Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 98765432100

pieniadze dla ksiedza

Polecane posty

Gość 98765432100

mam pytanie jak to jest u Was, w Waszej miejscowsci, jak jest pogrzeb to daja ludzie na msze za tego kto umarł? u mnie jest tak, ze jak konczy sie pogrzeb to ksiadz czyta od kogo sa msze i to jest zazwyczaj ok 20-30 40 datkow na msze moja babcia byla ostatnio w odleglej od nas miejscowosci na pogrzebie swojego brata i msza byla wyczytana tylko od niej i jej siostry, czyli tam nie daja

Gość 98765432100
ile oni musza zgarnac za taki jeden pogrzeb... jestem wierzaca ale to co ksieza teraz wyprawiaja to jest ogromna przesada

Gość 98765432100
kosciol a ksieza to roznica

Nie jestem wierząca ale moja rodzina jest, u nas też się daje od uczestników pogrzebu na mszę, przeważnie jest tych mszy od kilku do kilkudziesięciu z jednego pogrzebu.

Gość no coz to zalezy od ksiedza
kiedy moja babcia zmarla i zalatwialam sprawy zwiazane z pogrzebem bedac u ksiedza, a raczej u siostry-sekretarki, bo to ona sie tym zajmowala, na pytanie jak ma wygladac ta cala formulka-pozegnanie, podyktowalam jej, ze to od uckochanych dzieci i wnuczat. a na pytanie ile kosztuje to i clay pogrzeb powiedziala, ze 'co laska' i to juz z ksiedzem, dalismy do koperty 100zl i po pogrzebie maz wreczyl ja ksiedzowiu dziekujac za a ten nawet nie zwrocil uwagi na te koperte, wzial i schowal do bibli :P

Gość Moja racja jest MojszA
ludzie zdecydowanie głupieją, jestes tego przykładem

ja dopiero sie obudziłam jak załatwiałam formalności przedślubne. Niestety od tego czasu (2 lata) nie pojawiłam się w kościele. W szczegóły wdawać się nie będę.

Gość a u nas to zalatwia
Zaklad pogrzebowy .Wzystkie sprawy z ksiedzem ,organistą itp itd .Maja stala stawke dla tych ,ktorzy powinni ostatnia posluge za szczesc Boze zrobic :)

Gość strzałka :)
u mnie za mszę płaci (bo jak inaczej to nazwać...) rodzina zmarłego, a ksiądz oczywiście nie omieszka podczas mszy zebrać do koszyczka datków od przybyłych... u mnie się rzuca 2 czy 5zł, ale byłam raz na wschodzie na pogrzebie to tam same 20 i 50zł leciały... bo ponoć ksiądz inaczej palcami wytyka tych co za mało dali... tam wolą sobie od gara odjąć ale księdzu dać...

ja wierzę w Boga, ale do kościoła nie chodzę, bo po co sie mam z tym obnosić. Jak kocham chlopaka to nie współżyje z nim na ulicy by wszyscy mi uwierzyli

napisałam "was" mając na myśli ludzi zapatrzonych ślepo w instytucję kościoła, księży, którzy mimo przesłania ich zawodu żyją ponad stan i często są obłudnymi chciwymi ludźmi. Moja rodzina niestety należy do nich.Ale dyskusja z nimi nie ma sensu.Mimo że widzą co się dzieje w kościołach, swoich zwyczajów już nie zmienią. Jak przychodzi ksiądz do domu, dadzą mu kasę i ten mruknie że za mało, to dadzą więcej mimo że sami są na rencie:o

Gość kosciol jest firma
i powinien byc w us tak zapisany. placic podatki, miec kasy fiskalne na parafiach i JEDEN cennik do cholery, bo co do kosciola sie idzie to inne ceny sa.

Gość kosciol nie zbiera
jalmuzny, przychod generowany od 'datkow' 'ofiar' na sluby, pogrzeby, chcrzicny idzie w miliony! to nie ejst zebrak ktory raz uzbiera 20zl a raz 400 :O zebrak nie powie ci: daj mi 40zl bo tylko od tylu liczy sie moja wyciagnieta reka :O a ksiadz bez ogrodek powie ci ze slub kosztuje od 1500zl chrzest i pogrzeb od 1000 :O

a no masz rację, usługi jak się patrzy. Ale z drugiej strony dawanie kasy to nie obowiązek, co wiecej ksiądz jak odmówi udzielenia slubu, lub pogrzebu z powodu nie uiszczenia zapłaty ma grzech ciężki.... ale co z tego jak ludzie zostawiają koszmarne pieniadze w kościołach często z dobrej woli :O Dla mnie kościół katolicki jest fenomenem jeśli chodzi o to omamianie ludzi i obdzieranie nierzadko biedaków z hajsu. jakby księża mieli zrzekać się dóbr materialnych kościól by upadł.

Gość 98765432100
rowniez uwazam zeby ksieza zostali opodatkowani, powinni otrzymywac stala pensje od panstwa, oni nie maja rodzin na utrzymaniu wiec nie musza oplywac w luksusach, a niestety jest tak ze jezdza nowymi, megadrogimi samochodami podczas gdy biedne rodziny musza sobie odjac z niewielkich wyplat zeby na nich lozyc... smutne to jest ale prawdziwe. niestety to ludzie ich tego nauczyli jestem wierzaca, chodze do Kosciola regularnie, a gdy chcialam ochrzcic moje dziecko to ksiadz robil mi problemy - przeciez mu za to placilam

Gość Boże widzisz inie grzmisz
u mnie w mieście msza od uczestników pogrzebu jest za pieniądze zebrane na tej mszy pogrzebowej... w ogóle to jest jakaś paranoja z tymi czarnymi, w tym roku zmarł mój Tata i ksiądz za pogrzeb zażyczył sobie 900zł po uprzednim pytaniu czy Tata był ubezpieczony (był oczywiście) :o

"Jak przychodzi ksiądz do domu, dadzą mu kasę i ten mruknie że za mało, to dadzą więcej mimo że sami są na rencie" Gdzie ty trafiasz na takich księży ?