Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana i wkurzona

Zus zwrot pobranych swiadczen

Polecane posty

Gość załamana i wkurzona

Mam problem, może ktoś z was miał podobna sytuację. Dostawałam rentę rodzinna w związku z tym ze przerwałam naukę w czerwcu , nie dostarczyłam nowego zaświadczenie we wrześniu , także ZUS powinien automatycznie wstrzymać rentę, natomiast oni przysyłali pieniądze nadal a dziś dostałam pismo z zadanie zwrotu pobranych świadczeń za okres od września do listopada. Przecież skoro nie dostarczyłam zaświadczenia że pobieram naukę to na jakiej podstawie oni mi te pieniądze przysyłali? Mam jakąś szansę wygrać gdybym napisała odwołanie od tej decyzji?

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
taki właśnie jest zus..........

Gość zegda
nie ma na to szans zus to nie instytucja charytatywna trzeba było nie pobierać tych pieniędzy

Gość bąbelekOOOoooOoooooOOOooo
nie masz szansy-to twój obowiazek poinformowac ich,ze juz sie nie uczysz i niestety nie wygrasz-zwróć lepiej kasę zanim naliczą ci odsetki i naśla komornika

Gość no co ty, ty
a dlaczego nie poszłaś do ZUS tego wyjaśnić od razu po otrzymaniu pierwszego świadczenia? Na co liczyłaś?

Gość załamana i wkurzona
ale ZUS też musi mieć jakąś podstawę do wypłacania tych pieniędzy. Nie raz już tak było że jak się spóźniłam z zaświadczeniem to od razu była wstrzymywana wypłata. Więc nawet gdyby to mogli wypłacić jeszcze we wrześniu czekając do końca miesiąca na zaświadczenie ze szkoły, a co z październikiem i listopadem? To jak oni to wypłacają jak im się podoba? a Potem jak się zorientują to żądają zwrotu? Moim obowiązkiem jest dostarczyć zaświadczenie o pobieraniu nauki, jeśli tak owego nie dostarczyłam to logiczne że nie mają podstawy do wypłacenia świadczeń.

Gość no co ty, ty
"Jezeli masz zamiar przerwć nauke to lepiej zgłoś to do zus-u, oni Ci beda wypłacać rente ale jak po semestrze nie przedstawisz zaświadczenia z uczelni to wszystko będzie trzeba zwrócić.Ja tak zwracałmam bo zostałam żle poinformowana :zlosc i zwracam do tej pory.Dlatego lepiej się dobrze dowiedzieć, bo zus nie podaruje.Pozdrawiam!!!!"

Gość no co ty, ty
"Każda sytuacja wpływająca na istnienie renty rodzinnej czyli np. niepobieranie nauki powyżej 16-go roku życia musi być zgłoszona do ZUS. Spełnianie wszystkich przesłanek tu kształcenie się jest warunkiem dla istnienia świadczeń. Prawo do świadczeń ustaje między innymi w razie, gdy ustanie którykolwiek z warunków wymaganych do uzyskania tego prawa. Na Pani wniosek prawo do renty rodzinnej ulega ponownemu ustaleniu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca zgłoszenia wniosku. Należy zatem zgłosić do ZUS zaistniałą sytuację a następnie po rozpoczęciu ponownego kształcenia wystąpić z wnioskiem do Zakładu o ustalenie ponowne świadczenia rentowego. Ważne jest to, że jeśli do renty rodzinnej była uprawniona inna osoba to wtedy ona otrzyma całe świadczenie należne. Do ponownego podziału świadczenia (w razie gdy przysługiwało ono większej liczbie osób ) dojdzie po ustaleniu, że podjęła Pani kształcenie. W razie gdyby nie doszło do zgłoszenia tego faktu nastąpi zwrot nienależnie wypłaconego świadczenia wraz z odsetkami. Co do odpowiedzialności karnej teoretycznie taka może zachodzić jest tom przestępstwo oszustwa. ZUS ma jednak lepsze atrybuty takie jak możliwość prowadzenia egzekucji w trybie administracyjnym bardzo skutecznej. Co najważniejsze w razie niezgłoszenia, że doszło do pobrania nienależnych świadczeń nie dojdzie do ich przedawnienia. Mówiąc prościej ZUS będzie ich mógł dochodzić zawsze." Niestety ale nieznajomość prawa szkodzi.