Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdgfhjkytydrfghj

dni plodne i nie plodne pytanie!!!!

Polecane posty

Gość sdgfhjkytydrfghj

Witam. Czy po owulacji można zajsc w ciążę? Bo kiedyś moja mama mi powiedziała jak liczyc dni płodne i robię tak już dłuuuugo, długo i to jest tak: owulacja = od liczby dni cyklu odejmujemy 20. I faktycznie zawsze w owulacje mam plamienie 3 dni - cykle jak w zegarku i to się sprawdza. W zapasie 4 dni wcześniej uważam za płodne. No a ostatni dzień dni płodnych = liczba dni cyklu odjąc 11. No i wychodzi mi tak, że : mam cykle 34 dni, owulacja wypada w 14 dniu, 4 dni zapasu a więc mi wychodzi, że dni płodne zaczynają się w 10dc. Teraz ostatni dzień dni płodnych to 23 dzień, co mi daje 13 dni płodnych w cyklu. No i pytanie jw. czy po owulacji można zajsc w ciążę? Bo słyszałam już parę razy, że nie to po co ja to liczę? :P

Gość sdgfhjkytydrfghj
up

Gość kasinka...
po owulacji nie da rady, bo jajeczka juz nie ma, a bez niego sam plemnik nic nie zdziala ;) ale problemem jest dokladne "wyliczenie" terminu owulacji. Metoda kalendarzykowa (a te stosujesz sadzac z opisu) bywa zawodna. Owulacja moze sie przesunac, albo w danym cyklu nie wystapic wcale, ponoc nawet zdarzaja sie dwie owulacje w 1cyklu (ale to juz spore zaburzenie). Najlepiej byloby polaczyc Twoja metode z objawowo-termiczna. Dziewczyny na kafe rowniez wspominala o testach z sliny pomagajacych obserwowac cykle ("Afrodyta" chyba sie takie cudo nazywa). Polecam wizyte o dobrego ginekologa. Lekarz najlepiej wytlumaczy Ci jak dbac o zabezpieczenie przed ciaza, poleci cos odpowiedniego dla Ciebie. Wykona tez usg dopochwowe. Bedziesz na monitorze widziala swoje jajniki i pecherzyki wokol nich. Najlepiej idz na to badanie 5-10 dni po okresie.

Gość sdgfhjkytydrfghj
Ok, czyli po owulacji mogę normalnie współżyc? I nie potrzebnie liczę te dni płodne? :P

Gość kasinka...
zle mnie zrozumialas, napisalam, ze samo wyliczanie bywa zawodne. W wypadku metod naturalnych lepiej stosowac kilka metod naraz. Organizm to nie kalkulator. Owulacja raz nastapi 14 dnia cyklu, drugi raz tez, a potem sie, np.zaziebisz i kilka dni sie przesunie. I wtedy to cale liczenie moze sie zakonczyc odliczaniem 9 miesiecy ;)

Gość sdgfhjkytydrfghj
Dodatkowo używamy prezerwatyw, bo po hormonach tyję. Samym prezerwatywom nie ufam jakoś :P. Zawsze się tak zabezpieczaliśmy prezerwatywa + dni nie płodne. I dlatego pytam czy jak mi się ta owulacja skończy (mam plamienia i wiem kiedy wystąpuje) to można już bez obaw. :p

Gość kasinka...
ja po Yasmin nie tyje, niby te piguly nie powoduja zatrzymywania wody. Ale kazda moze reagowac inaczej. Gumki tez mnie jakos nie przekonuja ;) no ale i tak stosowalam, gdy facet byl jeszcze malo znany... Moj ukochany mnie kiedys zalatwil i zarazil...taaaa... Dobrze, ze obecny jest wierny

Gość sdgfhjkytydrfghj
Też kiedyś miałam takiego włóczykija. :P