Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daniella Kasssbbbb

Jak i kiedy nauczyć dziecko załatwiania się na nocnik?

Polecane posty

Gość Daniella Kasssbbbb

Proszę oporady...

Gość mama sama w domu...
chyba my sami nic tu nie wskóramy dziecko musi samo rozumieć po co jest nocnik i zapanować nad trzymaniem moczu zanim usiądzie na nocnik. Mój synek ma 2,5 roku i robi na nocnik tylko rano i wieczorem w dzień nie woła.

Gość Daniella Kasssbbbb
Bo mi "mądre ciotki" mówią że już powinnam wysadzać dziecko a ma dopiero rok. Wydaje mi się to o wiele za wcześnie, dlatego pytam...

Gość moze tu
moj ma 9ms i juz zaczynam go oswajac z nocmikiem

Gość mamasyniaE
kochana nie sluchaj nikogo, walczylam z synem odkad skonczyl rok, efekt placz, spazmy, bal si enocnika i wc....czekalam, chodzil w pampku dokladnie 2.5 roku !, i co i przyszdl dziem dokladnie rok temu 13 grudnia jak sciagenalam pampka i zero wpadki , nie zsiklal sie, chodzil od razu na wc---dorosl--ale spal w dzien i wtedy w pieluszce, i si ewycwanil,ze zawsze robil kupe w nia, i tak z kupami byl problem do wiosny az skonczyl 3 lata, blokowal sie itp,, potem robil slicznie i co ? teraz ma 3.5 roku i doslownie od 2 tyg spi bez pieluchy wnocy dopiero, wczesniej na spiaco sikal, a teraz anii raz , jak juz widzialam pampka suchego coraz czesciej, tak odstawilam i jest super, a ma juz 3.5 roku nikogo nie sluchalam, szwagierka sie sczycila ,ze je mlodsze od mojego juz wola, a tyle razy co sie posikalo w dzien i w nocy,ze mi by rece opadly, ja czekalam, az maly sam zalapie i nei stresowalam go ! bo sie zrazal daj spokoj, roczne dziecko ? smiech,

spokojnie już możesz zacząć"PRZYZWYCZAJAĆ" do nocnika, to jeszcze nie jest nauka, normalne, że jest mały, ale im wcześniej zaczniesz tym szybciej pożegnacie pieluchy. Ja zaczęłam jak szkrab miał 7 miesięcy. Mając 1,5 roku nie nosił już pieluszek. Mając 22 miesiące spał też bez pieluch i sam się budził.

Gość Daniella Kasssbbbb
Ja odnoszę wrażenie że synek nie zrozumie po co jest nocnik i uzna go za zabawkę ...

Gość hmm*hmm
Ja mojej corki nie zmuszalam,nocniuk caly czas stal u niej w pokoiku ,kilka razy posadzilam ale nic nie zrobila,jak miala 1,5 roku to znowu zaczelam ja uczyc ale nic z tego nie wyszlo i pojawil sie problem bo zaczela wstrzymywac mocz ,tzn jak nie miala pieluszki potrafila caly dzien nie sikac wiec to olalam i stwierdzilam ze jak sama bedzie chciala to zrobi. Jak miala 2,5 roku posadzxilam ja na nocnik i byla u mnie akurat tesciowa,to bylo po przebudzeniue i ona mowi do niej ze jak zrobi siku do nocniczka to dostanie pieniazka i co...zrobila hehehe a co najlepsze od razu wolala i w nocy tez jej juz nie zalozylam i ani razu mi sie nie ssikala(podlozylam mate oczywiscie ,na wszelki wypadek) Wiec moja rada jest taka ze nic na sile i nie przejmuj sie tym co ci inne mowia,jeszcze ma czas i kiedys na pewno sie nauczy:)

Gość moze tu
nie roczne dziecko i smiech tylko kazdy maluch jest inny.to ,ze jeden chodzi 3 lata w pampersie nie znaczy,ze i drugi tak ma miec.nic na sile,ze bedzie ok

Moja córcia ma 19 miesięcy wie że na nocniku robi sie sisi i eeee ale nie moge ja przekonac zeby skorzystala z tego,byly juz nocniki zwykle,grajace,nawet deseczka do klozetu taka mała by nie wpadła i nic ;( nie wiem jak ja zachecic no juz nie wiem

nie ma z niczym reguły i zasady, jeden sika mając 1,5 a drugi 3 latka. Tak samo jest z mową jedno dziecko mówi zdaniami jak ma 2 latka drugie po 3 roku i później Trzeba zachęcać dziecko...ale nie na siłę...bo będzie efekt odwrotny. Moj był zadowolony jak mu się udało wiec może tak szybko nauczył się.

