Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Gożdzikowa

Potrzebuje pomocy prawnej.

Polecane posty

Gość Gożdzikowa

Witam jestem wdową i wychowuje samotnie córkę ,która otrzymuję rentę rodzinna po ojcu. Nie rozliczyłam się z tego bo stwierdziłam ze nie muszę, gdyż nie otrzymywałam żadnych innych dochodów. Ostatnio jedna moja znajoma powiedziała mi, że powinnam to jakoś teraz sprostować z Urzędem Skarbowym, bo mogę mieć z tego powodu problemy. Nie mam pojęcia co mam zrobić, nie znam się na tym. Znalazłam również coś takiego na jakiejś stronce internetowej. Z tego co wyczytałam raczej nie powinnam się rozliczać: "Jeżeli uzyskujący świadczenia od ZUS: nie uzyskał w roku podatkowym innych dochodów oprócz: opodatkowanych podatkiem liniowym (PIT-36L); opodatkowanych ryczałtem (PIT-28 ), w tym z najmu prywatnego opodatkowanego ryczałtem, opodatkowanych kartą podatkową (PIT-16A) dochodów kapitałowych (PIT-38 ) dochodów z odpłatnego zbycia nieruchomości (PIT-39). rozliczanych ryczałtowo, z tytułu przychodów, których podatnik nie wykazuje w deklaracji rocznej (np. z lokat bankowych). nie korzysta z odliczeń i ulg podatkowych, nie korzysta z możliwości łącznego opodatkowania jego dochodów z dochodami małżonka bądź nie korzysta z możliwości opodatkowania jako osoba samotnie wychowująca dzieci, nie uzyskał dochodów z działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwolnionych od podatku w Polsce na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, nie ma obowiązku doliczenia kwot uprzednio odliczonych - wystawiony przez ZUS PIT-40A stanowi dla podatnika roczną deklarację podatkową, której nie musi on dodatkowo modyfikować. PIT-40A wystawiany jest przez organ rentowy automatycznie, zatem nie ma obowiązku składania jakiegokolwiek dodatkowego wniosku w tej sprawie. Organ przesyła deklarację do podatnika oraz do urzędu skarbowego do końca lutego 2011 r. Gdyby natomiast okazało się, że podatnik uzyskuje również inne źródła przychodów lub nie spełnia któregoś z powyższych warunków (np. chce rozliczyć się łącznie z małżonkiem, chce korzystać z ulg podatkowych) to PIT-40A należy traktować na równi z PIT-11 i złożyć osobiście deklarację podatkową. Jeżeli w takim przypadku podatnik nie dokona samodzielnie rozliczenia podatkowego w terminie ustawowym, to po tym terminie PIT-40A staje się roczną deklaracją podatkową." Proszę o wyrozumiałość i pomoc. Z góry dziękuję.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować