Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elffs

Potrzebuję psy do pilnowania gospody

Polecane posty

Prowadzę działalność gospodarczą. dokładnie gospodę nad morzem. Od godz 24-2 do 8 rano, gospoda jest pusta, a ja wracam do domu, więc wszystko pozostaje samo. Zatrudniłem firmę ochroniarską, a dokładnie monitoring. - okradli mnie. Zatrudniłem stróża okradli, bo gość spał. Miesiąc temu nocował u mnie znajomy z dużym psem zasiedzieliśmy się w gospodzie i w pewnym momencie pies wszczął alarm. Wyszliśmy na zewnątrz i ze schowka gdzie trzymam drewno na opał zaczął uciekać chłopak, po biegach wnioskuję że młodzian. Psa nie puściliśmy, bo to niewielki kundelek i tylko on by ucierpiał. Obok drewutni stały dwa auta i zginęły radia pomimo alarmów i różnych nowoczesnych zabezpieczeń. Miesiąc temu wziąłem małą suczkę ze schroniska i dwa tyg. temu znów sytuacja. Spałem w gospodzie pies zaczął ujadać, a kiedy zszedłem na dół drzwi były otwarte i widać, że zamek konkretny szpec rozmontowywał. W ciągu dwóch lat miałem, ogólnie 5 włamań. Policja i metody ich wykrywania pozostawiam bez komentarza. Firmy ochroniarskie przysyłają ( bez urazy) podstarzałych rencistów z grupą inwalidzką. Doszedłem do wniosku, że kupię dwa duże psy. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, więc zaproponowałem mojemu siostrzeńcowi posadę stróża i kwestię wychowania psów. Siostrzeniec jest miłośnikiem psów, ale raczej takich wiejskich kundelków, a ja potrzebuję jednak psy rasy obronnej. Sam nie wiem czy to dobry pomysł. Psy na pewno chcę kupić, bo to najpewniejszy alarm i obrońca. Myślałem o zakupie dwóch psów, czyli byłyby trzy łącznie z moją suczką. Może ktoś ma doświadczenie w rasach psów obronno -stróżujących i może coś doradzić ? Będę wdzięczny za pomoc.

Gość tam pierdolenieeee
Rozstawić pułapki, wyłapać szkodniki, poderżnąć gardło, zwłoki głęboko zakopać. Tak się postępuje ze złodziejami na swoim terenie, a nie się będziesz jebać w jakieś psy.

najlepiej żebyś kupił takie troche odchowane i z nimi jezdził na szkolenia.potem będą efekty.niestety innej drogi nie widzę...to tak moim zdaniem:) będą tylko Ciebie słuchały ..a psy to jakies dobermany,pitbule czy cos innego duzego:)

Chcę kupić 3-4 miesięczne, na ten czas wraz z kuzynem(współwłaścicielem) sami będziemy pilnowali. Boję się już komukolwiek powierzyć opiekę nad gospodą. Zresztą ubezpieczenie też się nie kwapi do ubezpieczania, bo widzą że dostaną po kieszeni.

jeśli to duży obszar to może zainwestuj w więcej niż dwa psy.i naucz je koniecznie nie brac jedzenia bez podawania od Ciebie.mojego dobermana ktos otruł..bo tego nie był nauczony...i żeby nie bały sie hałasu petard i takich podobnych.nie podchodziły za blisko ogrodzenia-bo mogą stracic wzrok i życie tez...

Gość 321321312
Owczarek kaukaski podobno jest najlepszy do takich zdań. Ale wystarczyłby jeden. One sa b. inteligentne, sa co najwazniejsze potrafią w razie potrzeby samodzielnie podejmowac dezycje. I ludzie boja się tych psów panicznie.

Prawie hektar. Jest dobrze ogrodzony i mam zamiar zainwestować w szkolenie psów, jednak nie mam pojęcia jaką rasę wybrać. Psy mają mieszkac na zewnątrz, w dzień będą zamykane w kojcach od 9 do 2 w nocy, zamierzam wydzielić im duży obszar, tzn nie kojec a tak z 7- 8 arów wybieg. Na tygodniu średnio zamykam około 22 giej, chyba że jest sezon to i do 3-4 czynna. Poza sezonem poniedziałki mam nieczynne. Oczywiście psy będa dobrze karmione i będa miały dobrą opiekę zarówno weterenaryjną, jak i moją. Zamierzam obok gospody się wybudować, mam wydzielone 40 arów, oczywiście wszystko będzie połączone, więc psy byłyby też bliżej rodziny i znałyby jej członków. Tylko to też zapewne nie nastąpi tego lata, a za dwa.

Gość .. wiem cos o tym
mialam owczarka kaukaskiego, wychowywany od malego, przezyl 16 lat. Nauczyony by jesc jedzenie tylko od wlasciciela, opiekowal sie zwierzatkami w gospodarstwie; np nie tykal kotow. za to z obcego gospodarstwa nawet ''nie wpuszczal na teren''. mysle, ze ta rasa bedzie najodpowiedniejsza.

Właśnie też myślałem z czasem kupić jakieś zwierzaki, dla turystów :D jakiś osiołek :D jakaś lama :D

Gość iomas
Jak nie masz pojęcia o Kaukazach, to się nie tykaj.

Gość orbiteksa
kaukas potrafi upierdolić i swojego i jest nieusłuchany

Gość szarrik
tylko owczarki niemieckie...mądre, wierne i grożne :)

Gość .. wiem cos o tym
zadnego z czlonkow mojej rodziny nie tknal, i nie tykal osob ktore wchodzilu do gospodarstwa w naszej asyscie. to bardzo inteligentne zwierzeta

Gość no jak bierze go byle kto
to może tak być

Gość 321321312
owczarki niemieckie sie kompletnie nie nadaja, bo one nie potrafia pracowac samodzielnie. Są uzaleznione od poleceń opiekuna, i często nie za odwazne. Co do Kaukaza- to dumny pies i nie wolno go bic! Jak ktos zle z nim postępuje to rzeczywiscie moze byc problem. Ale dobrze traktowany, z porządnej hodowli sie odwdzięczy.

Gość kryśka taka jedna
Dwa boxery kup

Gość Gość
Tylko psy pracujące samodzielnie oczywiście, po wcześniejszym odpowiednim szkoleniu. Warto poprosić koś znającego się by pomógł w wyborze szczeniaków. W późniejszym czasie zadbać o odpowiednią socjalizację. Wybór szczeniaków, to 60 % sukcesu. Z mojej strony proponuję Ci Kaukazy, środkowoazjaty, z droższych i bardziej wymagających mastif hiszpański, tybetański, czy owczarki tureckie -anatolijskie. Każdy molos typu górskiego, dobrze spełni tę rolę. Musisz zadbać o odpowiednią socjalizację, bo niestety kaukazy, czy azjaty muszą wiedzieć gdzie ich miejsce w szeregu, tym bardziej jeżeli chcesz je izolować. Owczarek niemiecki, faktycznie o wiele lepiej sprawdza się jako pies alarmujący, niż broniący posesji.

Gość nufert
pitbull :)

życzę Ci powodzenia:) tak w dobrym wyborze jak i w dalszym życiu:) sądzę,że już masz pewien pogląd na sprawę...zatem-SAMYCH POZYTYWNYCH WRAŻEŃ :):):)

zbita z tropu:P żony jeszcze nie mam :D haha. Ale tak poważnie, to zamiast jasnej sprawy, ma mętlik w głowie.

Gość Forum - strona główna
bierz ze schroniska parę dużych psów, nie będziesz załował

żona do innych celów :D Podobają mi się te owczarki środkowoazjatyckie i nawet chyba w okolicy jest hodowla.

Gość Gość
Zastanów się dobrze i dobrze wybierz szczeniaki. Poproś kogoś kto ma doświadczenie. Wato tez poprosić kogoś by pomógł wychować, jeżeli jesteś zagoniony.