Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oliffeczka

urlop wychowawczy a umowa na czas określony

Polecane posty

Witam, pod koniec roku zostanę po raz pierwszy mamą, jestem zatrudniona od marca tego roku w jednym z warszawskich szpitali na umowę na czas określony (do końca maja 2012) nie planuję wracać do pracy ponieważ zmieniłam miejsce zamieszkania (odległe o ok 400km). Po porodzie zamierzam ubiegać się o urlop macierzyński w wymiarze 20 tyg plus dodatkowe 2 tyg. W związku z powyższym chciałabym się dowiedzieć czy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego przysługuje mi dodatkowo zaległy urlop wypoczynkowy (za okres kiedy przebywałam na zwolnieniu z powodu ciąży) oraz czy przysługuje mi prawo do urlopu wychowawczego, mimo terminu zakończenia umowy o pracę. bardzo proszę o pomoc w rozwikłaniu mojej "zagadki"

Po macierzyńskim wykorzystujesz urlop i jeśli do końca umowy jest jeszcze ileś dno możesz wziąć wtedy wychowawczy i pracodawca musi sie zgodzić :) Może też przedłużyć Ci umowę i pozwolić wykorzystać urlop wychowawczy,ale takie przypadki zdarzają sie tylko po znajomości, w innym przypadku wątpię żeby przedłużono umowę.

Gość nor rr
co do wychowawczego to jest to przywilej pracownika. Czyli jesli umowa ci wygasa to wówczas automatycznie wygasa też urlop wychowawczy. Nie wiem kiedy dokladnie urodzisz ale z tego co widze to na koniec roku (dajmy na to 30.12) biorąc poród to macierzynski 20tyg plus 4 tyg. kończy się 17.05 czyli po tym czasie weźmiesz sobie urlop zaległy a za resztę niewykorzystaną będzie ekwiwalent.

Gość a wiec tak tak tak
do konca trwania umowy mozesz wykorzystac co ci sie nalezy. Jesli umowa zakonczy sie w trakcie trwania np urlopu wypoczynkowego to od 1 czerwca pracodawca wyplaci ci ekwiwalent najpewniej. Wychowawczy mozesz wziac jedynie do czasu trwania umowy.

moge podac przyklady z mojej firmy (ja sie na tym nie znam) - pracodawca ma obbowiazek przedluzenia umowy na czas ograniczony - do momentu urodzenia dziecka, pozniej juz nie - chyba, ze umowa konczy sie juz po terminie urodzeniu. wtedy umowa sie konczy jak planowano - wszelkie swiadczenia przechodza na ZUS