Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie wiem co zrobić mam

Temperatura ciała niemowlaka ?

Polecane posty

Gość Nie wiem co zrobić mam

Powiedzcie mi drogie mamy jaka powinna być prawidłowa temperatura niemowlaka. W necie piszą że dziecko zazwyczaj ma o jeden stopień wyżej niż dorosły. Ja zawsze mierze córce w pupie ( odejmując 0,5 ) od urodzenia ma zawsze średnio 37,2 - 37,4, kiedyś spanikowałam i poleciałam do lekarza, z tamtąd mnie wysłano na Ligotę, mała miała wszystkie badania zrobione jakie mogły być możliwe i okazało się że jest wszystko ok, a podejrzenie było o bakterie w moczu. Tam w Logocie jak i nasza piediatra stwierdzily, że może taka jest akurat natura dziecka i żeby od czasu do czasu na wyrywki zmierzyć i sprawdzić czy się coś zmienia. Nie zmienia się,więc przyjęlismy że taka jej natura i chyba ma to po mnie bo ja też od zawsze mam 36,9 - 37,1 inaczej nie chce być. Teraz wieczorem mała jakaś nieswoja mi się wydawała i zmierzyłam jej temperature i ma 37,7 -37,8 i nie wiem czy w tym przypadku panikować. Teraz lekarza nigdzie nie znajde, ewentualnie znów Ligota, co zrobić ? Mam w lodówce czopki paracetamol, których miałam ewentualnie użyć w poprzednim przypadku. Zastosowac jakby co ? Mała niedawno skończyła 4 miesiące

Gość Bgalaktozydaza
Witaj, oczywiście dać czopek, ja bym dała profilaktycznie na noc, gdyby temp. miała wzrosnąć. Jeśli nie ma innych niepokojących objawów jutro idź do pediatry. Mój synek ma 12 tygodni i daje mu paracetamol na podwyższona temp. W razie czego zawsze możesz pojechać do szpitala (jesteś z Katowic?).

ale te 37,8 to już po odjęciu 0,5st? Skoro ma normalnie 37,4 to jest to teraz ma jakby stan podgorączkowy. Mój syn ma prawie rok i jego normalna temp. to około 37,5. Kiedyś pytałam pediatry, kiedy zbijać gorączkę to powyżej 38, a nawet 38,5 skoro ma tak wysoką podstawową

Gość hvmjolka
Czopki daj jak przekroczy 38, wcześniej nie trzeba. Może ją za ciepło ubierasz ? Często tak małe dzieci po jedzeniu i po płaczu mają podwyższoną temp. i to jest normalne.

z tego co wiem, gorączkę powinno się zbijać wtedy gdy przekroczy 38, bo wczesniej organizm sam walczy. I dopiero wtedy podać czopek, albo syropek.

Gość Malutka śpi...
Bgalaktozydaza - nie ma innych objawów. Jestem z Mikołowa MINIA85 - 37,8 to już po odjęciu 0,5 hvmjolka - nie przegrzewam jej, ten temat już przerabiałam :D Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi. Poczekam z tym czopkiem, podam w nocy jakby się coś działo.

Gość Malutka śpi...
Malutka śpi... = Nie wiem co zrobić mam :D

Gość Malutka śpi...

Gość Malutka śpi...

mój też miał taką wiecznie podwyższoną temperaturę. Okazało się,że to najprawdopodobniej drobne problemy z termoregulacją. nic poza tym się nie działo i wyrósł z tego faktycznie

Gość asssx
Przy małych dzieciach to polecam bezdotykowe termometry. Ja używam akurat BabyTemp, łatwy w użyciu, szybki i jak na razie nie widzę żeby jakoś wyniki zniekształcał.