktos bedzie wiedzial chodzi mi o wyglad paznokci, bo mowi sie, ze to jak wygladaja paznokcie, swiadczy o tym co sie dzieje w organizmie. i np wyczytalam, ze jak sie robia takie jakby faldki poprzeczne, to moze oznaczac problemy ze zdaje sie plucami i sercem (chyba). a czy identycznie moze sie robic od czestego stosowania lakierow? bo zauwazylam cos takiego, ze mam takie naprawde drobne i malo widoczne ale jednak faldki, bardziej u nasady niz na koncowce, ale zauwazylam tez, ze to mi sie pojawia jak non stop maluje paznokcie. a jak np przestaje malowac i pozwole im odrosnac, to wtedy mi plytka juz rowna rosnie raczej. czy moze byc to przez lakier tylko i wylacznie? czy jednak powinnam sie martwic? i drugie pytanie - biale polksiezyce u jakby nasady paznokcia, na niektorych paznokciach (np na kciukach) sa bardzo wyrazne i sporawe, na kolejnych paznokciach coraz mniejsze a na najmniejszym w ogole nie ma polksiezyca. czy to tez cos oznacza, ze np cos sie dzieje w organizmie? jesli ktos wie, to bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz na necie nie moge znalezc tak szczegolowo.

'biale polksiezyce u jakby nasady paznokcia, na niektorych paznokciach (np na kciukach) sa bardzo wyrazne i sporawe, na kolejnych paznokciach coraz mniejsze a na najmniejszym w ogole nie ma polksiezyca. czy to tez cos oznacza, ze np cos sie dzieje w organizmie?'- nic złego się nie dzieje. Nazwa tego półksiężyca to obłączek lub lunula :) Niektórzy uważają,że jeżeli brakuje obłączka to niedomaga przysadka mózgowa, co jest totalną bzdurą (poparte badaniami).

co do prążkowania poprzecznego paznokci, może to być spowodowane jakąś chorbą (np.łuszczyca, anemia itp), ale nie musi. Wynikiem może być również uszkodzenie macierzy paznokcia. Bez zdjęcia i konsultacji nie potrafię pomóc.

o czesc :) dzieki za odpowiedz. nie mam teraz zdjecia i niestety baterie w aparacie nienaladowane, wiec nie zrobie :O a czy macierz moze byc "nadwyrezona" przez lakiery do paznokci, ze tak sie robi? tutaj na necie znalazlam takie zdjecie: http://i42.tinypic.com/29mxg0x.jpg o tego typu fadlki mi chodzi ale u mnie sa one jakby na prawie cala szerokosc paznokcia i sa.. hm, mniej widocznie i nie tak geste, ze tak powiem, czyli mniej jest tych 'fal'. niedlugo ide na badania krwi dokladne, ogolnie chce sobie zrobic. przyznam, ze sie ostatnimi czasy srednio (a nawet zle) odzywialam w zwiazku z czym i marniej sie czulam, teraz staram sie to zmienic, ale wczesniej cos takiego widzialam tylko jak duzo malowalam paznokcie. myslisz ze to moze byc przez lakier? czy na pewno musi byc przez cos wewnetrznie ze sie dzieje? z gory dzieki za odpowiedz.

a jesli chodzi o kolor paznokcia to wydaje mi sie, ze jest w granicach normy. ani nie jest jasny, ale jak teraz sie przyjrzalam to nie wiem czy nie jest odrobine ciemniejszy niz byl? ale byc moze mi sie wydaje, poniewaz patrze w sztucznym, slabym swietle. ale sa ogolnie rozowe, nie sa na pewno czerwone, ani zolte, ani nie maja bialej barwy czy jakiejs zaniebieszczonej.

ostatnio probuje sie odchudzac :O strasznie ze soba walcze bo mam kompulsy :O czy to moze byc przyczyna?

baterie od aparatu juz mi sie laduja, jutro postaram sie zrobic zdjecia to bym wrzucila. i tak bede szla do lekarza, ale zanim sie dostane do dermatologa albo zanim do ogolnego zrobie badania szczegolowe, to moze przynajmniej bede wiedziala, gdzie mozna szukac przyczyny i jak sobie pomoc.

nieodpowiednia dieta, niedożywienie często objawia się w postaci bruzd poprzecznych na paznokciach. Jeżeli zaś chodzi o lakierowanie to może ono mieć wpływ jedynie na przesuszanie płytki, łamliwość oraz okresową zmianę zabarwienia płytki.

osoba na zdjęciu ma najprawdopodobniej uszkodzoną macierz paznokcia. Musimy pamiętać,że zbyt głębokie wycinanie skórek może doprowadzić do uszkodzenia macierzy.

do tego niżej to muszę Ci powiedzieć,że gadasz straszne głupoty. Te półksiężyce to obłączek. I nie ma to nic wspólnego z poziomem cukru w organiźmie

irytuje mnie jak ktoś nie ma o czymś pojęcia, albo wyczyta jakąś głupotę w Bravo i próbuje coś nieumiejętnie argumentować. Poczytaj co to jest ten twój 'półksiężyc' i dowiedz się o budowie paznokcia.

wiesz co...jesteś prymitywna na potęgę. Daj link do artykułu, w którym wyczytałaś,że obłączek mają tylko i wyłącznie osoby z wysokim poziomem cukru we krwi. :D Co za bzdura. Nie udzielaj się jak twoja wiedza jest zerowa. Ps. nie ma ludzi idealnych a jak szybko piszesz to literówki normalna rzecz.

GŁĄBIE autorka pisze o obłączku a nie białych plamkach. Czytaj ze zrozumieniem. Chyba nie wiesz co piszesz i czego dotyczy temat :D

Gość jako manicurzystka
musze powiedziec ze wiekszej glupoty nie slyszalam jak to ze polksiezyce sa u ludzi z podwyzszonym cukrem. hahahahahahahaha usmialam sie po pachy

nie dasz linka, bo nigdzie nie znalazłaś odpowiedzi. Akurat o moją wiedzę z zakresu medycyny nie musisz się obawiać :classic_cool: Najlepszą obroną w twoim przypadku jest atak i brak argumentów. Poczytaj co to jest OBŁĄCZEK i możemy później podyskutować. GŁĄBIE :classic_cool:

nie dasz linka, bo nigdzie nie znalazłaś odpowiedzi. Akurat o moją wiedzę z zakresu medycyny nie musisz się obawiać :classic_cool: Najlepszą obroną w twoim przypadku jest atak i brak argumentów. Poczytaj co to jest OBŁĄCZEK i możemy później podyskutować. GŁĄBIE :classic_cool:

jedynym nieukiem na tym forum jesteś ty GŁĄBIE :D Dalej pieprzysz głupoty nie podając fachowego źródła w którym to wyczytałaś. idź i nie wracaj, nie będę więcej z kretynką dyskutować

Gość belzepup
Ale przyznaj dzioewczynie rację,że rąbnęłaś się jak gimnazjalista z tym a i przecinkiem:D

w kurvę- kłamiesz,bo przed A przecinka się nie stawia. Tak wyczytałam w najnowszej Filipince. Tak samo jak Ty o swoich półksiężycach

Może i z tym przecinkiem przed a nie miała racji, ale za to ta która na nią naskoczyła absolutnie nie ma racji jeżeli chodzi o biały półksiężyc. Moja koleżanka jest dermatologiem i aż celowo do niej zadzwoniłam i niestety, ale osoba z nikiem kurva nie ma racji.

masło maślane napisałam. w każdym razie wiadomo o co chodzi. białe półksiężyce, czyli ten obłoczek czy obłączek nie jest u ludzi z podwyższonym cukrem tylko to element płytki paznokciowej

cóż mogę rzec.........osba z nickiem kurva nie popisała się swoją elokwencją. Właśnie buszuję po necie i faktycznie obłączek zalicza się do budowy paznokcia. czasami jak jest nie widoczny to znajduje się pod skórką głęboko.

Gość zawsze tak było12316212
że wchodził ktoś jako pomarańczka i zaczyna pizgać na nika czarnego i wymadrzać się że niby ma racje nawet jak jej nie ma. przecież jest pomarańczą i może wszystko.

Gość wchats upppp
olać kretynkę. jej nik mówi sam za siebie. też normalnie siedze na czarnym a jak chce sie powyzywac i odreagowac to wchodze na pomarańcz

o hej, dzieki za odpowiedz. no coz, dieta to na pewno cos, co w ostatnim czasie baaardzo mocno zaniedbalam. zmusze sie zeby naprawde sie z tym mocno pilnowac, chociaz jak mowie jestem wypluta ostatnio strasznie :O niedozywienie jest wiec mozliwe. ograniczalam mocno ilosc kalorii i dieta byla chyba zbyt monotonna, brak konkretnych dan tylko takie podjadanie, troche tofu, odrobinke jakiegos warzywka albo ryzu. pomyslalam o tym zelazie. nienawidze watrobki, az mi slabo jak na nia patrze :O ale chyba powinnam raz na jakis czas sie na nia skusic. wyczytalam, ze wapn i witamina C ulatwia wchlanianie zelaza czy tam jest przyswajanie. a musze powiedziec ze z poziomem wapnia mam od dosc juz dlugiego czasu problem dosc spory... i tu chodzi chyba raczej o poziom wapnia we krwi, bo mysle ze z koscmi jest wszystko dobrze, nie lamia sie mimo ze juz nie raz mialyby ku temu powody, bo jestem taka ciamajda :P a powiedzcie mi, jak wiecie... ostatnio zeby sobie poprawic perystaltyke, to czasem pije sobie herbatke z kwiatow bzu czarnego (czasem co dzien, ale zazwyczaj co 2-3 dni), czy to moze utrudniac wchlanianie? z zelazem nie powinno byc problemu, bo ponoc zawiera ta herbatka duzo witaminy C...

Gość wchats upppp
dlatego teraz będę was wyzywać kurwy :classic_cool: to jak, wsadzacie sobie te palce z dupu do paszczu? :classic_cool:

czesc kredki kredeczki- autorko na to pytanie niech Ci odpowie pustak o nicku 'kurva'. Od dzisiaj przestaję udzielać odpowiedzi na tym forum. Szkoda moich nerwów. Chcesz dla kogoś dobrze to jeszcze po tobie jadą i robią z ciebie debila. No niestety, ale ten prowokator nie miał argumentów,bo wie doskonale,że nie ma racji, ale mniejsza z tym. Będę pisała na jednym topie a resztę olewam. żegnam.

oj Kredki, nie przejmuj sie :( z takimi to sie robi tak, ze tylko sie klika na ikonke "zgłoś do usunięcia". przeciez znasz kafe, nie od dzisiaj tu jestes, wiesz jacy niektorzy sa. ale to nie znaczy ze trzeba sie nimi przejmowac. nie wiem w ktorym topiku piszesz, a moze GG by Ci jakos odpowiadalo, lub mail? oczywiscie nie mam zamiaru Cie zaczac zasypywac setkami wiadomosci dziennie, ale jesli nie mialabys nic przeciwko temu, by czasem pogadac, czy doradzic, to bedzie mi milo :)