Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamelijia

Jakie będziecie mieć Święta? U mnie ciepło ale bidnie

Polecane posty

Gość kamelijia

Pensje nic nie rosną, ani mnie ani mężowi , a koszta wszelkie tak i to bardzo. Nie bierzemy żadnych kredytów świątecznych, wystarczy że mieszkaniowy spłacamy, wiec nawet nie wiem ile będzie funduszu na urządzenie Świąt. Raczej krucho. Prezenty dla dzieci do minimum zredukowane, a podobno jesteśmy klasą średnią. Chyba tylko właściciele firm i ludzie na kierowniczych stanowiskach nie mają ograniczeń finansowych. Na poczet prezentów gwiazdkowych chodziliśmy z mężem do dentysty. Zartujemy, że będziemy starali sie szeroko uśmiechac na zdjęciach pod choinką , bo to będą prawdziwie świąteczne usmiechy. eh...

Przecież nie prezenty i uginający się od żarcia stół jest najważniejszy. Ja się cieszę, że w święta będziemy razem. Może nawet skończymy remont pokoju i wstawimy nasz wymarzony rodzinny stół - zasiąść przy nim to będzie dla nas najwspanialszy prezent :)

Gość kamelijia
U nas jest bardzo ciepła rodzinna atmosfera, co oczywiście cenię najmocniej. Sam widzisz że remont i nowy duży stół, to też za pieniążki. Zatem cieszysz sie z rzeczy materialnych i nie są one takie bez znaczenia. Wesołych Świąt :)

To nie do końca tak. Mieszkaliśmy kilka lat kątem u rodziców. Teraz wijemy nasze gniazdko. Choćbym miała wigilie podać na kocu niczym piknik to będzie dla mnie wspaniale jeżeli jak co roku zasiądziemy do niej we trójkę - moi bliscy, zdrowi, radośni i uśmiechnięci są dla mnie esencją świąt. A stół - to symbol. Do niego się zasiada, by zjeść wspólnie posiłek.A to dla mnie bardzo ważne - w codziennym zabieganiu, zapracowaniu móc spędzić razem choć parę chwil. Żyjemy otoczeni rzeczami, choćby ktoś był minimalistą :) Święta na pewno będą wspaniale.Nie martw się finansami.Lepiej oszczędnie, ale szczęśliwie niż na odwrót :)

Gość bluszcz i koniczyna
U nas jak co roku. Trzy wigilie (u moich rodziców, u męża rodziców i nasza prywatna mała wigilijka), prezenty - jak zawsze - skromne upominki i dużo seksu. Jakoś nie wydajemy zbyt dużych kwot na święta ;)

Gość Eleeena
a ja wiem , ze zadne pieniadze swiata nie sa wazniejsze od cudownej atmosfery rodzinnej.Te wszystkie prezenty , te wypieki , lakocie nijak sie maja do zdrowia i pelnej rodziny. Kiedys Wigilia byla moim znienawidzonym dniem.Kiedy zaczynala sie wieczerza , kiedy ludzie dzielili sie oplatkiem , kiedy koleda leciala w tle moje serce krwawilo.Lzy plynely mi ciurkiem , ze rodzina moze byc razem w zdrowiu i radosci.To jest szczescie Droga Auorko. Pieniedze sa tylko dodatkiem .Inne rzeczy sa wazniejsze w zyciu.

Gość rfgy78r5y8
nie rozumiem po co ludzie zakładają rodziny jak pozniej pieniedzy nie mają i ledwo wiążą koniec z koncem.

Gość kamelijia
Podobno średnio kazda polska rodzina wyda 3 tysiace PLN na Święta. Byłam teraz u fryzjera i jedna babka mówiła, że jej synek zażyczył sobie prezenty za 3 tysiace złotych. Kurde, a u nas kiepsko, żeby dzieciakom kupić coś za kwotę dziesięć razy mniejszą. Chciałoby sie dać dzieciom wszystko czego pragną w taki dzień. A dzieci czekaja na te prezenty, nie ma co ukrywać.

Gość Eleeena
rfgy78r5y8- zycie pisze czesto rozne, niemile niespodzianki. Nie badz taki pewny siebie. Cos co dobrze rokuje, za chwile moze diametralnie sie zmienic. Z zamoznej osoby mozna stac sie bankrutem. A w dzisiejszej rzeczywistosci , to karuzela szybko kreci sie.

Gość kamelijia
Jak zakładaliśmy rodzinę to wiązaliśmy z zapasem. To sie pogarsza od jakiś trzech lat. Pensje nie rosną bo korporacja zaciska pasa i patrzy tylko jak nie upaść w kryzysie. A innej pracy nie ma bez ryzyka. Z kredytem na karku nikt nie ryzykuje na własne życzenie. Nie mama yźle, p oprostu brakuje troche luzu finansowego. Jak wpada jakis ekstra wydatek to już trzeba ograniczać sie w zakupach. Mieszkamy w ładnym domu, jeździmy na wakacje, kupujemy dobre jedzenie, ale nie mam dodatkowo 3 kafli na zrobienie Swiąt, tak jak podobno ma przecietna rodzina.

Gość kamelijia
Eleena, masz rację. Wesołych Świąt :)

Gość buvi
he he 3 tys to ja mam na cały miesiąc, niezależnie od tego czy są w nim święta czy nie.

