Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pomocna mama

Pytanie o PUZZLE PIANKOWE !

Polecane posty

Chcaiałam kupić córeczce na Mikołaja puzzle piankowe i zaczęłam szperać po allegro i jest tego od groma, droższe, tańsze. Wpadły mi w oko takie ---> http://allegro.pl/bajeczne-puzzle-piankowe-kolorowe-wytrzymale-wa-wa-i1942020772.html - są droższe od innych, ale wyglądają solidnie. Z tańszych mamy np. takie ---> http://allegro.pl/puzzle-piankowe-litery-cyfry-72-el-anek-935-i1968690493.html Powiedzcie mi mamy czy wasze dzieci miały takie puzzle i czy się tym/na tym bawiły. Mam środki, żeby kupić te droższe, ale poprostu nie wiem czy warto.

Gość antyczka8694
moje dzieci nie miały. Nie kupuj bo to gó... z chin jest toksyczne. Zamiast tego weź sobie udział w konkursie na www.wellnessday.eu - dla zalogowanych widać tekst - można wygrać drewniane zabawki super dla dzieci, a pytanie konkursowe banalne

Moi mieli takie z disneya, ale nie takie jak są teraz z zabkami na każdej krawędzi tylko takie jak prawdziwe puzzle (stare byly, jeszcze po mojej siostrze) ukladalo się z tego taki duży obrazek puchatka- gruby jak mata czy dywanik. Fajne to bylo i kochali się tym bawić. Non stop to uklądali i rozwalali (głównie rozwalali bo ukladanie im szlo tak sobie);) Ale psiak to pogryzl i trzebabylo wywalić, a szkoda bo super. Co do tych co pokazujesz to nie wiem ile twoje dziecko ma lat, ale wiem ze niektóe te literki i cyfry mają wypychane wlasnie małe elementy i trzeba uważać zeby dziecko nie zjadlo- sprawdź to sobie.

Mój mały ma takie puzzle. Zrobiłam mu z nich podłogę w kojcu, a te mniejsze części o których pisze wiosenna mama po prostu zabrałam i schowałam :) Filip uwielbia rozbierać swoją 'podłoge', składac muszę ja.

Gość KULTURALNYBARDZO
piankowe to sobie kapcie kup, może nie zaśmierdną się tak szybko od stóp jak Twoje ;]

mój starszy miał takie puzzle, ale młodszemu nie kupowałam bo doś głośno było, że dodaje się do nich toksycznego składnika do zmiękczania tej pianki. w belgii wycofali je z produkcji i sprzedaży. dla Maćka kupiłam drewniane puzzle. może z tą toksycznością to tylko straszenie, ale jakoś tak nie mam zaufania i wolę nie ryzykować.

A ktorej zabawki dzisiaj nie klepia Chiny ? Na to już nawet nie zwracam uwagi. Jeśli chodzi o toksyczność, to może akurat chodziło o danego producenta. Nie sądzę by były one nadal w obrocie.

Gość moja córeczka dostala je w
tamtym roku pod choinke, miala wtedy pol roku, raz ją na nie położyłam i dostała takiego uczulenia na skórze że nie wiedziałam co sie dzieje, po 10 minutach lezenia na nich (a była normalnie ubrana w ubranku) wyglądała jak poparzona, miała straszne czerwone plamy głownie na buzi i na rączkach (dodam ze przed uzyciem puzle lezaly ponad tydzien rozpakowane zeby wywietrzal z nich zapach). Po tamtym jednym razie puzle poszly w odstawke. Potem jakies 2-3 miesiace trafilam calkiem przypadkowo na artykul ze te puzle zostaly wycofane ze sklepow w woelu krajach ue, w jednym z nich juz nie pamietam dokladnie, ale chyba w Holandii czy Belgii nałożono nawet ogromne kary w dziesiątkach tyś euro, dla sprzedawcow, którzy je sprzedaja, poniewaz wykryto w nich jakies rakotworcze substancje (stosowane zeby nadac ten piankowy charakter, aby byly takie miekkie). Absolutnie zostaly zakazane w wielu krajach. Wtedy sama tez wywaliłam te nasze do smiecie i teraz w sklepach omijam te wszelkie puzle wielkim łukiem, bo bałabym sie je kupic jakiemukolwiek dziecku, nie tylko swojemu

