Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy dziewczynyyyy

jakie kosmetyki dla niemowlaka? jakie marki polecacie?

Polecane posty

i co nalezy kupic???

ja uzywałam na poczatki nivei ale corka ma atopowie i myjemy ja w emolium. a na początku z kosmetykow kupilam: zel do mycia 2w1, mydelko, oliwke, mleczko nawzilzajace, krem, krem na zimne dni a w lato krem z filtrem. chyba wszystko :)

Gość czarna ulka
tylko nivea nie kupuj emulientow ani tanich gowien

bo tak patrze, ze w wyprawce caly spis, ale czy to potrzebne, czy faktycznie uzywa sie tego wszytskiego?

Gość palalaka
Do mamy stosującej oilatum... czy kupując zestaw płyn do kąpieli, szampon i krem, powinnam kupić coś jeszcze? mydełko albo coś do mycia?

no wlasnie, czy sam ten olejek wystarcza, czy jezszcze jakies mleczko albo zel do mycia nalezy kupic?

Na poczatek to najlepiej pozbierac sobie troche probek roznych firm i sprawdzic jak dziecko reaguje. Najczęściej polecane przez lekarzy i położne jest Oilatum ewentualnie emolium do kąpieli. Do mycia odradzam stricte mydełka, lepiej kupić kostkę myjącą La Roche Posay lub Klorane cena ok. 30 zł , ale są bardzo wydajne. Latem trzeba pamiętać o kremie z filtrem i koniecznie trzeba zwrocic uwage zeby bylo napisane na opakowaniu, ze moze byc stosowane u niemowląt np. Mustela, Avene. Jezeli dzieko ma problemy skorne np. atopię, uczulenia, wtedy lepiej doradzic sie lekarza dermatologa/pediatry.

Gość palalaka
aaa no i na stronie o emolientach piszą że powinno się je stosować od 1 miesiąca... co w takim razie przed?

Ja mam na poaczatek dla swojego dziecka oliwkę Lipikar firmy La Roche Posay. Jest o tyle wygodna,ze można ją stosować i do wlewania do wanienki i do mycia ciałka dziecka. Ma rekomendacje od 1 dnia życia. Po kąpieli delikatnie wysuszasz skorę dziecka (bez tarcia recznikiem) i nie musisz juz dodatkowo stosować żadnych balsamów czy kremow.

palalaka a gdzie przeczytalas o tych emolientach? daj linka to sie odniosę do tego. Byc moze jest tak, ze firma nie ma atestow do stosowania kosmetykow na noworodkach.

Gość doświadczonamama
mydełko bambino i oliwka też . Żadnych specyfikow nie używać , bo dopiero później można gdy np. dziecko ma problemy ze skórą ale na sam początek to tylko nasze zwykłe i najlepsze i nigdy nie uczulają . Płyny do kąpieli to dopiero gdy dziecko ma ponad miesiąc ale nie koniecznie trzeba , bo mydełko w zupełności wystarcza

palalaka Emolium nie ma atestow. Nie mozna sobie od tak napisac, ze cos jest dopuszczone od 1 dnia zycia (mimo to są firmy ktore to robią). Emolienty mozna stosowac od urodzenia wg. mojej wiedzy. Emolientem jest np. Oilatum i w każdym szpitalu ci to polecą. Jezeli wybierzesz sobie emulsje/ emolient do mycia to najlepiej kup jeszcze szamponik osobno, zwlaszcza jezeli niemowlak ma bujna czuprynkę.

Mydelko bambino dla noworodka sie nie nadaje. To zwykle mydlo tylko bez substancji zapachowych i delikatniejsze niz te dla doroslych. Pisałam już ze lepiej kupić kostkę myjąca (nie zawiera mydła!, choć wygląda podobnie).

Gość palalaka
dzięki za informację, w takim razie kupię oilatum i tę kostkę. A powiedz co z kremem... takim na wyjście. Mała będzie już za 2-3 tygodnie więc może być zimno. Sam krem oilatum może chyba nie wystarczyć?

Jak będziesz używać Oilatum to już wtedy kostki nie stosujesz, bo oilatum zostawia taka delikatna powłoczkę na skórze dziecka - pamiętaj zeby nie wytrzeć tego ręcznikiem, tylko delikatnie osuszyc. Kostka moze ci sie tez przydac jak bedziesz chciala umyc pupę z kupki np. więc mysle, ze juz od samego początku warto kupic. Wiem, ze jest droga ale uwierz ze wystarczy na baaaaardzo długo, będziesz zaskoczona:-) z kremow na zimę polecałabym z Musteli Cold Cream lub kazdy inny na ktorym bedzie napisane Cold cream. Ma on więcej tlustych składników i lepiej będzie chronić dziecko przed mrozem. Przyda sie jeszcze jakis krem na pupę przeciw podrażnieniom i odparzeniom np. Sudocrem i ewentualnie cos na ciemieniuche jezeli sie pojawi.

Gość Mama dwójki dzieciaków........
WItaj. Synkowi na początek kupiliśmy nivea, ale nie sprawdziło się, bo miał atopię, więc odpadało. Wówczas poszło w ruch Oilatum, ale było nieco inne niż to, które jest teraz. Kupiliśmy szampon Oilatum, bo ówczesne Oilatum, pomimo, ze było rekomendowane również do włosków, to strasznie je kleiło, a synek od urodzenia miał fajną czuprynkę. Z czasem przeszliśmy na preparaty Mustela Stelatopia, SVR, a jeszcze później na mydło z wyciągiem z nagietka Klorane - super. Do włosów obecnie stosujemy szampon Nivea, a myjemy nadal Klorane. Do smarowania przydał nam się Alantan, Sudocrem, preparaty Musteli, Później Bioderma, a obecnie emulsja do ciałą Emolium. Na spacery - krem na każdą pogodę Nivea. Obecnie mam córcię maleńką. Stosujemy Oilatum Soft i do ciała i do włosków i jest super.Natłuszczamy tylko zagłębienia pod paszkami, kolanka, pachwiny maścią Alantan. Mam Sudocrem, ale jeszcze nie używaliśmy. Na spacery do posmarowania buzi dobrze nadaje się czysta apteczna wazelina. Jak dla mnie to dla noworodka wystarszy Oilatum Soft, Alantan i wazelina. Przy problemach z pupą - Sudocrem. NIe potrzeba wówczas żadnych dodatkowych kremów, oliwek(które często uczulają), szaponów itp.

w 100% polecam Penaten. Probowalam wszystkiego, hipp wysuszal mojej coreczce skore, jedynie szamponu uzywam johnson&johnson