Gość u mnie jako tako
Dzieci czekają, bo zostały do tego przyzwyczajone, nie ma się co oszukiwać - to rodzice sami doprowadzają do tej świątecznej paranoi z prezentami. U mnie w domu na wigilię prezenty były symboliczne, nie drogie, ale dobrane do osoby. Duże i droższe prezenty dostawało się na urodziny. A na gwiazdkę, kiedy trzeba tych prezentów kupić więcej, były mniejsze, żeby nie przyzwyczajać nas do myśli, że święta to tylko prezenty. Prezenty były tylko dodatkiem, najważniejsza była kolacja w gronie rodziny kilkupokoleniowej, kultywowanie tradycji (sianko pod obrusem, liczenie potraw, wypatrywanie gwiazdki, żeby już zacząć kolację, kolędy, opłatek). Chciałabym i moim dzieciom to wpoić, ale na razie nie mam :p

Gość Eleeena
dziekuje i zycze zdrowia i radosci . 👄

Gość u mnie jako tako
liczę, że na kafe spotkam przyszłego ojca swoich dzieci, trzymajcie za mnie kciuki :classic_cool:

Gość u mnie jako tako
Kamelijia - nie doczytałaś chyba, że większość osób te 3 tysiące na święta weźmie z: -kredytów i pożyczek (w bankach, od rodziny), - kolejne osoby wydadzą oszczędności (chyba trzeba zgłupieć, żeby wydawać oszczędności na prezenty i żarcie, ale może to tylko moje zdanie, ja wolę oszczędzać na wyjazdy czy tzw. czarną godzinę).

Gość u mnie jako tako
Dziękuję za podszyw. Kandydata na ojca już mam :p

Gość kamelijia
u mnie jako tako, z wszystkim sie zgadzam. Wprawdzie z domu mam tak, ze pod choinkę dostawały dzieci jakaś wymarzona rzecz lub cos wartościowego, no i po mamie mam tak, że dzieciom kupiłabym to, co wiem że je ucieszy. Ale na pewno nie ma u nas jakiegos chorego konsumpcjonizmu. Na pierwszym miejcu jest żłobek i ten, kto w nim nowonarodzony leży. Może dlatego bym chciała dzieci uszczęsliwić wtedy. Chodzi o kilka prezentów, a nie o górę niepotrzebnych zabawek. Zobaczymy, moze cos tam wysciubimy. Miłość będzie z pewnością. Wesołych Swiąt:)

Gość u mnie jako tako
dodam, że znalazłam go na kafe. Polecam :classic_cool:

Gość mimblo
wiadomo ,ze to wilkośc uśredniona ale i itak kwota 3 tys bije po oczach :) Żeby nie dać ise porwać temu tornadu co roku robie listę co kupuję , komu i za ile . I niedotyczy to tylko prezentów , kore kupuję już od listopada . Robię menu , bez wydziwniań , i nie za dużo . Tylko jakąś słodkość zawsze robię ekstra :) no i mam nałożonego " bana " na kpowanie ozdób na choinkę ,bo mimo ,ze brzydzą ;0 mnie te chińskie tandetne świecidełka to jednak szaleństwo mnie ogarnia za każdym razem kiedy to widże i nakupiłamby nawet i za 6 tys zł :)

Gość mimblo
wiadomo ,ze to wilkośc uśredniona ale i itak kwota 3 tys bije po oczach :) Żeby nie dać ise porwać temu tornadu co roku robie listę co kupuję , komu i za ile . I niedotyczy to tylko prezentów , kore kupuję już od listopada . Robię menu , bez wydziwniań , i nie za dużo . Tylko jakąś słodkość zawsze robię ekstra :) no i mam nałożonego " bana " na kpowanie ozdób na choinkę ,bo mimo ,ze brzydzą ;0 mnie te chińskie tandetne świecidełka to jednak szaleństwo mnie ogarnia za każdym razem kiedy to widże i nakupiłamby nawet i za 6 tys zł :)

Gość kamelijia
Ja już mężowi kupiłam korek analny typu koński ogon Wesołych Swiąt :)

Gość kamelijia
Tutaj żaden teamt nie może obejść sie od podszywów. Poczekajcie dzieci, też kiedyś dorośniecie do takich problemów, jak utrzymanie rodziny. A póki co bawcie sie. Mam nadzieję, że to dzieci, bo dorośli chyba tak zdziecinniali nie są? ;)

Gość kamelijia- podszyw
i tu byś się zdziwiła :P

Gość kamelijia
WOlę sie nie zastanawiać i nie chcę. Nie mój problem, tylko tej osoby , którassie tak głupiutkimi tekstami podszywa. Widocznie to jakis sport kafeteryjny. Cieszę sie, że forumowicze powpisywali że będą mieć Swięta ciepłe i rodzinne. Od razu lepiej sie robi na serduchu. :)

U mnie też święta bidne ale szczęsliwe bo w trójkę :-) Najpiękniejszy prezent to dziecko które już za niedługo urodzę :-)

Gość Lilly Evangeline**
🖐️:) Dla mnie idealne Święta, są spędzone w gronie rodziny. Im liczniej tym lepiej. Cieszą mnie roześmiane, odpakowujące prezenty dzieciaki i śpiewanie kolęd (choć przyznam, że jak jest większe grono to się wstydzę głośno śpiewać:P). Lubię w pierwszy dzień Świąt jak jest już ciemno, odwiedzić wszystkie najpiękniejsze szopki w Poznaniu i przejść się po Starym Rynku (taka coroczna tradycja). W drugi dzień Świąt planuję pojeżdzić z córką na łyżwach a później spotkanie z resztą rodzinki. W tym roku jeszcze liczę na duży cud, ale jakiej natury niech pozostanie tajemnicą.:)

Gość dlaczego nie??
jeszcze tylko 3 i pół tygodnia do świąt