To co ja robilam -po każdym śnie siadał na nocniku - 30 min po piciu też wysadzałam - opowiadałam bajeczki o nocniczku - pozwalałam jak już chodził, aby pomagał mi wylewać siki do kibelka -kopiłam książeczkę o nocniczku i pokazywałam jak dziewczynka i chłopczyk korzystają z nocnika - chwaliłam, biłam brawo, mówiłam że nocniczek się tez cieszy -ale jak nie chciał siedzieć to na siłę nie zmuszałam

ammarie hehe skąd wie ze sie robi skoro nie robi ? nie rozumiem cie teraz mam 3 rady jeśli dziecko nie chce siadać najpierw dziecko niech ma na sobie majteczki i np.spodenki długie bys miała mniej wycierania :D i niech się posika,niech chwilę tak pochodzi-100% gwarantuję ze nie będzie sie jej podobała mokra klejąca pupa do spodni ;) i jak oduczasz od pieluchy to oduczaj-nie zakladaj juz pieluch ew na noc i rano odrazu zdejmuj by nie miala swiadomosci ze robi do pieluchy,bo wtedy bedzie miala sucho i nie bedzie chciala z niej zrezygnować ;) druga to z zaskoczenia-niech ogląda jakąś bajkę,wtedy i dziecku paznokcie mozna obciac gdy tego nei lubi-ja mojemu na bajkach obcinam hehe i wtedy posadzic i mowić że sisi czy jak to tam nazywacie ;) my zrobilismy tak: najpierw syn jak sikal akurat w kapieli pokazałam palcem mu że robi sisi i nazwałam to sisi,potem gdy byl w majtkach i spodniach posikal sie to mu przypomnialam,ze zrobił sisi i ze brzydko,mokro itp.potem wprowadzilam nocnik pokazując mu nocnik (nie grajacy,bo byl grajacy ale dopiero po wyrwaniu pozytywki zaczal go traktowac jak ubikacje a nie zabawke z melodią) Posadziłam i powiedzialam że ma zrobić sisi (wiedzialam,ze ma pelny pecherz) i zrobil i od tej pory robi na nocnik.Dzisiaj juz spi bez pieluchy-ma 2 lata i miesiąc po 3 drastycznie ale też skutecznie,dzieci lubią naśladować,więc można pokazac,ze się robi tam si-dosłownie :D Moj syn zaczal chodzić z tatą do ubikacji i tatuś pokazał mu że siusiaka na stojąco się trzyma i można sikać-za 3 razem jak to widzial to załapał i teraz nawet gdy gdzies idziemy to nei ma problemu (wczesniej nie pozwala dotykac ;) )

agaczar a poco ciagle sadzac dziecko,prawie dwulatek to dużo i my mamy powinnismy wiedziec kiedy dziecko najwiecej sika,bynajmniej ja wiem kiedy dziecku przypomniec o nocniku i zawsze jest siku,nei ma tak ze sadzam jakg głupia co chwile i albo zrobi albo nie,bo do czego w koncu ma sluzyc nocnik do siedzenia czy zalatwiania sie

Gość Ojjj Saleminka
ja nie wiem dokładnie kiedy mój synek sika najwięcej, bo pracuję wyobraź sobie. Jak ty siedzisz w domu cały Boży dzień to nawet możęsz wiedzieć kiedy puści bąka :) Każde dziecko jest inne, i mój np. mogłabym nawet przy włączeniu bajki robić mu szpagaty i klaskać uszami a paznokci mu nie obetnę! Jedynie mogę to zrobić jak głęboko zaśnie, a i to nie zawsze bo potrafi spać i podkulać i wierzgać nogami i machać rękami, byle tylko mu nie obciąć. jestem zdania, że nic na siłę, wszytko w swoim czasie.