Właśnie znalazła taki artykuł i chyba sobie jednak podaruje. Wstępnie chciałam kupić jakiś ładny dywanik i chyba przy tym pozostane. Dziękuję za opinie :) Belgia wprowadziła zakaz sprzedaży wszystkich piankowych mat-puzzli dla dzieci, powołując się na badania, które wykazały, że są one toksyczne. Związki chemiczne zawarte w tych bardzo popularnych zabawkach mogą wywołać nowotwory. Formamidy, których używa się do zmiękczania pianki mat są żrące i mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Toksykolog Alfred Bernard w wypowiedzi dla portalu euronews.net wyjaśnia: "To rozpuszczalniki, niebezpieczne pozostałości z procesu produkcji. Dzieci absolutnie nie powinny mieć z nimi kontaktu, tymczasem mogą być przez nie wchłaniane w trakcie zabawy. Maluchy są narażone na kontakt z formamidami zarówno poprzez dotyk, jak i powietrze. Belgia jest pierwszym krajem europejskim, który wprowadził ten zakaz i nałożył 20.000 euro grzywny dla każdego, kto będzie je sprzedawał. Jean-Philippe Ducart, rzecznik organizacji konsumenckiej, powiedział: "Sprzedaż piankowych mat puzzli będzie nielegalna od nowego roku. Prosimy, by do tego czasu były wycofywane z rynku, co leży w interesie zdrowia publicznego i zdrowia dzieci, które są narażone na kontakt z nimi. Piankowe puzzle mają zostać wycofane ze sprzedaży na terenie całej Unii Europejskiej w ciągu najbliższych lat. W krajach UE w listopadzie wprowadzono już zakaz sprzedaży plastikowych butelek dla niemowląt zawierającego bisfenol A. Badania wykazały bowiem, że związek ten może zagrażać zdrowiu dzieci. Intertek międzynarodowa firma zajmująca się testowaniem i nadawaniem certyfikatów zabawkom podaje, że od lipca 2013 roku zakaz sprzedaży zabawek zawierających formamid będzie obowiązywał we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Gość małgoskatoja
Pewnie, że świetny pomysł. Puzzle są bardzo odpowiednie dla dzieci, nic tak nie rozwija ich pamięci i ogólnie logicznego myślenia. Takie zabawki są tanie, a sprawiają dzieciom wiele frajdy. Puzzle można układać całą rodziną, dzięki czemu spędzamy więcej czasu z nimi, no i dzieciaki się cieszą :) Sama chętnie od czasu do czasu proponuje dzieciom wspólne ułożenie puzzli, z tego się nie wyrasta :) Tanie puzzle można kupić tutaj: http://szkolnis.pl/

Gość omgdziecko
CE - ten znak musi obowiązkowo występować na zabawkach. stanowi deklarację producenta zabawki, że dany produkt spełnia zasadnicze wymagania i został poddany odpowiedniej procedurze oceny zgodności z odpowiednimi dyrektywami dotyczącymi danego wyrobu. Oznaczenie powinno być widoczne ( znak nie może mieć mniej niż 5 mm wysokości), powinien być czytelny i trwały. TUV - certyfikat nadany przez niezależne laboratoria i organizacje. Potwierdza, że substancje zastosowane do produkcji zabawek są bezpieczne dla dzieci. mnie to chyba przekonuje choc bardzo mały wybór takich mat a przynajmniej ja nie znalazłam więcej

Gość ja kupiłam puzzle z czech
maja atesty i certyfikaty ze nie posiadaja szkodliwych substancji . kupiłam przez sklep internetowy bo na allegro takich nie widziałam. poza tym kupiłam takie co sa pełne i nie maja małych kawalków własnie dlatego by dziecko tego nie wyciagało i nie gryzło. jestem bardzo zadowolona. z innych bezpiecznych puzzli polecam tessell - tez były badane i nie stwierdzono w nich szkodliwych substancji.

Gość Saluno
Bardzo fajne puzzle piankowe bez ftalanów i formamidów znalazłem tutaj: http://PuzzlePiankowe.com Produkowane we Włoszech, maluch wychowuje się doskonale. Przeciwalergiczne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Osobiście polecam. Sprawdzone i bezpieczne.

Gość gość
ja miałam i moje dzieci sie nimi bawiły, jedna z lepszych zabawek.

Gość Druso
Dokładnie maty piankowe w kształcie puzzli to naprawdę świetna zabawka i z tego co widzę lubiana nie tylko przez moje dzieci, ale warto kupić różne rodzaje jedne z literkami inne z cyferkami, żeby dziecko podczas zabawy obywało się z tym potem będzie łatwiej. Wybór tego spory można sobie zobaczyć też tutaj - http://toyformat.com/pl

Gość netrir
Polecam bezpieczne klocki piankowe, jedyne produkowane w Europie, z atestacją Safe Toys, czyli 0% formamidów, formaldehydów, BPA czy też PVC. Marka MILLA MINIS ma w pełni bezpieczne produkty dla Noworodków i Niemowląt :) Ciekawe wzornictwo i masa zestawów tak dla najmłodszych jak i starszaków. Pozostałe produkty dostępne na naszym rynku to wyroby z Chin â nawet jeśli mówimy o wiodących markach z najwyższej półki. Wybór zawsze pozostaje w naszych rękach :)