Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Energat

Totalitaryzm

Polecane posty

Gość Energat

Wyobrażacie sobie życie w kraju totalitarnym? W kraju, w którym rząd właściwie zupełnie kontroluje swoich obywateli? Zaczęłam się nad tym zastanawiać, po przeczytani książki "Wśród ukrytych. Wśród oszustów", z serii Dzieci Cienie.

Gość betaett
a jaki autor?

A nie było tak czasem za PRL? Może nie pod koniec ale w latach 50-60? A nie jest tak na Białorusi? W Chinach?

Gość colombo
Nie wyobrażam sobie. Mam duże poczucie wolności. Myślę że szybko zginęłabym śmiercią tragiczną.

Gość arkadia zlote
a wyobrazasz zycie sobie w kraju teokratycznym?

pewno że sobie wyobrażam ,a nawet jestem biernym uczestnikiem owego niepisanego systemu ,ale między tym co jest a co mogłoby być jest kanion wypełniony goryczą

Gość arkadia zlote
* Afganistan - teokracja panowała tutaj w latach 19962001 pod rządami talibów kiedy głową państwa był mułła Mohammad Omar który był tytułowany jako "amir ul-mu'minin" (arab. "wódz wiernych") Obecnie ustrój teokratyczny występuje sporadycznie w następujących państwach i terytoriach autonomicznych: * Andora - jest to państwo "w połowie" teokratyczne, gdyż biskup La Seu d'Urgell jest współksięciem episkopalnym Andory - obecnie jest nim Joan Enric Vives Siclia, który pełni zwierzchnictwo nad Andorą wraz z współksięciem francuskim (prezydentem Francji) * Iran - Islamska teokracja istnieje od 1979 w Iranie, gdzie ajatollah pełni najwyższe stanowisko w państwie - obecnie jest to Ali Chamenei. * Watykan i Stolica Apostolska - stanowią państwa (suwerenne podmioty prawa międzynarodowego) o ustroju teokratycznym złączone ze sobą ścisłą unią personalną i funkcjonalną. Ich głową jest Papież - obecnie Benedykt XVI. * Suwerenny Rycerski Zakon Szpitalników św. Jana z Jerozolimy z Rodos i z Malty Zakon Maltański - suwerenny podmiot prawa międzynarodowego o cechach państwa zakonnego (m.in. stosunki dyplomatyczne z 104 państwami). Na jego czele stoi Wielki Mistrz, obecnie jest nim Matthew Festing. * Flag of the Greek Orthodox Church.svg Athos - Góra Athos, autonomiczna republika mnichów na Półwyspie Chalcydyckim w ramach Grecji - władze sprawuje tam Święta Wspólnota (gr. Iera Koinotita) złożona z 20 przedstawicieli klasztorów, na czele której stoi Protos.

Gość Energat
Autorem Dzieci Cieni, jest Margaret Peterson Haddix. Chyba lepiej jednak żyć w teokratycznym, niż totalitarnym?

A czym to się różni? Że tu masz dyktatora świeckiego a tam kapłana/kapłanów?

Gość Gość
Żyjesz w takim kraju

Gość bhu78
ja kiedys zylam w jednymz wymienoinych katastrofa.

Nie przesadzajmy że żyjemy w takim kraju. Wciąż można głosić poglądy które różnią się od poglądów rządzących. Można organizować marsze, protesty, strajki. Swobodnie się przemieszczać i przeprowadzać. Za to że ktoś jest ateistą nie zostanie zabity.

Gość -siedem-
Ludzie lubią się użalać jak im ciężko. Jak im źle. Jal bardzo są pokrzywdzeni. I racja. Zabawa w Poly Annę jest mało zabawna. Ale w naszym kraju naprawdę nie jest tak źle. Nie ma kraju idealnego. W każdym jest coś co nie jest doskonałe. Trzeba nauczyć się wykorzystywać to co jest dobre i tyle.

Gość -misiu
Pollyanna to jedno imię ;) Ale masz rację. Szczególnie nasi rodacy to kraj malkontentów. Weźcie pod uwagę chłopaka z powieści od której zaczął się temat - nie użalał się - spróbował zmienić swoje położenie. Próbował.

Gość Dripk
Bez przesady, nie uważam, że żyjemy w takim kraju. U nas na szczęście nie istnieje nic takiego jak Prawo Populacyjne, które było jednym z głównych praw w książce, prawda?

Gość -siedem-
Ale każdy totalitaryzm rządzi się swoimi prawami. W Korei chyba nie było kontroli urodzeń co?

Gość szczęśliwego nowego
Nie żyjemy we takim kraju? A KU.. w jakim? (wiem, ze jestem ciągle namierzany prze kolesi tuseka). Nic nie trzeba sobie wyobrażać. Wystarczą rządy Partii Miłości. "Ci, którzy sprawują władzę to rząd. Pozostali to nierząd. (Krzysztof Martyna) Konkurs na narzędzia inwigilacji i cenzury Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło konkurs 1/2011 na wykonanie projektów w zakresie badań naukowych lub prac rozwojowych na rzecz obronności i bezpieczeństwa państwa. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju na zlecenie MSWIA finansuje prace nad narzędziem do cenzurowania Internetu, ujawniania tożsamości ukrywających się w Sieci internautów oraz włamywania się do komputerów, przeglądania ich dysków i podsłuchiwania komunikacji. ...włamywania się do komputerów, przeglądania ich dysków i podsłuchiwania komunikacji." Gratulacje dla POpapranych! Kto nie z tusekiem ten wyginie jak dinozaury!

Gość Atopomi
Ciekawa jestem, jak historia się rozwinie. W sensie, w kolejnej części Dzieci Cieni. Czy ktoś wie, jaki będziemy tytuł i kiedy ma się ukazać?

W lutym ma się ukazać. I wiadomo tyle że Luck nie będzie już narratorem.