Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Origami787

trądzik-proszę o pomoc

Polecane posty

Mam poważny problem, a chodzi o trądzik. Mam go na buzi a dokładnie obszar koło ust. Byłam u dermatologa i przepisał mi 2 antybiotyki: na dzień Klindacin T i na noc Akneroxid 5. Na początku było dobrze ale po 2 dniach skóra zaczęła mnie piec i strasznie się łuczczyć. Na domiar złego zaczęła mi pękać i dziś, czyli 5 dzień stosowania popękała i pojawiły się ranki, nie mogę się śmiać i otworzyć buzi i teraz pytanie: kto stosował ten lek i czy też miał taki sam problem?

Gość a czyyyy
lekarz zrobił ci jakies badania??????????? czy na dzień dobry wypisał receptę????????????

jest gorzej niż wcześniej, a ja się wstydzą tak pokazywać, mam cały czas zaczerwienioną skórę, niby pisało na ulotce, że tak będzie przez pewien okres, ale te ranki mi nie pasują

Gość ytytyryryryry
mam podobne leki, uzywaj ich mniej + stosuj krem nawilżający (ale do cery z trądzikiem), dziwne, że Ci dermatolog takiego nie poleciła

Gość ytytyryryryry
albo na początku używaj co drugi dzień, mi tak moja dermatolog kazała

narazie je odstawie do zagojenia tych ranek, ale co zauważyłam- krostki mam głownie w dolnych partiach koło ust, czyli w rogach i do policzków pojedynczo. Te pojedyncze mi już prawi zniknęły, nie popękały, a te koło ust gdzie jest ich jeden na drugim to wyszły z nich takie białe okropne syfki zesuszyły się i popękały. Kremu nie stosowałam bo się bałam, że maść nie będzie dobrze działać, dodam że mam cerę tłustą.

Gość sluchaj nie chodz wiecej do
tego lekarza :O kazdy, nawet idiota wie, ze jesli masz nasilenie zmian w okolicach brody, to na 99% jest cos nie tak z hormonami :O idz do ginekologa lub endokrynologa i zbadaj hormony

a czy to może mieć związek z miesiączką? jakieś 3 lata temu miałam problemy z długim okresem i przyjmowałam leki na unormowanie, wtedy jeszcze tego nie miałam, dopiero zaczęły mi niedawno wyskakiwać, w sumie wciągu roku się to nasiliło

a dalej te leki bierzesz? czy to wystapilo dlugo czy tuz po odstawieniu lekow?

pierwsze co, to powinnas miec zbadane hormony. jesli natomiast okazalo by sie ze z nimi wszystko w porzadku, to nie wiem czy nie podejrzewalabym reakcji uczuleniowej, poniewaz specyficzne jest umiejscowienie tego

już jakieś 1,5 roku może dwa ich nie biorę, w sumie te krostki bardzo szybko mi się rozniosły, najpierw były pojedyncze i znikały a teraz mam ich mnóstwo nie schodzą a tworzą się nowe i zostają blizny

to w takim razie nie powiedzilabym ze to tradzik

tak jak pisalam, zmien lekarza lepiej

Ja mam metodę na trądzik własnego pomysłu ;) Raz dziennie kąpiel parowa (nad garnkiem z wrzątkiem pod ręcznikiem) 10 minut. Potem odrazu przemycie wyciągiem z szałwii. Przed snem przemycie szałwią jeszcze raz.

Tak zwana parówka...robiłam to wiele razy, ale na dłuższą metę nie pomagało. Teraz sobie przemywam rumiankiem przynajmniej mnie nie piecze:) mam nadzieje że to się szybko zagoi

Gość exit110
a ja radzę zrobić badanie na nużeńca. bardzo prawdopodobne, że krosty, trądzik, wypadanie,przetłuszczanie włosów, swędząca skóra są przez niego. Ja długo szukałam przyczyny i znalazłam oczywiście w necie... Wystarczy lepszy mikroskop. nawet nie trzeba oddawać do laboratorium. Zobacz w necie jak wygląda, a potem szukaj pod mikroskopem (w wyciśniętej ropie) . Lekarz może najwyżej przepisać antybiotyk, bo przyczyny na pewno nie będzie szukał. możecie chodzić od dermatologa do alergologa ale takiego prostego badana Wam nie zlecą... A bardzo łatwo się tym zarazić, jest to po prostu roztocze - w kurzu. trudno z tym walczyć ale przynajmniej wiadomo z czym.