Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Łyżeczka87

Nie wiem co robić...

Polecane posty

miesiąc temu podpisałam porozumienie stron z moim pracodawca. Oficjalnie zatrudniona jestem do końca roku. I zaszłam w ciążę... Co teraz.. Mój partner pracuje ale dorywczo, bardzo chce tego dziecka, ja tez ale strasznie się boje. Co z ubezpieczeniem, czy jako ciężarna moge się zarejestrować jako bezrobotna? Czy będę miała ubezpieczenie? Czy sama będę musiała placic za lekarzy, badania, poród... Boje się... Matka wyzwała mnie od kretynek, woli moja siostrę która wyszła za bogatego mężczyznę da razy od niej starszego... Nie wiem co robić...

Gość no to ro
kiedy dokładnie podpisalaś to porozumienie a w którym jesteś tygodniu ciąży?

Gość dzwoń do inspekcji
pracy w swoim mieście, numer tel. znajdziesz w necie, mnie się wydaje ze na czas porodu masz przedłuzoną umowe

Gość doświadczonamama
idź na L-4 zanim i choruj do końca ciąży

Gość no to ro
jesli w momencie podpisywania porozumienia byłaś w ciązy to możesz się wycofać z porozumienia: "Pracownica, która złoży ofertę rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron albo wyrazi zgodę na takie porozumienie bądź wypowie umowę o pracę, może w razie działania pod wpływem błędu, np. nie wiedziała, że jest w ciąży, uchylić się od skutków oświadczenia i domagać się ustalenia, że umowa o pracę trwa nadal, przy czym nie jest wymagane, by błąd został wywołany przez pracodawcę albo by pracodawca wiedział o błędzie lub z łatwością mógł go zauważyć (por. wyrok SN z 11 czerwca 2003 r., I PK 206/02, OSNP 2004/16/ 278). Dopiero niewystąpienie przez dłuższy czas przez pracownicę świadomą ciąży oraz związanych z nią uprawnień o uznanie rozwiązania umowy o pracę za bezskuteczne może świadczyć o rezygnacji przez nią z takiej możliwości (z uzasadnienia wyroku SN z 11 czerwca 2003 r., I PK 206/02, OSNP 2004/16/278)." Jeśli nie byłaś w ciązy w dniu podpisania porozumienia to: "Inaczej przedstawia się sytuacja pracownicy, która w dacie składania wypowiedzenia umowy o pracę albo oferty rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron bądź zgody na takie porozumienie nie była w ciąży, a zaszła w ciążę po tej dacie. W takim wypadku pracownica nie może domagać się ustalenia, że umowa o pracę trwa nadal (wyrok SN z 3 lutego 1993 r., I PZP 72/92, LEX nr 56806)."