Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewcioszka

Zaburzenia odżywiania

Polecane posty

Gość ewcioszka

Cześć, postanowiłam napisać na forum, gdyż nie kontroluję sposobu swojego odżywiania. Od kilku lat obsesyjnie skupiam się na wadze/wyglądzie/spożywanych posiłkach. Zazwyczaj odbywa się to w ten sam sposób, jem wszystko i dochodzę do "wagi krytycznej" (64 kg przy 173cm wzrostu). Wyrzuty sumienia zmuszają mnie do przejścia na dietę (w moim przypadku były to różne diety 1000kcal, 500kcal, Kapuściana, Dukana, South Beach, a nawet głodówki). Gdy już osiągnę wagę rzędu 54-55 kg a wszyscy mówią mi, że mnie nie widać, ogarnia mnie euforia-odzyskałam kontrolę nad swoim ciałem! Czuję się piękna, pewna siebie, doceniona, zaczynam jeść...powoli, potem coraz więcej, żeby na samym końcu zjadać po 8-9 tys kcal na dzień i znowu osiągnąć 64 kg. Zazwyczaj mam 3 takie okresy w ciągu roku, od jakiś 6 lat. Nienawidzę swojego ciała gdy przytyję, brak mi chęci do życia, mam wrażenie, że czekają mnie same porażki, popadam w depresję, życia staje się beznadziejne, ludzie wrodzy. Zaczynam znowu się odchudzać, aby odzyskać pełnię szczęścia... Conajmniej 1-2 razy w miesiącu zdarza mi się wymiotować po obżarstwie, marzę o jedzeniu, fantazjuję na jego temat, a mimo wszystko mam wrażenie, że jest złe, bo prowadzi do zbędnych kilogramów, które z pewnością przekreślą mój życiowy sukces. Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdyby ktoś z Was powiedział mi, czy to już czas na wizytę u specjalisty, czy też wyłącznie moje fanaberie? Czuję że straciłam kontrolę, ale nie wiem kiedy.

Gość Za szybą
Moim zdaniem już dawno powinnaś udać się do specjalisty, bo to co robisz/ jak jesz to zachowanie bulimiczki. Czyli obżarstwo, potem poczucie winy, wymioty i od nowa dieta. Aż do następnego razu obżarstwa i wymiotów. Masz obsesję na punkcie kontrolowania wagi. Twoje samopoczucie zależne jest od tego ile rano pokaże wskazówka wagi. I tak jeśli jest to 55kg jesteś zadowolona, pełna wiary, że możesz odnieść sukces, a jak 64kg to momentalnie tracisz zapał do czegokolwiek i pojawia się smutek, wręcz depresja, że jesteś do niczego, bo przecież nie potrafisz utrzymać wagi takiej jaką chciałabyś.