Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sukienka z kropka

2 i 3 mc prawie i nie chce mowic

Polecane posty

Gość sukienka z kropka

Jak Wasze pociechy w tym wieku mówią? Moja córka nie chce powtarzać. Wszystko rozumie ale nie chce mówić. Pierwsze sylaby ta, da, ma, pa, pe, koło, am, mu, hau hau, me, itp a normalnie nie chce. :(

Gość poczekaj cierpliwie jeszcze
ma czas

Gość daj dziecku czas
moje dziecko tez mało mówi, ale nie przejmuje sie tym, bo ma dopiero 2latka i 1,5miesiaca, słyszałam kiedyś że jak dziecko na 2lata kłamie, to sie prawidłowo rozwija, a moja łrze jak pies, hahahaha, jak sie jej pytam masz ba?? ona zawsze nie ma ba, i bez zadnych skrupułów kłamie, a mnie to cieszy bo wiem że prawidłowo sie rozwija,

Gość akuku.
moja ma 22 miesiace i nie mowi nic ;) Rozumie za to wszystko a w szczegolnosci nie wolno;) Na sam dzwiek tych slow dostaje histerii ;) Mysle ze musimy dac czas dzieciom

Corka mojej siostry ma 2,5 roku i moglaby Pana Tadeusza recytowac. Dziecko moich przyjaciol jest w podobnym wieku i mowi "mama" "tata" i "nie", chociaz rozumie wszystko, nie jest opozniony itp. Wszystko po prostu przychodzi w swoim czasie. Pracuj ze swoja pociecha i zobaczysz, ze szybko zalpie :)

Gość Mama Wiktorii....
moja tez malo mowi choc zaczyna sie rozkrecac. dziwne to troche ale mowi wyrazy bez 1literki np zaba to aba. we wrzesniu skonczyla 2lata

Gość mama sama w domu...
ma 2 lata i 3 miesiące i nie mówi idźcie do specjalisty bo jak wiadomo każde dziecko ma swój czas ale 2 lata i nie powtarza ani nie próbuje to za dużo mój synek ma 2,5 latek i powtarza wszystko na bilansie 2 latka lekarz powiedziała ze w tym wieku dziecko powinno mówić min 30 wyrazów tak by zrozumiały go obce osoby. Mój mały składa proste zdania typu: "chciałem zjeść cukierka"

Gość skonsultuj sie z psychologiem
czy dzieciak dobrze sie rozwija. Moze po prostu Twoja córka " tak ma"i w zupełności nie ma powodu do zmartwienia , a byc moze psycholog zauwazy jakieś opóznienia

Każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Twoja córka jest jeszcze w takim wieku, że nie masz się co obawiać o to, że coś jest nie tak. Na pewno wkrótce zacznie wymawiać całe słowa. Dużo z nią rozmawiaj, pytaj o różne rzeczy - w końcu się przełamie, cierpliwości :)

Gość D.BillI
widzisz jaka mądra dziewuszka - już wie, że 'milczenie jest złotem';)