Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmamammamamma287

kiedy Wasze pociechy zaczely same chodzic

Polecane posty

Gość mmamammamamma287

moja wlasnie rok skonczyla i nic.... jak ja trzymam za raczki to niezdarnie potrafi kilka kroczkow dac i to jeszcze jak baletnica na palcach... dlatego nie robie juz tego na sile tylko czekam kiedy postawi krok sama....a kiedy wasze dzieci zaczely same chodzic???

Na swoim roczku już chodził :) dokładnie nie pamiętam, ale między 11 a 12m-cem.

Gość Mój miał 10 mies
Za to kuzynki 15 jak zaczął chodzić a kuzyna 13.Także spokojnie.Jak się poczuje pewnie to pójdzie i jeszcze będziesz miała dość tego chodzenia:):)

Gość ........,..............
8 miesiecy, ale nie raczkował nawet jednego dnia od razu na nogi

Gość Czy wiecie ze
Dzieci ktore raczkuja sa ponoc madrzejsze...? Slyszalyscie o tym?

Gość alkamalina
10 miesięcy - mój, ale to mały szkrab, chudziak u sąsiadki 15 miesięcy - grubasek u koleżanki 17 miesięcy i wszystko ok

Gość mmamammamamma287
no to jestem spokojniejsza bo akurat wkolo mam bliskie znajoowe ktorych dziaciaczkow takim samym wieku a juz dawno chodza. Moja jest wczesniakiem 35 tydz ciekawe czy powinnam to brac pod uwage...

10 msc i wcale mnie to nie cieszyło - wręcz byłam mega przerażona, wiem, ze to za szybko i wcale nie jest dobre dla kręgosłupa, całego układu :( ale tak mu juz zostało, ciągle w ruchu - rower, hulajnoga, rolki, basen..

Gość Moja córa zaczęła jak miała
10 miesięcy, ale bez trzymanki. Ścian sie trzymała i chodziła jak miałam 9 z hakiem, a w 10 juz poszła.... :) Ale moja córa była drobniutka, a jej kolega poszedł jak miał rok, takze nie ma reguły.

Gość kaskadaaa
2 dni przed rokiem zrobiła pierwsze samodzielne kroki, za rączkę dużo wcześniej potrafiła

Gość kaskadaaa
a jej kolega jak miał 17 dopiero. maly grubasek i dla tego tak późno

Gość słodkogorzka...
jak miał 13 m-cy a drugi 10,5 miesiąca

Gość 16tydzień
na przełomie 12-13 miesiąca ale moja chrześniaczka zaczęła chodzić ok.17 m-c.

Gość też mam dziecko
Córka jak miała 10m ale też szybko raczkowała

Gość mój syn 16 miesiąc (grubasek)
kuzynki syn 14 miesiąc (grubasek) koleżanki córka 11 miesiąc już ładnie chodziła (drobniutka i lekka jak piórko)

Gość olga.w
Pierwsze dziecko 14 mies ,drugie 8 ,5mies.

Gość pinokionosa
Dziecko nie musi chodzić na roczek, ma czas do 18 miesiąca życia. Mój syn zaczął chodzić jak miał prawie 15 miesięcy.Na roczek to dopiero zacząl wstawać przy podporze.

Gość Powiem więcej-im szybciej tym
gorzej i akżdy ortopeda wam to powie. Optymalnie jest między 13-14 miesiącem. I dobrze żeby raczkowało, bo wtedy wzmacia mięśnie pleców. Z moich obserwacji wynika, że szybko zaczynają chodzic dzieci, które matki 'prowadzają':O

8 miesiecy i 3 tygodnie miala moja corka (poszla sama bez trzymania sie czegokolwiek) i zachwycona tym faktem nie bylam Ale mam tez kolezanke ktora ma corke tydzien starsza od mojej. Jej corka zaczela chodzic na dzien przed ukonczeniem 18 miesiecy. Do 18 miesiecy mozna sie nie martwic, trzeba dac dziecku czas a potem trzeba juz konsultowac to z lekarzem

Gość mój maiał 9 miesięcy
jak wstawał przy meblach i przechodził od komody do fotela itp i Bóg mi świadkiem ze nigdy mu nie pomagałam - za rękę do tej pory z nikim nie pójdzie... wręcz byłam zła o to na niego, bo się wywracał często i musiałam go bardzo pilnować.... równocześnie też raczkował jak szalony - też go tego nie uczyłam w żaden sposób.... ...szczerze to wolałabym żeby jak najdłużej tylko siedział na kocyku - bo wtedy miałam trochę spokoju.... na roczek biegał już kompletnie bez trzymania po otwartej przestrzeni - masakra - co ja się za nim na biegałam.... ale cóż taki egzemplarz mi się trafił.

Gość jesli jest wcześniakiem to
musisz jej te 5 tygodni zawsze dodać

Gość sxdcvfghyjuki
Synek 9 miesięcy i już samodzielnie dreptał po mieszkaniu. Córka w wieku 11 miesiecy

Gość mama sama w domu..
początek 9 miesiąca

jasiek na rok chodził, młody między 9-10 miesiącem. raczkował ok 5 miesiąca. jak byliśmy w wieku 6 mcy na kontroli u ortopedy - młody był noszony w nosidle ergonomicznym od 3 miesiąca i chcieliśmy sprawdzić czy to mu nie szkodzi... to ortopeda powiedział, że wszystko w swoim czasie - i jest jedna złota zasada - nie wolno na siłe przyspieszać, ani spowalniać - jeżeli dziecko chce to samo sobie krzywdy nie zrobi, bo już czuje się na siłach, a jak nie chce to nie ma się co spieszyć - grunt aby do 18 miesiąca zaczęło chodzić.

Gość laura26
moja córcia za 10 dni kończy rok i poszła teraz 2 grudnia juz samodzielnie moje słoneczko:)

Gość czarna rzepa12345
Mój pierwsze samodzielne kroki zrobił jak miał 9 miesięcy i tydzień. Jak miał 10 miesięcy i 10 dni zaczął świadomie pokonywać większe odległości. Ale mój jest szczupły (8,5 kg) i od urodzenia aż za sprytny, zaczął raczkować mając 6 miesięcy bez 2 dni.