Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Piłsudski vs Jaruzelski-dlaczego jeden jest bohaterem, drugi wrogiem?

Polecane posty

Dlaczego ludzie nie znaja historii? Pilsudski nic wielkiego nie osiągnął, przeprowdzil zamach stanu (bezprawnie), w wyniku czego zginelo bezposrednio 300 osob (wiecej niz w przypadku stanu wojnnego)

jaruzelski też mógłbyś bohaterem. wystarczyłoby żeby zamiast stanu wojennego ogłosił przejscie wojsk na strone solidarnosci. po czym szybko rozpisał datę wolnych wyborów do sejmu i senatu i poprosił zachód o pomoc w razie co. w takiej sytuacji wejscie wojsk ukłądu warszawskiego do polski byłoby bardzo mało prawdopodobne.... odciecie surowców itd ok. ale nie agresja . wczesniej uklad warszawski wkoroczyłby "z bratnią pomocą biednym polakom terroryzowanym przez bande chuliganow z solidarnosci" jak w czechoslowacji gdzie i polskie czołgi zawitału:O gdyby jaruselski tak zorbil, komuna skonczylaby sie pare lat wczesniej a on zostal bohaterem.

Gość do... Tym razem to znowu ja +
Przykro mi ale to bajki kolego. Wtedy nie istniała taka możliwość. Zachód by się wypiał razem Z USA. A Moskwa nigdy by na takie cos nie pozwoliła.

Gość do... Tym razem to znowu ja +
Komuna mogła się skończyć wtedy kiedy upadła albo upadała w ZSRR. Nigdy wczesniej. A wiec w 1981 roku nie było takiej mozliwości.