Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna lola

Czym lub kim jest matka polka?

Polecane posty

Gość czarna lola

Jest mi to któraś z was w stanie wytłumaczyć?

Gość najgorsza bzdura jest
matka polka to typowa kafeterianka-wredna,wscibska,umie tylko obgadywac kolezanki,rodzine,do tego udaje ze jest niezalezna a siedzi na garnuszku meza,liczac grosz do grosza by do 1szego starczylo

Gość hhjgbhj
Rodzi(wiele,często) ,karmi tylko naturalnie,stara się być idealną matką,wszystko z myślą o dzieciątkach,wszystko najlepiej wie bo ma praktykę(;) )Poświęca się z chęcią i masochistyczną radością.Wyraz twarzy cierpiętniczo -natchniony,w rękach siatki,w okół dziatki.Odmawia sobie wiele,wypruwa żyły,wszystko co daje dzieciom to jej "krwawica".Inaczej postępujące matki uważa za "niegodne".Wystarczy?:D

Gość czarna lola
Czyli co? Taka która nie pracuje albo zarabia mało to wg was matka polka?

Gość czarna lola
hhjgbhjPytam bo zostałam takową nazwa, pomimo, że dzieci nie mam i nie planuję. A czasami pada w stosunku do mnie takie stwierdzenie więc pytam.

Gość Kromka chleba ze smalcem......
Moim zdaniem to taka ktora, dzien po spoznionym okresie leci do ginekologa a potem placze ze fasolki jeszcze nie widac. Jak urodzi to wszystko wie lepiej. Jak dziecko ma katarek to leci po antybiotyki. Nie potrafi mowic o niczym innym tylko jakie jej malenstwo jest wspaniale i ile juz umie. Nie zwroci uwagi swojemu dziecku jak bije inne dzieci w piaskownicy, ale gdy tylko inne dziecko sprobuje dotknac jej dziecko to rzuca sie jak lwica. Jak przyjdzie do ciebie matka polka ze swoim dzieckiem to twoje bedzie musialo dac mu sie bawic wszystkimi zabawkami, matka polka tego dopilnuje, ale nie licz na to ze twoje dziecko pobawi sie zabawkami u matki polki.

Gość hhjgbhj
Może masz jakąś wiedzę teoretyczną na tematy "matkopolkowe "i twoja wiedza płoszy mniej wiedzące mamuśki(ale naplątałam:P-a może medium wróży ci przyszłość:D )

Gość najgorsza bzdura jest
nie taka,ktora nie pracuje lub malo zarabia-tylko taka,ktora na okolo wrzeszczy jak to jej sie niezle powodzi,jaka jest niezalezna a w sumie czeka obgryzajac paznokcie na wyplate meza matki polski sa trasznie nietolerancyjne,nie uwzgledniaja zadnych nowosci,ida z duchem reklamy8bo przeciez telewizja nie klamie). duzo duzo by wymieniac cech matek polek.sa puste i zacofane

Matka Polka kojarzy mi sie z Mickiewiczem. Skoro nie rozmiecie dlaczego, polecam powrót do gimnazjum

Gość hhjgbhj
.."nie jesteś Ty już niewolnicą"...?

Gość hhjgbhj
Nigdy nie chodziłam do gimnazjum:)Czy Matki Polki muszą zawsze mieć wydźwięk negatywny?Tak na prawdę to pozytywna postać powinna być(a Mickiewicza recytowałam na konkursie recytatorskim,-"nie jesteś Ty już niewolnicą"-pewnie każdy to zna bez cofania się gdziekolwiek)

kasza dokładnie.co wy robiłyście w szkole? chyba niewiele mam na kafe przeczytały coś więcej niż forum

Gość hhjgbhj
Nigdy nie chodziłam do gimnazjum:)Czy Matki Polki muszą zawsze mieć wydźwięk negatywny?Tak na prawdę to pozytywna postać powinna być(a Mickiewicza recytowałam na konkursie recytatorskim,-"nie jesteś Ty już niewolnicą"-pewnie każdy to zna bez cofania się gdziekolwiek)