Gość mamasyniaE
troche mnie to smieszy z perspektywi czasu, bo ja malego sadzalam na nocnik jak mial 9 mcy bo sluchalam innych ! i byl ryk i placz, i tak chyba go zniechecilam, jasne ze dziecko kazde jest inne, ale nie ma co sie spieszyc, zwlaszcza teraz jak idzie zima bo w lecie latwiej

Gość nam udało się na 2 latka
nocnik kupiłam mu na roczek, próbowałam wysadzać, ale nie załapał.... sikał po nogach a nocnika się bał.... odstawiłam więc w kąt i następna próba była za rok i udało się, tydzień po 2 urodzinach już nie nosił pampersa! teraz ma 2,5 roku i woła siku nawet w nocy! Moim zdaniem warto dziecko oswajać z nocnikiem jak najwcześniej, to nic ze nie załapie.... ważne ze gdzieś tam to będzie funkcjonowało w jego świadomości... wtedy moim zdaniem jest szansa, że nauczy się wcześniej!

ja mojemu cos tam gadalam, tlumaczylam, z 2 razy przymusilam, co skonczylio sie wrzaskiem i obsikaniem wszystkiego naokolo. zalozylam swpowrotem papersa i po kilku tygodniach przyszedl sam i powiedzial ze chce siku i od tege czasu nosi majteczki, nawet na noc mozna bylo mu od razu zdjac bo od razu kontrolowal tez nocne sikanie. takze prawie bez stresu - wlasciwie to zaluje ze go przymuszalam te kilka razy, szkoda nerwow.

Gość hryzantemka
a co zrobic jak 2 latek nie chce usiaśc na nocnik ? na siłe nie posadzę, i tak wstanie przekupic się nie da

Nocnik był w domu jak młode miały ok. 9 miesięcy, ale nie usiadły na niego bez pampersa ani na sekunde, kibelek z nakładką też absolutnie im nie odpowiadał, co jakiś czas próbowałam sadzać, ale na nic.Czasami chodziły ze mną do kibelka i widziały jak ja sikam , ale same nie miały ochoty nawet spróbowac. Nie zmuszałam, nie to nie. Jakieś 3 tyg. temu (2 latka i 2 mies) jedna zaczęła wołać "ja sikam" i kazała sobie zmieniać pampersa, zrobiła tak kilka razy w ciągu jednego dnia w przedszkolu i jak przyszłam po nie to pani mi powiedziała, że chodzi bez pampersa , i w domu oczywiście też tak robiła. Ale nie wołała od razu, musiałam jej przypominać, i od razu sikała na kibel. Druga jak widziała że siostra sika do wc to też chciała. Za kazdym razem bardzo chwaliłam, cieszyłam się itp. Na drugi dzień kupiłam majteczki i uroczyście wręczyłam .Do spania zakładam pampersa, ale widzę że jedna już nie sika przez całą noc. Łatwo poszło, ale dlatego że przyszedł ich moment, myślę że trzeba obserwowac dziecko i próbować , ale nic na siłę, jak będzie gotowe to samo bedzie chciało i da sobie rade.

Gość wredna małpa27
oswajanie z nocnikiem zaczęliśmy jak miał rok.teraz ma 2,5 roku i nadal leje w majtki .

Gość kolokokoko
Ja zaczelam wysadzac jak corka rok skonczyla. Ale dlatego tylko ze pupe sobie odparzala i kladlam ja na drzemke w dzien bez pieluchy. I jak tylko oczy otworzyla to ja ja trach na nocnik. I zaczela sama wolac po dwoch miesiacach. Ma teraz 19m-cy i w domu bez pieluchy. Tylko do spania i na spacer zakladamy. A uwazam ze dobrze postawic nocnik w pokoju dziecka, niech sie nim bawi, niech sobie siada w ubraniu, niech sadza misie. A jesli juz teraz zaczynac to tylko tak czasmi dla oswojenia posadzic raczej a nie po to zeby cos tam w tym nocniku zostawalo.

