Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzywa cukrowa

Test OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ 75g - dziwny wynik, ktos się zna?

Polecane posty

Gość krzywa cukrowa

Robiłam dziś krzywą cukrową z obciążeniem 75 g i mam jakiś dziwny wynik: krzywa cukrowa 0m - 5,7 mmol/l (3,5 - 5,6) krzywa cukrowa 120m 5,7 mmol/l (do 7,8) czy to nie dziwne, że po obciążeniu wyszedł taki sam wynik??? I czy to bardzo źle, że na czczo już przekroczył minimalnie normę? Ktoś się zna?

Gość norr rr
Prawidłowe wyniki na czczo powinny wynosić: 60 100 mg% (3,36 5,6 mmol/l)- wynik prawidłowy 101 125 mg % (5,61 7,0 mmol/l) nieprawidłowa tolerancja glukozy powyżej 126 mg% (powyżej 7,01 mmol/l) cukrzyca ciążowa co do obciążenia: glikemia po 2 godzinach od obciążenia do 140 mg% (7,8 mmol/l) A powiedz czy po wypicu glukozy siedzialaś w przychodni czy też nie?

Gość krzywa cukrowa
Mam bardzo blisko do domu więc bardzo wolniutkim tempem poszłam do domu, bo siedzieć 2 h wśród kaszlących ludzi, to zdecydowanie nierozsądne w moim stanie;) A jak interpretujesz ten mój wynik?

Gość To po drodze
"spaliłaś" tą glukozę;)

Gość norr rr
w takiej sytuacji kiedy nie siedziałaś na miejscu to niestety ale wynik może być zafałszowany. Niestety ale ruch spala glukozę i stąd taki wynik wyszedł. Zdecydowanie zbyt niski jak na obciążenie. Tym bardziej że na czczo wyszedł taki sam. Moim zdaniem badanie do powtórki ale ja nie jestem lekarzem.

Gość yguyhjy
też miałam taki wynik, obeszło się echem i tyle. właśnie karmię cycem swojego syna:)

Gość krzywa cukrowa
Bez przesady;) Wlokłam się do domu jak flaki z olejem;) A w domu siedziałam na tyłku jak należy;) W poprzednich ciążach też zawsze wracałam do domu, ale wyniki nigdy nie były identyczne jak te tutaj. Trochę mnie to zaskoczyło. Tylko, że pierwszy raz miałam robiony test obciążenia 75 g. W poprzednich ciążach zawsze 50 g.

Gość norr rr
wynik przy 50g glukozy niestety ale wychodzi często przekłamany i dlatego lekarze zalecają teraz od razu 75g. Bo ten test jest bardziej miarodajny. Skoro uważasz że to przesada to czym sie martwisz? Zresztą twoja sprawa.

Gość krzywa cukrowa
Wydaje mi się to być przesadą, że całkowicie "spaliłam" tę całą glukozę idąc do domu. To chyba raczej mało prawdopodobne by taka ilość glukozy "spalić" wlokąc się do domu. Wiadomo, zapytam lekarza, ale wizytę mam dopiero w piątek. A Wy siedziałyście te 2 godziny w przychodni?

ja po obciążeniu miałam wynik jeszcze niższy niż bez niego! lekarka nie widziała nic niepokojącego w tym. dodam że siedziałam na tyłku całe 2 godziny :)

Gość norr rr
ja tam siedziałam. A co do tego co już pisałam to z opisu testu OGTT: "Pobranie krwi na czczo Wypicie przez pacjenta w ciągu 5 minut roztworu 75g glukozy bezwodnej lub 82,5 g jednowodzianu glukozy w 250-300ml wody; u dzieci 1,75g glukozy bezwodnej na kilogram masy ciała, ale nie więcej niż 75g Po obciążeniu glukozą, przez 2-3 godziny należy pozostać w spoczynku w pozycji siedzącej od rozpoczęcia wypijania glukozy należy zacząć mierzyć czas. W czasie testu nie wolno palić papierosów i spożywać płynów (sytuacją wyjątkową jest omdlenie czy mdłości) Powinny być odnotowane czynniki zaburzające interpretację testu: zażywane leki, zakażenia. Następna próbka krwi zostaje pobrana po 2 godzinach"

Gość krzywa cukrowa
mała agatka-------> dzięki za wypowiedź:) czyli być może wszystko ok z tym moim wynikiem;) A z jakim obciążeniem robiłaś wtedy test?

Gość norr rr
zauważ tylko że ona siedziała cały ten czas. więc jej wynik nie był niczym zakłócony w przeciwieństwie do twojego który niestety ale może być zafałszowany. Tym bardziej że gilkemia na czczo jest wysoka.

Gość krzywa cukrowa
Gdyby to jeszcze było lato, to ok, można siedzieć, ale teraz? Wśród samych kaszlących ludzi?

Gość krzywa cukrowa
Myślisz, że jest możliwe by ta wędrówka aż tak "spaliła" glukozę?

Gość norr rr
a co myślisz ze latem do laboratorium chodzą sami zdrowi ludzie?? No nic życze ci żeby mimo to było ok.

Gość norr rr
z jakiegoś powodu zaleceniem jest siedzenie. Pomyśl o glukozie jak o papierze -spala się jako pierwsza dlatego ruch i owszem mógł spalić jej znacznie więcej niż podczas spoczynku. ale to juz z ginem rozmawiaj i koniecznie mu o spacerze do domu i z powrotem do lab. powiedz.

no ja siedziałam, nawet ręką za bardzo nie machałam, bo było mi masakrycznie niedobrze i modliłam sie żeby nie zwrócić. a poszłam do prywatnej przychodni, w poczekalni nikogo, puściutko :) wszyscy jak przychodzili to momentalnie do gabinetów wchodzili, więc i szans na złapanie jakiegoś dziadostwa było mniej :P

Gość goość1
Witam, Czy ktoś miał sytuację, że w 13 tygodniu ciąży krzywa cukrowa wyszła następująco: na czczo 99 mg/dL,a po 50 g glukozy 206? Zostałam skierowana do poradni diabetologicznej, dostałam glukometr i mam trzymać się diety. Moje wyniki nawet bez diety na czczo nie przekraczają 80, a po posiłkach mam do 100 (a zazwyczaj do 80-90). Co to może oznaczać?