Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowy temacik!!!!!!!!

domowe wędzarnie-wszystko na temat

Polecane posty

Gość nowy temacik!!!!!!!!

wczoraj przypadkiem oglądałam program z Okrasą i tam było o wędzarniach, nie myślałam że zbudowanie wędzarni jest takie proste, dużo jest takich specjalistycznych stron na ten temat ale mnie ciekawi czy któraś z was ma w domu / a raczej przy domu/ taką własnoręcznie zbudowaną wędzarnię i z czego ją macie zrobioną /szczególnie tę rurę to z czego zrobić?/bo pomysłów jest mnóstwo a dobre rady zawsze się przydadzą, a co za tym idzie jakie mięska i wg jakich przepisów tam robicie , jak to się ma od strony ekonomicznej? gdzieś już poczytałam że takie mięska jak boczki czy szynki to najpierw bardzo długo się pekluje po tygodniu, dwóch dopiero zaczyna wędzić a jak jest z kiełbaskami ? czy to rzeczywiście tak wygląda? dodam że nigdy nie miałam do czynienia z tym tematem i interesuje mnie dosłownie wszystko. miejsce na wędzarnie mam , z mięskiem - no cóż sama raczej nie uhoduję , musiałabym kupić jakąś część z rozbioru a gdzie kupić takie rzeczy jak flaki do kiełbas czy siatki do szynek? proszę piszcie wszystko bo mnie to bardzo ciekawi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowy temacik!!!!!!!!
i jeszcze jedno pytanie do już znających temat ile np wyjdzie kg kiełbasy z podanych w przepisie produktów , tzn czy jak np łącznie mam w przepisie 7 kg róznych mięs to czy wyjdzie 7 kg kiełbaski czy mniej czy więcej? bo tak się jeszcze dodaje jakiś płyn wodę albo bulion zależy jaki przepis, i tak myślę nad opłacalnością?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z 7kg kg miesa wyjdzie Ci
połowe miej kiełbasy jeśli na pewno chcesz mieć pyszną i swojską kiełbasę a nie z dodatkiem byle chemii i upychaczy żeby powiększyć objętość kiełbasy bo jak tak to po co Ci wędzarnia? jak to samo w sklepie kupisz. Druga sprawa, najlepiej mieć mięso od gospodarza, sprawdzonego gdzie faktycznie jest to mięso a nie pół kg schabu przerobionego na 4kg :o Sama kiedyś dostałam ładny kawał swojskiego boczku surowego i byłam u znajomych którzy mieli wędzarnie. Mi z mojego boczku wytopiło się sporo tego co miało wytopić i był o połowę mniejszy ale znajomej która kupiła w sklepie boczek, miała go więcej to po uwędzeniu została jej mała skwarka :D Tak więc trzeba jeszcze mieć sprawdzone miejsce gdzie można kupić mięso z samego mięsa a nie z dodatkami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja z mężem również postanowiliśmy zainwestować w wędzarnię, jednak na razie postawiliśmy na coś małego. Kupiliśmy jedną z takich małych wędzarek: https://patiostyl.pl/8-wedzarnie i na razie jestem z niej bardzo zadowolona. A jeśli chodzi o przepisy na szynki, kiełbasy i mięsa to polecam popytać znajomych, może oni mają znajomego rzeźnika ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×