Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suuzzy

WYRWANIE ÓSEMKI!! POMOCY

Polecane posty

Gość suuzzy

Witam, dziś przed 12 miałam zabieg - wyrwana dolna 8 po lewej stronie. Zabieg trwał ok 40min, bolało jak cholera! najpierw miałam ze 3 znieczulenia - było za mało , bo piszczałam i płakałam . Lekarz dał więcej i szybko wyrwał - przeżyłam. Ale nigdy więcej! Jeśli będę miała usuwać następną 8 to tylko pod narkozą. Lekarz nie powiedział mi czy mogę to płukać, i czym płukać. Nie przepisał mi antybiotyku, ketonalu . NIC. Zażyłam dziś 3 apapy , jest ok ale ciągle pluję, to okropne! Jeść nie mogę bo boje się, że pękną mi szwy, albo podrażnie. Powiedzcie przez ile nie mogę jeść i czym powinnam (i czy powinnam) płukać jame ustną?? Jeszcze słyszałam, że ma powstać mi jakiś skrzep co to ma być?! Za tydzień idę na usunięcie szwów, nikomu nie życzę takiego bólu!!

Gość miałam miałam :-)
Mówili mi, że potrwa to ok 40 min., a na fotelu siedziałam 5 godzin i bez znieczulenia (bo przestało działać, a więcej nie mogli mi dać, bo jestem uczulona). Też łykałam zwykłe tabletki, jedyne co znam bez recepty przeciwbólowe i dość mocne to naproxen. Ból był okropny przez co najmniej 3-4 dni, w końcu zaczęło przechodzić. Komplikacji nie miałam. Jeść chłodne - nic gorącego (lody można :-) )

Gość miałam miałam :-)
i też sobie powiedziałam "nigdy więcej!" - i jak na razie trzymam się tego, a minęło ok. 10 lat :-) i zdążyła mi wyrosnąć górna ósemka, w dodatku prawie w poprzek - ale na szczęście zdrowa. Trzymaj się!

Gość Halo,to ja...
Jak masz dziąsło zszyte, to nie "hodujesz" skrzepu, bo nie masz dziury...:D Możesz już jeść, tylko chłodne i papkowate potrawy. Jutro możesz być opuchnięta, więc przydałby się np. jogurt pitny na śniadanie. Po jedzeniu przepłucz buzię chłodną,przegotowaną wodą... Szkoda, że nie przepisał Ci ketonalu, bo mnie tylko on pozwolił przespać dwie, pierwsze noce...:O Dobry jest też nurofen forte :D Gdybyś jutro była opuchnięta pomoże Ci np. kawałek zamrożonego mięsa owiniętego w ściereczkę i przykładany do policzka :D

Gość suuzzy
słyszałam że nawet jak mam szwy to też może być skrzep więc nie wiem :< ketonal mam na szczęście w domu więc chyba schowam go pod boduszkę! chcę jeść, ale boli mnie przy każdym połknięciu, buzi za bardzo nie dam rady otworzyć.. nie wiem jak będzie jutro, mam nadzieję że lepiej !! a co jeśli chodzi o jakąś szałwię, lub dentosept..? Dzięki za pomoc! ;*

Gość Halo,to ja...
Otwórz buzię i zajrzyj. Jak masz dziurę zaszytą, to nie masz skrzepu...:) Spokojnie możesz delikatnie popłukać (bez ssania) szałwią lub rumiankiem-byle chłodnym...:D

Gość koci zezwłok jarosława
wszystko papkowane i nie gorące jedz dziś-jutro do policzka przyłóz cos zimnego - świetnie sie sprawdza puszka coli z lodówki możesz tesz wcinać lody :) a płusz szałwia, rumiankiem albo septosanem

Gość rgfrg
nie płucz dzisiaj niczym,dopiero od jutra-łagadne antyseptyki, jeść możesz,ale nic gorącego i raczej miękkie zrób sobie chłodny okład na policzek apap może być,ketonal nie zawsze jest najlepszy,na niektórych nie działa antybiotyk nie jest zawsze konieczny jutro będzie jeszcze bolało,ale pojutrze będzie już lepiej, pluć będziesz,bo posmak w jamie ustnej po ekstrakcji jest,hmm,taki sobie,byle nie "zasysaj"nic z zębodołu nie pal

Gość suuzzy
ok , dziękuje wszystkim za pomoc :) na szczęscie nie pale ;p czyli dziś przykładać coś zimnego, jeśl lody..i płukać szałwią ;) dzięki!!

Gość suuzzy
jeszcze jedno! mogę myć zęby... ??? boje się żeby tego nie poodrażnić, buźka spuchnięta i ledwo ją moge otworzyć ale muszę ... :D

Gość jar raz nie umyjesz
to nic się nie stanie - a później tak delikatnie - dopóki boli