Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje małe echo

chcesz pić? w odpowiedzi słyszę "chcesz pić" zamiast "chcę pić"

Polecane posty

Gość moje małe echo

czy to normalne w języku dwulatka? Poza tym na siebie mówi po imieniu np. zamiast " to mój rower" to powie "to rower Niki" albo " to twój rower" czy czyjeś dziecko tak mówi? Wszyscy mówią mi ze zabawnie naśładuje, bo powtarza po mnie całe zdania, a mnie to jakoś nurtuje :(

to jest zupełnie normalne:) Ty się tak do niej zwracasz więc ona tak pojmuje siebie. Dziecku ciężko jest pojąć co to znaczy "ja" oraz "ty". Matka mówi o sobie "ja" a o dziecku"Ty" więc ono tak siebie postrzega. takie jakby "drugie imię". Mam nadzieję,ze zrozumiałaś o co mi chodzi:)

Gość mama sama w domu...
normalne mój ma 2,5 latek i też tak mówi powtarza po mnie w naszym otoczeniu jest kilkoro dzieci w podobnym wieku co mój synek i zapewniam ciebie nie masz się co martwić wszystkie mówią tak samo

Gość juz nawet nie pytam dlaczego..
To jest zupelnie normalne zachowanie :) Moj maly ma 3 latka a ze w domu ma jeszcze 2 siostry,to na siebie mowi w senssiie "ja bylam,ja zrobilam" itp. My go poprawiamy ale on sie zapomina.Na siebie tez nie mowi ja chcialem,tylko Szymus chcial....

Gość normalne to
jest-maja kuzynka jak byla mala to tez tak mowila,gdy ciocia mowila do mnie"daj jej" to kuzynka powtarzala o sobie mówiąc"daj jej"":))

Gość moje małe echo
uff :) bo już myśłałam że się jej jakoś dziwnie rozwija mowa :p ja jestem z nią w domu praktycznie cały dzień sama ( no chyba że ktoś wpadnie na kawę czasem) więc mało się nasłucha rozmów, ciągle tylko słyszy jak ja się do niej zwracam

Gość moje małe echo
alonuszka: zrozumiałam :)

Gość moje małe echo
dzięuje za odpowiedzi :)