Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość icpoes

inżynier na emigracji

Polecane posty

Gość icpoes

Hej! Kończę niedługo stacjonarne, inżynierskie studia na kierunku chemia i zastanawiam się nad wyjazdem z Polski, a właściwie to jestem już zdecydowana. Jest tu ktoś, kto po takich studiach zdecydował się na emigrację? Jak myślicie wyjechać od razu po studiach I stopnia czy lepiej skończyć II stopień i wtedy decydować się na wyjazd? Chemicy której specjalności są najbardziej poszukiwani? Sama myślałam nad chemią analityczną, bo ją uwielbiam, ale wydaje mi się, że synteza organiczna czy technologia polimerów są bardziej opłacalne. Jaki kraj daje największe możliwości do rozwijania się w tej dziedzinie? Czekam na jakiś odzew! Pozdrawiam!

Gość SLYCHAC STRZALY!!
lepiej skończyć II stopień tu lub za granica lepiej beda patrzec na mgr inz niz inz po bachelor znasz jezyki? to bardzo wazne.. gdzie chcesz jechac?

Gość SLYCHAC STRZALY!!
lepiej skończyć II stopień tu lub za granica lepiej beda patrzec na mgr inz niz inz po bachelor znasz jezyki? to bardzo wazne.. gdzie chcesz jechac?

Gość SLYCHAC STRZALY!!

Gość icpoes
Myślałam, że może Niemcy ale nie mam określonego kraju. Tam gdzie będę mogła się rozwijać w swojej dziedzinie. Język to nie problem. Znam bardzo dobrze angielski techniczny. Umiem też niemiecki ale nie na takim specjalistycznym poziomie. Musiałabym się doszkolić.

Gość SLYCHAC STRZALY!!
ja na twoim miejscu poszlabym na studia ii stopnia do niemiec-sa dosc tanie, malo aprobujace, moglabys jednoczesnie pracowac nawet "w zawodzie" albo na uczelni.

Gość SLYCHAC STRZALY!!
ja robie w de mgr inz biomed, szczerze polecam niemcy inzynierom ;)

hmm to ciekawe, sama kończę technologię chem. na specjalizacji polimery i tworzywa sztuczne i zastanawiam sie co dalej.

Gość icpoes
Tak? To dobrze wiedzieć. Na pewno nie zostanę w Polsce, bo po tylu latach ciężkich studiów nie mam szans na rozwój w swojej dziedzinie. Może studia za granicą to dobry pomysł. Praca naukowa też mnie zawsze interesowała ale w Pl robić doktorat z chemii się nie opłaca. Na uczelniach nie ma etatów. Nauka stoi w miejscu. Niestety.

Ja swego czasu myślałam o belgii, mają dobre zaplecze naukowe i duże firmy, ewentualnie szwecja :)

Gość SLYCHAC STRZALY!!
chyba wszedzie za granica jest lepsze zaplecze naukowe, sprzet, instytucje badawcze..... poogooglujcie za praktykami (platnymi )dla mlodych po takich kierunkach typu life science, cala masa po europie

Gość icpoes
Nie mam konkretnego planu. Chciałabym wyjechać tam, gdzie możliwości, dla mnie jako chemika będą największe do rozwoju. Czytałam też kiedyś o możliwości uzyskania wizy pracowniczej dla absolwentów Politechniki Wrocławskiej (właśnie tę uczelnię kończę). Ktoś może wie coś na ten temat? Jestem w stanie wyjechać gdziekolwiek byleby jak najdalej z tego kraju. Nic tu nas dobrego nie czeka.

Gość icpoes
Nie napisałam, że do Australii:)

Gość glupio pytasz dziewczyno..
po europie nie potrzebujesz wiz

Gość glupio pytasz dziewczyno..
Poczytaj o migracji do Australii. Zbiera się punkty. Za wykłsz., dośw, egz. językowy. Jest na stronie immmi au gov. Inzynierowie sa na liście chcianych. Ci z polit.wrocl. mają extra punkty.Ale większe szanse masz mając master.

Gość mam głupie pytanie,,,,,
Czy na tych studiach jest dużo programowania C++ itd albo matematyki? marzą mi się takie ale się boję proszę powiedzcie

Gość icpoes
Matematyki jest bardzo dużo. Praktycznie na każdym przedmiocie potrzebna jest znajomość analizy matematycznej i algebry liniowej. Programowanie też miałam tylko nie w c++ a w Pythonie.

CO to jest analiza mat i algebra?tak na polski? przyklad pliiiiiiiiiis

Gość icpoes
Z analizy matematycznej to całki, pochodne, równania różniczkowe, z algebry to macierze, liczby zespolone. Taka matematyka jest głównym narzędziem w chemii fizycznej czy chemii teoretycznej. Poza tym też statystyka w chemii analitycznej. Na każdym przedmiocie coś trzeba liczyć. No chyba, że zdecydujesz się na uniwersytet to u nich matematyki w takiej ilości nie ma, ale czy warto?

chyba warto... :P

Gość icpoes
Ja nie zdecydowałabym się na uniwerek. Wszystkiego się można nauczyć. Wiedza teoretyczna w późniejszej pracy i tak ci się nie przyda. Trzeba umieć liczyć jak chce się coś w tej dziedzinie osiągnąć. Na uniwerku nie ma przedmiotów z zakresu technologii czy inżynierii chemicznej.