Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość połamany język

Plącze mi się język przy wypowiadaniu naziwska.

Polecane posty

Gość połamany język

Przysuska ( narzeczony Przysuski) - To moje przyszłe nazwisko. Jak je czytam jest ok, ale jak z pamięci staram się powiedzieć - Przysuska to wychodzi mi zawsze Przyszuszka jakoś mi się plącze język. Nie mogę tego opanować. Nie mam problemów z wymową potrafię powiedzieć wiele dość skomplikowanych słów o Szczebrzeszynie, stole z powyłamywanymi nogami, lojalna jola i inne tego typu nigdy nie sprawiały mi trudności, a motam się przy takim czymś. Jeśli wezmę sobie to nazwisko po mężu będę miała problemy z wymową, przedstawianiem się. Nie wiem co się dzieje. Jak sobie w kółko powtarzam to zaczynam mówić dobrze, ale wystarczy chwila pomyślę o czymś innym, chcę znów wypowiedzieć na głos to nazwisko i znowu mówię Przyszuszka, albo Przysuszka:O ostatnio przedstawiałam Mojego mężczyznę i palnęłam Rafał Przyszuski nikt nie zwrócił uwagi, ale ja wiem, że palnęłam gafę i nie chcę czegoś takiego walnąć jak sama będę nosiła nazwisko męża i będę musiała się tak przedstawiać, w dokumentach podawać itd. No masakra totalna.

Gość połamany język
Nie sądzę nawet mi się plącze jak teraz siedzę przed komputerek i mówię sobie, a przy ludziach to już porażka totalna. Muszę ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć, ale głupia jestem żeby mieć problem z czymś takim:o mój narzeczony się śmieje, ale wiem, że niedługo nie będzie mu do śmiechu.

mi tez sie placze, ale to dlatego ze moj men ma nazwisko na pol kartki :P jak bede sie podpisywac to z pewnoscia jeszcze jakies bledy narobie ;)

Gość połamany język
Ale Ty jak sądzę masz zagraniczne nazwisko po mężu, a ja proste, polskie i walę takie banialuki:(

Gość połamany język
Oby... do ślubu jeszcze 7 miesięcy:P