Ludzie, MATKA POLKA ma wydźwięk zupełnie POZYTYWNY. Nie jest to okreslenie ograniczonej wiecznie gdaczącej o kolorze kupek babuchy, ale określenie Polki wywodzące się z okresu zaborów. MAtka Polka to ta, co "wyszywała na sztandarach hasło Honor i Ojczyzna", ostoja polskości, to figura poświęcająca zycie swoje i swojej rodziny Ojczyźnie, dumnie godząca się na śmierć synów i meżów dla jej spraw. A więc nie głupia, ograniczona gęś, ale oświecona kobieta, szlachcianka, bohaterka. Jak pisze Bogusława Budrowska: "Kobiety stanęły wówczas przed rozmaitego rodzaju zadaniami. Gwarancją utrzymania tożsamości narodowej było odpowiednie wychowanie dzieci, stało się ono więc sprawą polityczną. (...) Kiedy mężowie przebywali w więzieniach bądź na zesłaniu albo brali udział w powstaniach, z których już często nie powracali, to kobiety zajmowały się prowadzeniem gospodarstwa bądź interesów. I wywiązywały się ze wszystkich tych ról nad wyraz dobrze. Konieczność podołania tym różnym obowiązkom doprowadziła do ukształtowania się syndromu bohaterskiej, potrafiącej udźwignąć każdy ciężar Matki-Polki" Bardzo mnie denerwuje dzisiejsze pejoratywne znaczenie pięknego określenia.:(

Gość nie daje sie wody gazowanej
Novomova - bo kafeterianki sa ograniczone

Gość hhjgbhj
Kafeterianki czyli my?:D

Gość ale,ale!!
wspolczesna Matka polka to zupelnie inna postac. Nie pindolcie tu o tej mickiewiczowskiej,my tu o terazniejszosci dyskutujemy

Gość dzisejsze okreslenie
matka polka jest wlasnie karykaturalne okreslenie do tego co pisala Budrowska:) Po pierwsze matka polka wg niej to bohaterka, poswiecajaca sie dla meza, dzieci. I dzis w tym karykaturalnym okresleniu wciaz te cechy dominuja. Bo matka polka to kobieta, ktora poswieca sie dla dziecka, wie wszystko najlepiej, chce byc najlepsza, idealna! i tym samym nie akceptuje tych matek, ktore od tego "idealu matki polki"odchodza. Czasy sie zmienily, ale okreslenie te wciaz przypisuje sobie te same cechy z tym, ze bardziej dopasowane do czasu w jakim sie go uzywa:P Wiadomo, ze dzis matka polka nie posle syna na wojne itd. bo nie ma takiej potrzeby. Dzis matka polka to wciaz "bohaterka", ale niestety juz we wlasnym przewaznie mniemaniu i jej "bohaterstwo" jest dostosowane do czasow w jakich zyje;)

no owszem. Karykaturalne. ale zatraciliśmy pierwotne znaczenie, wiekszość go nie pamięta. Coś jak z "Cudem nad Wisłą".

zatracilismy pierwotne znaczenie? Nie sadze;) Wiekszosc kobietek tutaj moze go po prostu nie zna i nie wie skad karykaturalne okreslenie sie wzielo. Bo bez obrazy, ale wiekszosc tu to mamusie w wieku 20 lat, ktorym w glowie rozmnazanie bylo a nie nauka (nie chce nikogo obrazic). Wiekszosc inteligentnych osob wie skad wzielo sie to przesmiewcze okreslenie.

a tak sprostuje jeszcze:P "Polsko, nie jestes ty juz niewolnica" to nie Mickiewicz napisal a Staff. Mickiweicz napisal "Do Matki Polki"

Gość kazda inna wystarczy poczytac
i nie generujcie wszystkich do jednego wora.jedna karmi piersia inna mm.jedna sie poswieca druga nie,wiec nie chrzancie ,ze jest inaczej.i wcale nie wszystkie licza grosz do grosza

"i nie generujcie wszystkich do jednego wora" Ty matka polka na pewno nie jestes:D Matka Polka powinna znac swoj jezyk ojczysty:P generujcie:O Faktycznie chyba same tu 19-2+ latki siedza co edukacje zakonczyly ze srdnia 2,8:O