Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MelisQa

Zęby vs ciąża.

Polecane posty

Gość MelisQa

Witam! Na początku ciąży koleżanka, już od dawna mama, doradziła mi, żebym udała się do dentysty w celu wyleczenia wszystkich zębów. Dodała "każda ciąża zabiera jeden ząb". Oczywiście zignorowałam to, bo czemu miałoby to spotkać mnie? Otóż dzisiaj żałuję i potrzebuję zasięgnąć Waszej porady. Około 3 tyg. temu jeden ząb zaczął mi się kruszyć. O dziwo, po prostu kawałek się łamał i lądował na moim języku, niekoniecznie podczas jedzenia, chociaż przy posiłku wykruszały się większe kawałki. Przeraziłam się tym i poszłam prędko do stomatologa. Pani założyła opatrunek-zabezpieczenie, które miało wytrzymać pół roku, dając mi czas na urodzenie dziecka (mam termin na styczeń) i przeżycie połogu, zanim zaczniemy grzebać (źle znoszę dentystę). Zabezpieczenie pierwsza klasa, do samego końca się trzymało i nawet w całości wypadło. Po 2 tyg. ząb OD DOŁU dookoła zaczął się kruszyć i wypadać, stąd cały opatrunek w końcu nie miał się na czym trzymać i wyleciał. Zapisałam się do dentysty, ale niestety kolejną wizytę mam dopiero 6 grudnia. Mało tego, dzisiaj rzecz ta sama zaczęła dziać się z zupełnie innym zębem. Ząb ukruszył się OD DOŁU, robiąc bardzo dużą dziurę przy dziąśle, podczas gdy od góry wydaje się nietknięty. Znam dalszy ciąg z doświadczenia i wiem, że jego wykruszanie się będzie postępować... Nie mogłam czekać do 6 (u gin. wizyta 14), więc zadzwoniłam do mojej pani gin., ale ona powiedziała, że nie jest stomatologiem i zębów nie leczy. Sama zasugerowałam, że może powinnam pić wapno i przytaknęła, sama nie eksperymentuję, bo skąd mam wiedzieć, co mi wolno zażywać a czego nie :/ Trochę mnie nie usatysfakcjonowała jej odpowiedź. Stąd szukam pocieszenia i porad tutaj. Czy któraś z Was przechodziła przez podobne przeszkody? Nie mam już pomysłów, co robić. Pękały mi też dziąsła, więc dentystka poradziła mi pastę lacalut i pękanie ustało, dziąsła się pogoiły, a nawet zmniejszyło się krwawienie podczas szczotkowania. Ale obawiam się, że stracę te dwa zęby, jeśli w porę nie zacznę reagować. Czy samo wapno pomoże? No i czy fakt, że ja go mam za mało, nie oznacza, że brakuje go też mojej Córeczce???? Pozdrawiam!

Gość xdfdxf
To mnie przerazilas, tez jestem w ciazy, ale na razie z zebami wszystko w porzadku. Moze sprobuj przelozyc wizyte u dentysty na wczesniej, jesli sie da.

Mnie ciaza zabrala dwa wydalam sporo na leczenie ,musialam leciec do pl a przed ciaza normalnie o zeby dbalam..Nagle zaczely sie sypac jak nie wiem :(

Lykaj wapno sobie takie z apteki,myj zeby po kazdym posilku nawet jak krwawia szoruj,uzywaj nitek dentystycznych i plynow typu Elmex na odsloniete szyjki...Ciezka sprawa,niektorym kobieta nie dzieje sie nic a inne traca polowe zebow....:(

Gość martwiąca się mama
a ja straciłam w ciąży 3 zęby masakra :(

Gość xdfdxf
To kiedy dokladnie w ciazy zaczely wam sie kruszyc, juz na poczatku czy pod koniec ciazy?

Gość xdfdxf
Dzieki za odpowiedz

Gość Mama karmiąca MM
A mnie z zębami nic się nie stało w ciąży ( nie mam sztucznych :D ) i po ciąży też nie... nie wiem czemu ---> tzn. bardzo dobrze, ale słyszałam, że bardzo zaczynają się psuć podczas karmienia piersią. Ja nie karmiłam od poczatku, gdyż nie mogłam, wiec też do końca nie wiem jak to jest i czemu jednym się psują a jednym nie :o

Gość MelisQa
Podobno gdy dziecku brakuje wapnia, to zabiera je z zębów i kości swojej mamy. To by znaczyło, że moje zęby coś poświęciły dla dziecka, ale skoro branie wapna jest w ciąży bezpieczne, nie rozumiem, dlaczego lekarze nie informują o tym, albo nie zalecają brania profilaktycznie jednej musującej tabletki dziennie... :/ Ja się boję cokolwiek do buzi włożyć, bo jak mi zaraz jedynka wyleci, to się zaryczę... xdfdxf, mnie się zaczęły kruszyć już w III trymestrze więc w zaawansowanej ciąży. Powiem Wam szczerze, że mam już dość, kocham moją dzidzię, ale chciałabym już ją urodzić i to niekoniecznie z tęsknoty za nią chociaż też. Ale najbardziej chciałabym wreszcie dobrze się czuć... Już nie pamiętam, kiedy nie narzekałam... Mdłości i wymioty, senność, pękające naczynka, rwa kulszowa, zgaga, obrzęk stóp, reumatyczne bóle dłoni, żylaki odbytu, bolesne kopniaki (od około tygodnia czasem Mała nie daje mi nawet na chwilę zasnąć), bakterie w moczu, a teraz jeszcze od tak wypadają mi zęby... Wiem, że mogło być gorzej, bo ciąża medycznie od początku jest wzorowa, ale dolegliwości, które mogę leczyć ale po ciąży, a są ciążą wywołane... dają popalić :/

Gość MelisQa
A mam jeszcze jedno pytanie: czy działo Wam się w ciąży coś ze wzrokiem????