Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość mama Kingi........

W jakim wieku poszłyście z dziećmi pierwszy raz do dentysty?

Polecane posty

Gość gość
Ja myślę, że dzieci nie lubią dentystów z dwóch powodów: zaniedbania wizyt przez rodziców i kiepskiej jakości usług. Większość stomatologów nie umie pracować z dziećmi po prostu – dziecko to od razu wyczuwa. Moja Ania ma teraz 5 lat, a do stomatologa chodzimy od kiedy miała 3 zęby. Chodzimy prywatnie do klinki http://www.stomatologiadziecieca.com/ - tam jest dobra opieka. Pamiętajcie, że o zęby trzeba dbać od samego początku, to jest od 1 zęba.

Gość gość
Mój syn ma 6 lat i nie był u dentysty wcale. Tylko ostatnio w przedszkolu mieli przegląd ząbków i wszytskie zdrowe. nie wiem jak on to robi, bo do mycia zębów to go trzeba przymuszać, jak raz dziennie umyje to jest dobrze.

Gość gość
2 lata Spokojnie i milo Dentysta normalny, ale moje dzieci sa bardzo spokojne u lekarzy i dentysty

Emilkę pierwszy raz wzięłam do dentysty w wieku 2 latek. Oczywiście na początku postawiliśmy na wizytę adaptacyjną, mogła pobawić się w kąciku zabaw itd. wszystko po to aby kojarzyła to miejsce z przyjemnością a nie udręką. Długo szukałam odpowiedniego dentysty, ale śledzę: http://dobrydentystadladzieciwarszawa.blogspot.com i skorzystałam z tamtych rad ;). Nie zawiodłam się, Emilka do tej pory, spokojnie (bardzo ważne :P) chodzi do dentysty ;). Zdrowe ząbki to podstawa :).

Gość gość
Poszukuję w Szczecinie dentysty dla dziecka, ma 6 lat i nie potrafi usiedzieć na fotelu w gabinecie dentystycznym, czy miał ktoś podobny problem i zna dentystę, który potrafi to zmienić?

Gość gość
Ja miałam taką samą sytuację i uważam, że w pewnym stopniu to zależny od stomatologów. Z polecenia poszłam z dzieckiem do Pani Oli z kliniki Froe (froe.pl), która potrafiła przekonać mojego synka do spokojnego siedzenia na fotelu, co mi się niestety nie udawało u innych dentystów. Nie wiem jak ona to zrobiła, ale będę jej wdzięczna do końca życia.

Gość ratatata25
polecam wam ten art http://www.erodzina.com/dbanie-o-zeby-maluszka/ tu dużo jest nt. pierwszej wizyty dziecka u stomatologa ;) nie trzeba się tego bać na pewno i warto zaznajomić dzieciaka wcześniej z tym co będzie robione na przeglądzie :)

Gość Kakka7878
Myślę, że tak dwa trzy latka to optymalny wiek. Zależy jednak jaki charakter ma dziecko, bo jedno wysiedzi na fotelu, a inne nie. Należy zawsze z polecenia brać dentystę, żeby nie było niespodzianek. Wiem, że moja znajoma poszła tak z biegu do dentalux i zraziła dziecko, bo okazało się, że nie mają kompletnie podejścia.

Gość mamabrunka5
Z dzieciaczkami powinno się chodzić od najmłodszych lat, tak aby się przyzwyczaiły do dentysty i tego, że ktoś im coś robi w buzi. Bardzo fajna opcją jet wizyta adaptacyjna, wprowadzili taką u nich https://www.dentoklinika.pl/ . Super sprawa bo dziecko ma czas na oswojenie się i potem jest o wiele mniej płaczu.

Gość mamahani30
My z Hanią poszliśmy pierwszy raz jak skończyła 3 latka. Mamy zaufanych stomatologów dziecięcych w Corten Medic w Warszawie na ul. Makolągwy i zawsze tam chodzimy.

Gość gość
7 lat, Nowy Zjazd w W-wie. Dentyska - "wszystkie zęby zdrowe, mocne, do zobaczenia na kontroli za rok, chyba, że coś się będzie działo" Pozdrawiam przewrażliwione mamuśki pędzące do stomatologa z 3 miesięcznym dzidziusiem :D

Gość gość
7 lat, Nowy Zjazd w W-wie. Dentyska - "wszystkie zęby zdrowe, mocne, do zobaczenia na kontroli za rok, chyba, że coś się będzie działo" Ale moje dziecko kp, nie je słodyczy i nie pije słodzonych napojów. Pozdrawiam przewrażliwione mamuśki pędzące do stomatologa z 3 miesięcznym dzidziusiem :D

Gość gość
14"27 Nie przewrażliwione, tylko czujne. Ja też kp moją córkę, też nie je słodyczy a pije tylko wodę. Ale Byłam z nia u dentysty od razu jak wyszły pierwsze ząbki, żeby je polakierować, a póżniej regularnie uzupełniać lakier. Czwórki i piątki ma polakowane. Teraz ma 3 lata i wszystko załatwione i nie muszę się bać, że w pprzedszkolu zje cukierka urodzinowego czy słodki podwieczorek a zęby umyje dopiero wieczorem. Twojemu synowi juz żaden dentysta zębów nie polakuje, bo trzeba to zrobić od razu po ich pojawieniu się. Teraz chociaż dopilnuj zębów stałych, mamuśko od siedmiu boleści.

Gość gość
dziś pilnuję, pilnuję, dziecko ma już 14 lat, nie ma ubytków ani plomb.

Gość gość
9 lat miał syn i próchnicę w dwóch zębach.Usunęła je i po problemie. Wcześniej nie miał próchnicy.

Gość gość
Jak to możliwe że c dziecko ma 14 lat i wszystkie zęby zdrowe? kurcze ja w tym wieku to miałam już kilka plomb:O

Gość gość
dziś ja nawet więcej ale moje dziecko na szczęście odziedziczyło uzębienie po ojcu... Możliwe, znałam 65-latka, który miał leczone tylko 2 zęby, już po 60-tce..

Gość gość
dziś dodam, że wprost pożerał słodycze (ale też dużo owoców, warzyw, kiszonek) i nie zawsze mył zęby, czego wcale nie ukrywał....

Gość gość
Dziecko ma 3 lata i 7 miesięcy, jeszcze nie byliśmy u dentysty, bo nie widzę potrzeby. O zęby dbamy, regularnie też podglądam, czy nie ma żadnych plamek ani niczego takiego. Zaliczyliśmy natomiast ortodontę.

moim zdaniem trzeba uczyć dziecko dbania o zęby, im wcześniej tym lepiej u mnie bardzo pomogły produkty do higienizacji jamy ustnej z panoramica.pl

Gość anita78

dokładnie, trzeba dziecko przekonac do stomatologa, żeby potem nie było problemu. Nasz córcia miała dziurkę w mleczaku szybko zainterweniowaliśmy i pojechalismy z nią do kliniki w Katowicach na Ligocie http://stomatologia-ligota.pl/ Do dziś dnia tam jeździmy całą rodzina , profilaktyka przede wszystkim.

Jak córka miala 2 lata. Ogolnie dobrze ją przygotowałam jak rownież wybrałam gabinet, w ktroym mieli podejście do takich małych pacjentów. To bardzo ważne bo malucha mozna latwo przestraszyć i potem nie będzie chciał chodzić do stomatologa.... 

http://www.portalmedialny.pl/art/78106/pierwsza-wizyta-u-dentysty-jak-przygotowac-dziecko.html

Na stronie jest informacja jak przygotować dziecko. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować