Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadiaaaaa1345

prosze o pomoc

Polecane posty

Gość nadiaaaaa1345

hej dziewczyny, sluchajcie. Niedawno urodzilam dziecko(jestem panna) i w szpitalu w ksiazeczce dziecka jest moje nazwisko. Jednak chce dac nazwisko chlopaka dziecku. Czy to zalatwie przy zalatwianiu aktu urodzenia w USC? czy musze udac sie do szpitala pozmieniac? jak to wyglada?

Gość no ro to
musisz iść do usc razem z ojcem dziecka i tam on nada dziecku swoje nazwisko. Sama nic nie załatwisz.

Gość nadiaaaaa1345
tak, wiem ale czy sama wizyta w USC pozmienia to co mala dostala w szpitalu czy trzeba bedzie takze sie udac do szpitala?

Gość moij
Następna patologia żebrze o uwagę... Zapisano że dziecko jest bękartem - nazwisko matki - i w USC zapisza jedynie, że facet dziecko uznał (o ile to zrobi). Czego chcesz wiecej? Dokument nie zostanie zmieniony tylko dlatego, że dotarło do ciebie że dzieciak jest bękartem.

Gość no ro to
szpital nie ma nic do tego. Oni wpisali twoje nazwisko bo to twoje dziecko a ojciec ich nie interesował w tym momencie. idziecie teraz razem do usc i tam ojciec złoży wniosek o nadanie jego nazwiska dziecku.

Gość Mama karmiąca MM
Hmmm... dziwne, bo jak ja trafiłam na porodówkę i polożna zaczęła wypidywać książeczkę to pytała, o nazwisko moje i ojca - czy takie same. Myśle, że przed wpisaniem też powinna Cię zapytać o to samo i w przypadku różnych nazwisk zapytać które wpiasać dziecku ( wpisują w rubrykę tylko nazwisko bez imienia, bo to nigdy nie wiadomo do końca jak z tym imieniem :) ) W USC mój mąż był wszystko załatwiać sam - tylko w przypadku małżeństwa chyba jest inaczej bo załatwia to na podstawie akutu małżeństwa, w waszym przypadku raczej powinniście się wybrać oboje tak jak pisze moja poprzedniczka. Problemu nie powinni robić, bo to ty decydujesz czy twoje dziecko ma się nazywać Kowalski czy Nowak, a w książeczce sobie popraw, nigdzie to nie jest przypieczętowane także możesz poprawić sama. Gratuluję dzidziusia :D

Gość Mama karmiąca MM
wypisywać książeczkę *

Gość no ro to
Prosze to ze strony usc: "3. Jeżeli w chwili urodzeniu dziecka nie byliście małżeństwem, a ojciec dziecka chce je uznać, musicie oboje udać się do kierownika USC, gdzie mężczyzna złoży odpowiednie oświadczenie o uznaniu dziecka. Do uznania dziecka konieczna jest bowiem zgoda jego matki. W obu przypadkach rejestracji należy pamiętać o posiadaniu ważnych dowodów osobistych." Co do nazwiska to dokument ze szpitala jest potrzebny by: " W myśl art. 40 ustawy akt urodzenia sporządza się na podstawie pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka wystawionego przez lekarza, położną lub zakład opieki zdrowotnej. Jest to podstawowy dokument uprawniający kierownika USC do sporządzenia aktu urodzenia. Zgłoszenie urodzenia jest przede wszystkim dowodem nastąpienia zdarzenia, jakim jest urodzenie dziecka, w którym określa się datę i miejsce urodzenia dziecka." Nie ma tu nic na temat że wpisane nazwisko jest ważne.

Gość no ro to
Najprościej to zadzwoń do usc w miejscu urodzenia dziecka i zapytaj co w takiej sytuacji. :)

Gość nadiaaaaa1345
dziekuje bardzo. I nie, dziecko nie jest bekartem a mnie sie nie przypomnialo teraz. Tylko po cesarce trudno bylo mi dojsc do siebie i myslec o sprawach nazwiskowych. Chcialam sie poradzic a nie zebrac o uwage!