Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Loloala

Króliczek, stan zapalny na siusiaku...

Polecane posty

Gość Loloala

Mój króliczek był u weterynarza wczoraj. Jest chory dlatego byłam, ale przy okazji miał biegunkę. Dlatego też weterynarz wyrwał mu włoski brudne z siusiaka. Miał to miejsce wczoraj po wizycie zaczerwienione, a dzisiaj ma tak jakby stan zapalny: jest to grube, czerwone i bolesne. Co zrobić? Czy mój króliczek może teraz wgl sikać?

Gość Loloala
proszę o pomoc! martwię się.... :(

Gość .)...(.
Wybierz się jeszcze raz do weta. Nie rozumiem jak mógł mu wyrywać włosy i to jeszcze z chorego miejsca Jak na razie przemyj mu chore miejsce rumiankiem. rumianek ma właściwości łagodzące przy stanach zapalnych, a przy okazji go tam umyjesz. Pilnuj żeby nie miał mokro, bo siedząc na mokrym podłożu jeszcze pogorszysz mu stan. A jutro biegiem do lekarza.

Gość .)...(.
I jeszcze jedno: jak ma biegunkę to zrób mu dietę. Najlepiej niech je na razie sianko i kupuj mu specjalistyczny granulat dla królików.

Gość Jelito
Syfa złapał , pewnie od Ciebie się zaraził ?

Gość .)...(.
Całkiem możliwe, że tak mu się stało po tej "operacji" jaką zafundował mu wet. Ja bym Ci radziła jednak zmienić lekarza, Ale jutro mimo wszystko z wizytą nie zwlekaj

Gość .)...(.
To ze miał biegunkę, to nie oznacza że wina leży w brudnym siusiaku. Królik sam potrafi się umyć, chyba że jest chory. Najczęstszą przyczyną biegunek są problemy z przewodem pokarmowym. Wina może też leżeć w jedzeniu jakiem u podajesz. Dlatego królik jedzenie musi mieć zawsze świeże. Zrób mu dietę, nie podawaj mu na razie zieleniny. A jutro koniecznie idź do weta. Najlepiej do innego.

Gość Loloala
Bardzo dziękuje :)

Gość .)...(.
Proszę bardzo :) mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam. Pamiętaj jeszcze o jednym. Brudnych włosków u królików się nie wyrywa. Królik ma bardzo delikatną skórę. Nie dośc że go może boleć to może wdać się stan zapalny. Możesz go umyć delikatnie gąbką ( tylko żebyś królika nie wkładała do miski z wodą). Najlepiej rumiankiem wymieszanym z płynem do higieny intymnej lub lub delikatnym dziecięcym. Delikatnie potem podcierasz, a raczej podsuszasz ręcznikiem papierowym i wkładasz do czystej klatki. Podczas kąpieli unikaj przeciągów i taraj się żeby miał ciepło.

Gość hghtr6g
idz do niego jeszcze raz, na pewno kroliczka to boli.

Gość .)...(.
Choć na razie, przy stanie zapalnym rumianek wystarczy. Po płynach może go tam piec i szczypać