Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kubusia_mamusia ;)

Cysta dermoidalna

Polecane posty

Gość Kubusia_mamusia ;)

Witam u mojego 3 miesięcznego syna stwierdzono cyste dermoidalna oczka lewego wrośniętą w głąb oczodołu , na czym polega jej leczenie? Synuś ma to od urodzenia pediatra twierdził ze zniknie, lecz okulista postawił taka diagnozę, w środę klinika okulistyczna Katowice czy któraś mama się z tym spotkała lub wie coś o tym, czego możemy się w klinice spodziewać ?

Gość Kubusia_mamusia ;)
???

Gość qwoka tata
nikt nic nie wiem?

Gość Lentilek
Witam, nie wiem czy nie za późno na odpowiedź, ale może w czymś pomogę. Moja 1,5 roczna córka w zeszłym tygodniu miała w CZD operacyjnie (znieczulenie ogólne) usuwaną cystę dermoidalną. Umiejscowiona była w w zewnętrznym kąciku oka. U dziecka guzek zobaczyłam jak córka miała około 3 miesięcy i zdaniem okulistki miała to być w pierwotnej wersji gradówka. Niestety zmiana ta powiększała się, a lekarze z innego szpitala nie mogli się niestety zdecydować co do formy leczenia. Wynik badania usg - wskazywał, że mógł to być naczyniak (niestety przy każdym opisie stawiano ?). Najdokładniejsze badanie to rezonans, który u małych dzieci musi być przeprowadzony pod znieczuleniem ogólnym (dziecko nie może się ruszyć). Polecam zapisać się do poradni CZD do Pani dr Chipczyńskiej - terminy nie są długie, a Pani dr jest specjalistką od tego typu guzków (nie potrzebowała nawet robić żadnego usg, aby stwierdzić co to jest). Jednym słowem szkoda, że wcześniej nie wiedziałam o tej poradni bo bym zarówno sobie jak i dziecku oszczędziła wędrówek po kilku okulistach i dziecko nie miałoby usuwanej cysty dopiero teraz). Proszę zapisać dziecko do poradni okulistycznej CZD (niedogodność - tłumy ludzi, dużo czekania, podczas pobytu w szpitalu matka musi sobie sama zapewnić łóżko, materac, ale za to duży profesjonalizm Pani doktor i innych lekarzy). Pozdrawiam i mam nadzieję, że byłam pomocna

Gość larinafu
jak się skończyło? u nas podobny temat u synka 3 mc