jasiek u nas szybko zalapal - 13 miesięcy miał jak pielucha zrobiła pa pa, a macius w zeszlym tygodniu pierwszy raz zawolal kupa, ale dopiero po zrobieniu;) pokazuje mu nocnik, tlumacze do czego sluzy odkad skonczyl 9, czy 10 miesiecy. jak mowie ze tu sie robi kupe i pytam czy rozumie to mowi, ze tak, jak pytam co tu powinno byc w srodku to mowi, ze kupa, a potem wsadza klocki, albo zaklada go sobie na glowę.... nie będę go na siłę uczyć, jak dorośnie zrozumie. lekarze twierdzą i w książeczce jest napisane że w wieku 18 miesięcy powinno dziecko sygnalizować po fakcie, a w wieku 24 przed zrobieniem...

saleminkaa8 nie czytasz dokładnie!!!! ja tak robiłam tzn często wysadzałam jak dziecko miało 7-8....miesięcy do puki samo nie zaczął mówić...mój bez pampersow jest od 1,5 roku. Teraz ma 2 lata i 2 m a ja już nie pamiętam co to są pieluchy i sikanie w majtki.

każde dziecko jest inne, co widzę nawet po swoich, więc moim zdaniem należy wysadzać dziecko jak to sygnalizuje, a łapanie siku, czy kupy w nocnik jest dla mnie bez sensu...

Ignorowałam wszystkie mądre rady moich znajomych, krewnych i nawet obcych mi osób. Mój syn chodzenie bez pieluch rozpoczął w wieku 2,5 roku. Pare mies. wczesniej wstawiłam nocnik do łazienki i jak chciał mógł zrobic siusiu przed kapielą, potem kupiłam mu książeczke o nocniku, która czytalismy przez ładnych kilka tygodni przed snem. Przyszły wakacje, ja miałam mnóstwo wolnego czasu i postanowiłam,że juz czas skonczyć. Po prostu pewnego dnia mu wytłumaczyłam, że jest juz duzy i nie musi miec pieluch poza biegał całymi dniami po ogrodzie i bardzo mu sie spodobało sikać pod drzewkiem. Kilka razy zmoczył majtki, ale na zasadzie, że nie zdążył, z kupka dwa tygodnie trwało, az załapał że nie robi sie w majty. Teraz ma prawie trzy latka i od jakiegoś czasu nie ma juz w nocy pampera i przesypia nocke bez sikania.

Ignorowałam wszystkie mądre rady moich znajomych, krewnych i nawet obcych mi osób. Mój syn chodzenie bez pieluch rozpoczął w wieku 2,5 roku. Pare mies. wczesniej wstawiłam nocnik do łazienki i jak chciał mógł zrobic siusiu przed kapielą, potem kupiłam mu książeczke o nocniku, która czytalismy przez ładnych kilka tygodni przed snem. Przyszły wakacje, ja miałam mnóstwo wolnego czasu i postanowiłam,że juz czas skonczyć. Po prostu pewnego dnia mu wytłumaczyłam, że jest juz duzy i nie musi miec pieluch poza biegał całymi dniami po ogrodzie i bardzo mu sie spodobało sikać pod drzewkiem. Kilka razy zmoczył majtki, ale na zasadzie, że nie zdążył, z kupka dwa tygodnie trwało, az załapał że nie robi sie w majty. Teraz ma prawie trzy latka i od jakiegoś czasu nie ma juz w nocy pampera i przesypia nocke bez sikania.

no ja zaczęłam już uczyć małego ma 8 miesięcy. O ile można to nazwać nauką, bo oczywiście synek nie kontroluje oddawania moczu czy kału, bo zwyczajnie jeszcze nie wie po co jest nocnik a że akurat mu się zachciało w chwili kiedy na nim siedzi-no to zrobił mi już 1 kupę i 3 x siku. Ale poprostu staram się przyzwyczajać,żeby nie uciekał z wrzaskiem jak go zobaczy chociaż co dziecku strzeli do głowy nic nie wiadomo ;) nie poluję wściekle na kupę czy siku,poprostu sadzam kilka razy dziennie,sama pociskam mu pierdoły,miętoli jakąś grzechotkę w ręce,ale siedz grzecznie,nie złazi.Podejrzewam że nie dlatego bo lubi nocnik, bo nocnik chyba zbytnio wygodny nie jest,ale dlatego że to jest inna poozycja niż leżenie.