Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co powie ryba?

alimenty - pytanie do...znawców.

Polecane posty

Gość co powie ryba?

utrzymuję siebie i swoje dziecko wyłącznie z alimentów i pomocy znajomych. chcę w końcu pójść do pracy, ale w taki sposób, żeby mi tych pieniędzy nie zabrali. czy jeżeli kryterium dochodowe na jedną osobę to jest jakieś 600 złotych, a alimentów mam 500, to czy gdybym zarabiała (trudno...) 800 zlotych, to czy te 500 wliczone w 1300 są ''rozpatrywane'' jako dochód? w takim wypadku to nawet do pracy boję się pójść, bo alimenty pewne a to nie...:O

Gość co powie ryba?
halo? :/

Gość fghjkiopoijhgvfgbhjuikolp
w Ustawie z 7 wrzesnia 2007 roku, która mówi o alimentach, napisane jest, ze naleza sie one osobie, której dochód nie przekracza 725 zł. jezeli dziecko jest niepełnoletnie to jest oczywiste, ze samo sie nie utrzyma. Wiec jako matka mozesz podjąc prace. Gdy wyliczaja dochód, to otrzymywanych alimentów nie biorą pod uwage, czyli licza tylko to, co zarobisz. Czyli teoretycznie mozesz pracowac za 1449 zł :) wszystkie dane są z wyzej wymienionej ustawy.

Gość co powie ryba?
niemożliwe, żeby nikt nie wiedział:(

Gość co powie ryba?
dzięki wielkie :) :) :) ostatnio w jakiejś tam instytucji powiedzieli mi, że liczą to jako dochód i mogą mi to zabrać, to się przeraziłam po prostu

a skad dostajesz alimenty?z Funduszu czy od ojca dziecka?

Gość mała Magdalenka
ten ktos na górze ma racje alimenty które dostajesz nie wliczają sie do dochodu, z tego co pamietam kryterium jest chyba 724 zł? cos ponad 700 pracowałam kiedyś w Dziale Rodzinnych i Alimentacyjnych to wiem, tylko nie pamietam konkretnie kryterium w rodzinnym jest 504 zł, wiec jeśli dostajesz też rodzinne, nie możesz zarobic wiecej niż 1008 zł na rękę, żeby je dalej otrzymywac

Gość co powie ryba?
fundusz :(

Gość co powie ryba?
fundusz, już napisałam. przepraszam, jeśli nie będę dłuższy czas odpisywać, ale muszę odejść od komputera, potem sobie przejrzę wątek dziękuję za pomoc:)

szukam tego artykułu z ustawy o tym dochodzie, ale nie moge teraz znalezc ;/ jak znajde to wkleje

Gość co powie ryba?
dzięki :)

Gość co powie ryba?
Dochody brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego to: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne, deklarowany w oświadczeniu dochód z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, pomniejszony o należny zryczałtowany podatek dochodowy i składki na ubezpieczenia społeczn i zdrowotne, ---->inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych (w szczególności: zasiłki chorobowe, alimenty na rzecz dzieci, stypendia szkolne, należności otrzymywane z tytułu wynajmu pokoi gościnnych).

Gość co powie ryba?
czyli jednak zabiorą? czy też źle to interpretuję? :(

Gość mała Magdalenka
te inne dochody nieopodatkowane - alimenty - to jeśli dostawałaby od męża, wtedy byłyby wliczane do dochodu, z funduszu się nie wliczają