Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytankopyt

Ubezpieczenie indywidualne

Polecane posty

Gość pytankopyt

Witam mam pytanie bo mam znajacych sie na ubezpieczeniach chciala bym sie dowiedziec gdzie moge sie ubezpieczyc indywidualnie zeby po urodzeniu dziecka dostac jakies pieniadze ??

Gość pytankopyt
no wlasnie jestem i chciala bnym jak najszybciej sie ubezpieczyc i zeby ubezpieczenie mialo jak naj mniejszy okres karencji do tego nie wiem jak szukac pod jakim ubezpieczeniem

Gość dodolot
w ubezpieczeiach indywidualnych jest zazwyczaj ponad 12 miesieczny (czasami nawet 24 miesiace) okres karencji wiec nic z tego autorko w grupowym bywa, ze to okres 6 miesiecy,ale najczesciej 9-12....

Gość norr rr
wiesz to może być ciężko -w ubezp. z linka jest karencja na to 9 mies. a ty w którym jesteś? ja w google szukałam hasla: "ubezpieczenie indywidualne urodzenie dziecka"

ja sie ubezpieczalam w PZU, bylam w 6 tyg. Po porodzie dostalam 1 tys zl. Placilam 50 zl miesiecznie. Bylo to ubezpieczenie grupowe, wykupione u meza w firmie i mnie tez tam "podciagneli" ;)

Raczej na 100 procet nie znajdziesz ubezpieczenia indywidualnego z okresem karencji krotszym niz 9 miesiecy.

Gość pytankopyt
no 20 tydz ale mysle ze gdybym sie dogadala z ubezpieczajacym i zaplacila za listopad , grudzien, styczen, luty, marzec,kwiecien, maj to by bylo 7 m jak nie to od grydnia to 6 m tylko w jakiej firmie jest ten najnizszy okres 6 m

Gość norr rr
vi no w przypadku grupowych jeszcze można się załapać nawet w ciąży. Ale tak indywidualnie to ciężko będzie. w końcu to dla ubezpieczyciela marny interes że ktoś popłaci mu pare mies. a potem zrezygnuje. A grupowe sa zazwyczaj kontynuowane.

Gość pytankopyt
a gdyby podciagneli mnie do ubezpieczenia meza to dostane jakies pieniadze jak to zalatwic

pytankopyt,nie ma takich w opcji ubezpieczenia indywidualnego to po pierwsze po drugie na tysiac procent nie zalatwisz sobie skladki od listopada jesli zaczniesz ubezpieczenie w grudniu:O no litosci, myslisz ze firmy ubezpieczeniowe dałyby sie doic w taki sposób:P

a maz jest ubezpieczony grupowo? gdzie, jaki to ubezpieczyciel?bo jesli jest to zadzwon sobie na jakas infolinie i dopytaj co w takiej sytuacji

Gość Podobnie
W grupowych to i często w ogóle nie ma karencji np. w ING ale jeśli chodzi o indywidualne to nie spotkałam się z krótszą karencją niż 9 miesięcy, ale szukaj może coś znajdziesz.

Gość norr rr
ale to nie kwestia dogadania ale faktu iż ubezpieczenie nie działa wstecz. Polisy są numerowane i nie ma jak wystawić polisy wcześniej niż na dzien dzisiejszy.

Gość pytankopyt
no jest grupowo w pracy ale nie wiem w jakiej firmie bo nie dostal nic napisane tylko ile mu oplacaja

Gość norr rr
"planuje ciąże i chciałabym gdzieś się ubezpieczyć,żeby dostać świadczenie za urodzenie dziecka!gdzie najlepiej to zrobić,żeby to świadczenie było jak najwyższe??? Ubezpieczenie... 2010-04-26 12:53 poniedziałek Magdalena Vogt-Komorowska Szanowna Pani, nie ma takiej firmy, która by Panią ubezpieczyła tylko po to, by za chwilę mieć obowiązek wypłacenia kilkukrotnie wyższej kwoty od tej, która została jej wpłacona w ramach składek. Świadczenie, o które Pani pyta (wypłata pieniędzy z tytułu urodzenia dziecka) jest charakterystyczne dla grupowych ubezpieczeń na życie oferowanych w zakładach pracy. Jednak, by nie dochodziło do nadużyć, towarzystwa ubezpieczeniowe na niektóre zdarzenia (w tym urodzenie dziecka) stosują tak zwaną karencję. Jest to określony w umowie czas, w którym towarzystwo ubezpieczeniowe nie ponosi odpowiedzialności za powstałe w danym okresie zdarzenia. Ma na celu wyeliminowanie sytuacji zawierania umowy ubezpieczeniowej już po zajściu w ciążę. Karencja trwa na ogół 9-12 miesięcy."

