Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lulunamoscie.

Kto z Was kupował/budował dom - na co zwracać uwagę????

Polecane posty

Gość lulunamoscie.

Chcemy kupic dom. Proszę, podpowiedzcie, na co zwracać uwagę? -na kierunki, na ktore wychodza okna? czym jest kryty dach? chodzi mi o tego typu uwagi.... zeby potem sobie nie pluć w brodę... całe zycie mieszkaliśmy w bloku...

Gość lulunamoscie.
Zakładam temat w tym dziale, bo tu chyba siedza najpowazniejsi ludzie :-Poza tym mam 3 małych dzieci ;-)

Gość Ludzie na łeb upadli
Najpoważniejsi ? Buahahaha... kulam się ze śmiechu :D:D:D:D:D:D:D:D

Gość OCIEPLENIE, PIEC, CIEPLA
WODA ZA GAZU CZY PIECA, CZESC SYPIALNINANA ODDZIELONA OD DZIENNEJ.

dokladnie-slonce jest cholernie wazne! sprawdzcie w jakich godzinach bedzie w ogrodku, sasiedzi - czy nie maja np szczekajacych psow ,a zima nie prowadzaca sprzedazy drewna kominkowego..na pewno o roznych porach trzeba jezdzic ,pochodzic dookoloa,poogladac co sie dzieje i gdzie jest slonce

Gość alkamalina
koszty utrzymania koszt ogrzewania i jakie - to najważniejsze ! żebyś potem nie płakała, że np. ogrzewanie gazowe kosztuje cię 8 tys. na sezon stan instalacji elektrycznych, grzewczych, wodnych, ciepła woda, czy komin ma wszystkie atesty, wentylacja, czy dom jest ocieplony, jakie ma okna, kanalizacja, piec najlepiej więcej zainwestowac w nowoczesne roziązania, żeby potem koszty utrzymania i ogrzewania były jak najniższe polecam ogrzewanie geotermalne i panele sloneczne z wygodnych gadżetów - odkurzacz centralny, osobna pralnia np. przy kotłowni i spiżarka kolo kuchni, dwie łazienki co najmniej, ogrzewanie podłogowe najważniejsze to koszty ogrzewania

Gość lulunamoscie.
Dziękuję :-) O tych psach zupełnie nie pomyślałam, dzieki ;-)

Gość lulunamoscie.
Alkamalina - dziekuję :-)

Gość sprawdz tez jak daleko jest do
przystanków, apteki, szpitala/przychodni, szkoły, czy jeździ dużo samochodów i czy nie ma gdzieś w pobliżu torów

Gość lulunamoscie.
Lokalizacja tak, będę na to zwracac uwage, bo jak pisałam, mam małe dzieci, więc szkoła, przedszkole, przychodnia jakaś.... No i sklepy ;-) Ale przede wszystkim sam dom.... żeby nie kupić czegos, co będzie wygladac ładnia, a potem zacznie sie sypac. Iloletni dom bezpiecznie jest kupić? Jakie materiały budowlane są najlepsze? Czym powinien byc pokryty dach, a czym nie???

Gość sprawdz tez jak daleko jest do
dach na pewno nie powinien być kryty azbestem :p o takie rzeczy to już bardziej na forum budowlanym pytać. Zwróć szczególną uwagę na instalacje i czy w ścianach nie ma grzyba. Warto też sprawdzić szczelność okien.

Gość alkamalina
dom im nowszy tym lepszy, jak masz kasę kupuj nowy, albo buduj ale nawet 30 - letni możesz kupić, ale licz się z tym, że to wieczna skarbonka, trzeba wymieniać instalacje, piece grzewcze, okna najważniejsze to zdrowe mury, bez grzyba, możesz trochę zeskrobać i np. sprawdzić ile warstw farby jest na ścianach