Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Falvit mama

mdłści po witaminach?!?!

Polecane posty

Gość Falvit mama

ciąża planowana. cztery miesiące przed brałam kwas foliowy. teraz jestem w 10t.c. jako, że kwas foliowy jest na wyczerpaniu postanowiłam zakupić jakąś zestaw witamin. Farmaceutka poleciła Falvit mama. Kupiłam i mam z tym problem. Wzięłam tylko dwie tabletki i obydwie zwróciłam... męczą mnie wprawdzie mdłości i wymioty ale problem z witaminą to co innego... jestem uczulona na jeden antybiotyk i zanim się o tym dowiedziałam reagowałam tak samo. witaminę przejęłam bezpośrednio po posiłku i po ok 5min dziwne "wiercenie" w żołądku i po sprawie. Miałyście podobne problemy? może polecicie inne witaminy?

Gość lololololololol
może być po witaminach - zmień na inne, wszystko jedno jakie, chociaż jak ja byłam w ciąży - to gin kazał zacząć brać dopiero po 20 tyg. a wcześniej kwas foliowy

też miałam po nich wymioty. Polecam femibion natal 1jest on do 13 tygodnia a następnie femibion natal 2, cena jest dość wysoka ale polecam.

Gość likejgmdtgj
Ja też tak miałam. We wczesnej ciąży miałam mdłości, w 9 tyg kupiłam sobie witaminy, nazwy nie pamiętam. Wzięłam je tylko 3 razy i za każdym razem wymiotowałam. Wtedy wróciłam do samego kwasu foliowego. Witaminy zaczęłam brać ponownie ok 20 tyg właśnie i wszystko było ok. Ginekolog mówił że w ciąży można na wszystko równie reagować-nawet na witaminy. Radzę wrócić do kwasu i witaminy spróbować później. Pozdrawiam.

Gość poczytaj dokładnie skład
co ten falvit zawiera. Czy nie ma jakichś słodzików itp. gówien. Jeśli ma, to wywal przez okno, albo wepchnij do gardła pani farmaceutce - niech sama to wpieprza. Podstawa to skład wszelkich preparatów i wyciągnięcie wniosków.

Gość poczytaj dokładnie skład
znalazłam: http://leki-informacje.pl/lek/charakterystyka-szczegolowa/447,falvit,4.html#t_6_1 A dalej poszukaj sobie info o tych substancjach pomocniczych, ja np. znalazłam o czerwieni koszenilowej. Nie wymiotujesz po witaminach,tylko po tych wszystkich dodatkach - moim zdaniem. Wywal to gówno jak najszybciej i nigdy do tego nie wracaj - takie jest moje zdanie.

Gość mi mój ginekolog odradził
brania witamin, bo stwierdził ze nasilaja mdłości. powiedział, ze by się zdrwo odżywiac a nie faszerować chemią

Gość fasolka księżycowa
mi p matruelle jest nie dobrze, ale gin ostrzegał i mówił ze ma duzo zelaza i może być mi nie dobrze.

Gość braqkus mozgus
ja pralam prenatal czy cos w tym stylu i tez zwracalam zmienilam na elvit i tez tan sam problem pozniej zaprzestalam brania pod koniec ciazy mialam zapisane zelazo bodaj e tardyfelon czy jak sie to pisze bo nie pamietam

Gość Falvit mama
dziękuje za wszystkie odpowiedzi. tak jak radzicie wrócę do prostu do kwasu foliowego a zamiast witamin zakupię dodatkowy kilogram pomarańcz! te mi służą aż miło :-)

Gość bunia/////// grr
w ogóle witaminy są zalecane od II trymestru. A środki o których mówcie to nie są same witaminy. Wit i minerały, których niekoniecznie nałykacie się nawet zdrowo odżywiając. Uważam, że bez witamin da się obejść, ale trzeba kontrolowac się częściej.

Ja też po falvicie mama zaczęłam wymiotować. Wcześniej brałam centrum materna i było ok. U mnie zadziałała zmiana godziny podawania leków. Wczesniej brałam rano i od razu wymiotowałam, a ze rano i wieczorem biorę duphaston to nie najlepsza sytuacja :) Zmieniłam porę podania witamin na popołudnie, zawsze biore w trakcie posiłku a nie po i problem minął. Ale skończe opakowanie i wrócę do materny. Pozdrawiam.

też po tych wit. dziwnie sie czułam , zażywałam 2 tyg i odstawiłam i nie brałam żadnych witamin w ciązy ! To sama chemia :o

chemia jak chemia, ja się grzecznie słucham lekarza i zażywam co mi każe :) lekarz zaznaczał wyraźnie, że nic nie brać na własną rękę, a witaminy dopiero po 12 tygodniu

Gość MelisQa
Jesteś w ciąży i Twoją wyrocznią powinien być lekarz ginekolog a nie farmaceuta... Nawet na przeziębienie nie wszystko wolno Ci brać, mam na myśli chociażby tabletki do ssania na ból gardła. Bezzapachowy czosnek w kapsułkach i modlitwa, oby szybko przeszło. Poza tym witaminy też można przedawkować, mam takie doświadczenie z dzieciństwa. W I trymestrze ciąży żaden lekarz nie będzie Ci kazał ich brać. Mi położna tłumaczyła, że na kobietach w ciąży nie wolno przeprowadzać badań, stąd nie ma żadnego dowodu na to, że te witaminy w pierwszych tygodniach wpływają JAKKOLWIEK (negatywnie/pozytywnie) na ciążę, dlatego zażywać je należy, gdy potrzebowanie na nie się pojawi, czyli od II trymestru. Dodatkowo ja też miałam problem z wchłanianiem witamin, też miałam mdłości, kilka razy wymiotowałam. Moja pani gin. powiedziała, że niestety u niektórych ciężarnych tak już jest... I doradziła branie ich tuż przed snem, żeby to przespać lub rano po przebudzeniu i czymś się szybko zająć. Na szczęście w III trymestrze ten problem się u mnie znacząco zmniejszył. Lekarka powiedziała, że jeśli nie znajdę dogodnej godziny dla brania witamin i mdłości będą męczące, mam zmienić suplement. A brałam Prenatal, który biorę do dziś, czekając na rozwiązanie :) Pozdrawiam!