Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ukryty czarny nick

pantomogram

Polecane posty

Gość ukryty czarny nick

miał ktoś zdjęcie nim wykonywane?

Gość ruda małpa xx
Chodzi o zdjęcie szczęki??? Oczywiście, że miałam...:D

Gość ukryty czarny nick
O, WKOŃCU KTOŚ SIĘ ODEZWAŁ :d tak o szczękę chodzi ;) jak to sie odbywa?

Gość ruda małpa xx
Nic specjalnego...Podchodzisz do urządzenia, głowę kładziesz na podstawce...Chwilę się nie ruszasz. Urządzenie rusza; "objeżdża"naokoło Ciebie (właściwie wokół głowy), cicho szumiąc...:D I,w pół minuty,po sprawie...:D Na zdjęcie czekałam ok. 10 minut...

Gość ukryty czarny nick
a ja głupia myślałam, że też trzeba jakieś płytki w otwór gębowy wkładać, jak przy zwykłym RTG :P:classic_cool:

Gość ruda małpa xx
Zapomniałam o najważniejszym! PŁACISZ OK.50 ZŁ :D

Gość ukryty czarny nick
to wiem, dzwoniłam, pytałam, dziś idę :classic_cool: czyli bez płytek :D

Gość ruda małpa xx
Bez płytek.:D Bez biżuterii :D Bez...ciąży :D

Gość ukryty czarny nick
mam se dzieciaka na czas badania wyjąć? ;o;o;o żart, w ciąży na szczęście nie jestem :D ale będę musiała wyjąć trzecie zęby :classic_cool:

Gość pommponik
Nie trzeba wkładać żadnych płytek, żeby zrobić pantomogram, ale za to trzeba coś wyjąć, np. kolczyki, bo w przeciwnym razie wyjdą na zdjęciu i pantomogram będzie niewyraźny. To samo dotyczy kolczyka w języku i w nosie. Dziecka "wyjąć" oczywiście się nie da, ale jeśli jest w brzuszku lub jest choćby tylko PODEJRZENIE, że może być, to pantomogramu nie robimy! ani żadnego innego zdjęcia RTG! To takie dmuchanie na zimne. Na stronie http://www.anident.pl/pantomogram.html więcej informacji o tych zdjęciach, między innymi o coraz popularniejszej technologii cyfrowej, która zastępuje zdjęcia na kliszy.

Gość Blazejkka
W Dental - Design Jaworska w Warszawie, n Ursynowie na pewno mają pantomogram. Na stronie ich jest cennik, więc możesz sobie sprawdzić ile to kosztuje.

Gość gość
Ja muszę sobie zrobić ale przeczytałam że może być szkodliwy :-(

Gość gość
O matko no wiadomo że pantomograf to promieniowanie i wpływa to w jakiś sposób na człowieka. Ale to też zależy jaki konkretnie mają w przychodni czy klinice. Ja przykładowo u siebie w Chełmie chodzę do Eko-Medu gdzie jest taki ze specjalną przystawką (czy jakoś tak) który w każdym razie minimalnie napromieniowuje. Więc nie ma co iść na ślepo tylko pytać.

Gość sonika881
Z tego co widzę, to na pewno tutaj http://tomomedica.pl/pantomogram-warszawa/ można wykonać pantomogram zębów . Mają tam świetny sprzęt, więc nie ma się czego obawiać. Daje możliwość zobrazowania żuchwy, części twarzoczaszki, zębów i przyzębia.

Gość aabuenaa
Jeśli chodzi o to, jak się do takiego badania odpowiednio przygotować to polecam zapoznać się z tym wpisem https://imed24.pl/nowoczesna-diagnostyka/diagnostyka-obrazowa/pantomografia. Ja podczas pierwszego badania kompletnie nie miałam wiedzy na ten temat i wiele rzeczy mnie zaskoczyło. Myślę, że dobrze jest wcześniej zapoznać się z takimi informacjami i potem wiedzieć, czego się spodziewać :)

Najważniejsze to dobrze się do tego przygotować, bo generalnie wszyscy idą w ciemno i mam wrażenie, ża dla niektórych Pantomogram to jakaś magia. Pierwsza lepsza strona z brzegu mówi o dokładnym przygotowaniu na pantomogram https://xray.pl/badania-rtg/pantomogram/ Ważna sprawa, jeśli ktoś jest w ciąży trzeba poinformować o tym osobę prowadzące zdjęcia. Taką fajną grafikę u nich widziałam. Ostatnio też rezerwowałam sobie tam system online czyli bez zapisów.

icon1.png

Najważniejsze to dobrze się do tego przygotować, bo generalnie wszyscy idą w ciemno i mam wrażenie, ża dla niektórych Pantomogram to jakaś magia. Pierwsza lepsza strona z brzegu mówi o dokładnym przygotowaniu na pantomogram https://xray.pl/badania-rtg/pantomogram/ Ważna sprawa, jeśli ktoś jest w ciąży trzeba poinformować o tym osobę prowadzące zdjęcia. Taką fajną grafikę u nich widziałam. Ostatnio też rezerwowałam sobie tam system online czyli bez zapisów.

icon1.png