Gość pytankopyt
nawet od grudnia to jest 6 m

no to niech zapyta w kadrach albo ksiegowosci, u kogos kto zajmuje sie ubezpieczenami w jego zakldzie pracy

Gość pytankopyt
a jesli jestem ubezpieczona przez UP to tam mi sie z tego ubezpieczenia cos nalezy czy jak to jest bo ja sie calkowicie na tym nie znam

Gość Podobnie
Nie nic Ci się nie należy z UP, bo masz tam tylko opłacaną skłądkę zdrowotną a nie NNW.

jakie ubezpieczenie z UP? nie ma czegos takiego:O chyba ze chodzi ci o to, ze dzieki rejestracji w PUP masz prawo do bezplatnej opieki zdrowotnej w ramach NFZ...ubezpieczenie chorobowe

Gość pytankopyt
na poczatku maja ale pewnie przenosze bo poprzednie dzieci tez przenosilam ale tu nie chodzi o to prosze o pomoc w tych ubezpieczeniach w wyjasnieniu bo ja sie nie znam

Gość norr rr
nie UP nie ubezpiecza się od takich zdarzeń. Tylko podstawowa składka wymagana przez państwo. nic więcej.

u nas to bylo tak, ze jak firma "sie ubezpieczala" to podano tez moje dane. Takze zostalam wciagnieta pod to ubezpieczenie grupowe firmy. Tylko ja sama placilam sobie te 50 zl. W sumie nadal place ;) musisz poprosic meza zeby zapytal czy jest mozliwosc zeby jego pracodawca Ciebie tez ubezpieczyl.

no ale jesli twoj maz podlega pod ubezpieczenie grupowe w zakladzie pracy to przeciez dostanie kase z tytułu urodzenia mu sie dziecka.... na wiecej nie licz, niestety za pozno sie za to zabralas:D

Gość pytankopyt
on cos dostanie ale jesli mnie by podciagneli pod te ubezpieczenie tylko tak wczesniej w innej firmie bylam podciagnieta pod ubezpieczenie meza i nic nie dostalam mialam tylk taka ksiazeczke ubezpieczeniowa i tam bylam wpisana ale pod jego ubezpieczeniem a nie jako odrebny czlowiek

zapytaj w zakladzie pracy meza ile maja karencji na urodzenie , poniewaz jesli jest to duza firma to maja zniesione karencje to po pierwsze, po drugie zpytaj czy mozesz dolaczyc jako wspolmalzonka i wtedy masz te same zasady co maz .......

to co mialas wczesniej u meza to bylo ubezpieczenie rodzinne aby nie placic w razie pobytu w szpitalu za szpital i porady lekarskie , a za urodzenie masz w ubezpieczeniu dobrowolnym , tzw grupowym....

pytankopyt, ty mylisz pojecia!! piszesz o ubezpieczeniu grupowym a potem piszesz o tym, ze mials ksiazeczke ubezpieczniowa...jezuu,preciez to dwie rozne kwestie maz moze cie przez swoj zaklad pracy ubezpieczyc tzn, ze mozesz korzystac z opieki zdrowotnej w ramach NFZ bezplatnie (takie uprawnienia maja rowniez osoby zarejestrowane w urzedzie pracy) a ubezpieczenie grupowe to dobrowolna forma ubezpieczenia osobowego, czyli w razie jakiegos nieszczescia dostajesz kase, za pobyt w szpitalu i np za urozdenie dziecka-jesli oczywiscie oplacana skladka gwatantuje mu takie swiadczenie