Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość trutnov]]

Prawda jest taka, że to mój...

Polecane posty

Gość trutnov]]

mózg jest największy :classic_cool:

Już to kiedyś wkleilam na nastroiku, ale wg mnie fajne ćwiczenie... 3 rys musiałam przekręcić 

"Rysowanie do góry nogami (metoda Betty Edwards) to technika zmuszająca mózg do wyłączenia lewej półkuli odpowiedzialnej za symboliczne myślenie („wiem, jak wygląda oko”) na rzecz prawej, twórczej półkuli. Pozwala to precyzyjnie obserwować linie, kształty i relacje przestrzenne, co drastycznie poprawia dokładność rysunku, rozwija kreatywność oraz pomaga wyjść poza schematy. 

Kluczowe korzyści z rysowania do góry nogami:

Lepsza obserwacja i dokładność: Zamiast rysować nazwane obiekty (dom, twarz), rysujesz abstrakcyjne kształty i linie. Dzięki temu szkic staje się wierniejszą kopią oryginału, a nie tylko jego uproszczonym symbolem.

Aktywacja prawej półkuli: Metoda ta wycisza logiczną lewą półkulę, która próbuje narzucić znane jej schematy, co jest kluczowe w nauce rysunku.

Rozwój kreatywności i nowa perspektywa: Spoglądanie na obiekt "do góry nogami" zmusza do kreatywnego odwzorowania go na papierze, co przełamuje rutynę.

Relaks i trening mózgu: To ćwiczenie stanowi doskonały sposób na relaks, wyciszenie oraz trening koncentracji i zdolności spostrzegania."

Można sobie wybrać prostą kolorowankę i przerysować obraz obrócony do góry nogami. Na tym to polega. 

Dobranoc 

Edytowano przez yeya

Ciekawe podejście, aż sobie poczytałem trochę w google. Niby dobre dla początkujących.

Czy dla początkujących (?) Zależy jaki obrazek wybierzesz do przerysowania... te moje może wyglądają na proste, ale nie do końca takie były... trzeba się przestawić na łapanie linii fragment po fragmencie a nie na proporcjach i całym obrazku... ale nie odradzam. Jako dziecko lubiłam przerysowywac, kopiować i wg mnie to się bardziej sprawdzi u początkujących (?) A może nie mam racji : ) w sumie można i jedno i drugie ćwiczyć ćwicząc zmysł obserwacji... 

U niej podpatrzyłam to ćwiczenie i ostatnio znalazłam te rysunki na telefonie... 

Polecam kanał (kursy też ale te już trochę kosztują) też można coś podpatrzeć i czegoś praktycznego się od niej dowiedzieć.

Koleżanka z którą studiowałam rysowała odrecznie idealnie proste i długie linie jak od linijki... : )

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować