Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cesarencja

czy po pierwszym porodzie cc następny też będzie cc???

Polecane posty

Gość cesarencja

w pazdzierniku urodzilam przez cc syna, byl ulozony posladkowo. chcialabym zajsc w ciaze tak, by byla roznica miedzy dziecmi ok. 2 lata. czy nastepny porod, jesli dziecko bedzie juz glowkowo ulozone, tez bedzie przez cc czy sn??? w sumie nie mam wskazan kardiologicznych, okulistycznych itp. tak sie zastanawiam

Gość no ro to
jeśli wskazaniem było tylko ułożenie dziecka to kolejny poród może być jak najbardziej sn.

jesli wszystko bedzie dobrze to pewnie beda kazac rodzic sn.. tez mialam cc i za drugim razem tez sie zdecyduje na cesarke... Nie chce byc cieta tu i tu :)

Gość cesarencja
ale jesli nie bedzie wskazan do cc to beda Ci kazali sn rodzic

Gość cesarencja
sluchajcie, a nie jest tak ze jesli odstep w czasie miedzy ciazami jest krotki, wtedy z automatu jest cc?

Gość no ro to
"Po cesarskim cięciu lepiej jednak nie spieszyć z kolejną ciążą. Potrzeba bowiem co najmniej roku, a jeszcze lepiej dwóch lat, by blizna na macicy zrobiła się naprawdę mocna. Jeśli od cięcia do poczęcia nie minął rok, może być konieczne kolejne cięcie. Zwykle wykonuje się je planowo po 38. tygodniu, czyli po osiągnięciu przez dziecko dojrzałości. Zaleca się też, by pod koniec ciąży kontrolować grubość blizny na macicy za pomocą USG. Jeśli okaże się, że jest zbyt cienka lub dzieje się z nią coś niepokojącego (sprawia dolegliwości, zaczyna krwawić), cięcie cesarskie trzeba będzie prawdopodobnie przeprowadzić wcześniej."

Gość cesarencja
w sumie pasowalaby mi druga cesarka. nie chce porodu sn...

Gość fixgaa22
u mnie pomiedzy 1wszym a 2gim porodem bylo 16 mies odstepu. 1wszy porod cc a drugi sn. nie bylo zadnych problemow

Gość no ro to
"Obie moje ciąże zakończyły się cięciem cesarskim. Kiedy można planować następną? Czy istnieje jakieś ryzyko powikłań podczas porodu? Monika Niestety, każde kolejne cięcie cesarskie jest technicznie trudniejsze do wykonania ze względu m.in. na zrosty w jamie brzusznej po poprzednich zabiegach. Z tego powodu mogą zostać uszkodzone sąsiednie narządy, np. pęcherz moczowy, ale na szczęście zdarza się to naprawdę rzadko. Może też dojść do rozejścia się blizn, możliwe, że będzie konieczne wycięcie macicy, jeśli pojawią się problemy z jej obkurczeniem się po wydobyciu dziecka. Kiedy planować kolejną ciążę? Rozsądnie byłoby odczekać co najmniej rok, a nawet więcej. dr n. med. Renata Jaczyńska, specjalista ginekolog położnik"

Gość cesarencja
no tak, tylko że ta pani pisze "obie moje ciąże" a ja mialam cc raz tylko

Moje dwie znajome mają po 2 dzieci obydwie miały cc i żadnych zrostów itd uszkodzen narzadow nie mialy...

Gość no ro to
mnie tam nie chodziło o te uszkodzenia czy zrosty tylko raczej o czas jaki potrzebuje macica po cc aby dojść do siebie. Ale sama pisałaś że chciałabys 2 lata różnicy więc jeszcze masz czas. Myślę że powinnaś na ten temat porozmawiać ze swoim ginem. W końcu on najlepiej cię zna.

z tego co wiem to bezpiecznie jest odczekac 2lata... Ja bym nie ryzykowala dziecka po roku..

Gość no ro to
"Pierwsze dziecko urodziłam przez cesarkę, czy kolejny raz również odbędzie się to w ten sam sposób? Kiedy mogę zajść w następną ciążę? Iza z Gryfina Lekarz prowadzący może uznać, że w drugiej ciąży może Pani spróbować urodzić siłami natury. Nie stosuje się już bowiem zasady: „raz cięcie, zawsze cięcie. Jednak gdy wskazania są te same, np. nieprawidłowa budowa miednicy, problemy z oczami, na pewno zostanie wykonana operacja. Niestety, jest ona również konieczna, gdy za pierwszym razem wykonano cięcie klasyczne (wzdłuż mięśnia macicy, a nie poprzecznie). Zazwyczaj próby zajścia w następną ciążę można rozpocząć po sześciu miesiącach od chwili zabiegu (blizna jest już wtedy wykształcona). Niektórzy specjaliści zalecają jednak wydłużenie tego okresu do 12 lat. Wiadomość, że zostaniesz mamą, dodaje ci skrzydeł. Co jednak zrobić, gdy lekarz słowami: „musi pani leżeć owe skrzydła podcina? Odpowiada ekspert: ginekolog prof. dr hab. Bogdan Chazan"

Gość mamamam27
pytałam swojego gina to usłyszałam że u niego jak raz cięcie to zawsze cięcie - chyba że kobieta bardzo chce sn - maluch jest nie za duży, ciąża wzorowa to pozwala sie próbować sn ale 50% tych sn i tak się kończy cc - więc ja już wiem że jedno cc (też pośladkowo synek był) i drugie będzie cc

Gość dramaqueen
Moja przyjaciolka rok po roku miala cesarki i nic sie nie dzialo i nie dzieje .

Gość Pytałam ostatnio gina
Jestem rok po cc i pytałam czy w przyszłości będę mogła rodzić sn, ginekolog powiedział, że nikt mi nie zabroni próbować, jednak z jego doświadczenia wynika, że w 80% kończy sie ponowną cesarką. No i tak jak dziewczyny mówią - jeśli zachodzi się w ciąże mniej niż rok po cc wtedy jest murowane cc tzw "na zimno" czyli przed terminem porodu.

Gość fixgaa22
ciekawe zawszlam w ciaze 7 mies po cc i rodzilam sn...

Gość pamsanxbslsndnds
Ja po pierwszym porodzie CC zaszłam w ciążę rok później. I urodziłam już SN :D

Moja siostra bardzo szybko po CC zaszła w drugą ciążę, bo 3 m-ce po operacji- typowa wpadka i praktycznie od razu dostała skierowanie na drugą cesarkę