Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona mmaammaa

11 miesieczne dziecko nie reaguje na imie

Polecane posty

czy to normalne, ze 11 miesieczne dziecko nie reaguje na imie albo robi to bardzo rzadko ? Na pewno nie jest to kwestia,ze zle slyszy, bo potrafi uslyszec ciche dzwieki dochodzace z innego pomieszczenia i natychmiast reaguje i sie rozglada. Wczesniej w okolicach 10 miesiaca czesciej reagowala na imie, teraz to jest rzadkosc. Poza tym rozwija sie normalnie. Siada, wstaje, stoi. Mowi proste slowa, powtarza dzwieki. chyba zaczynam swirowac, ale tak sie martwie, ze az plakac mi sie chce :(

nikt nie ma dzieci w tym wieku ?

Gość według siatki centylowej
nie martw się aż tak, moja dwulatka jak chce to przyjdzie jak ją wołam a jak nie to nie

Gość IhaveSenn
Dokładnie, są dzieci które specjalnie nie reagują, słyszą, wiedzą że je wolasz, ale udaJą że nie słyszą :D Nie pytaj czemu, tylko same dzieci to wiedzą.

w tym wieku dziecko interesuje sie powoli chodzeniem i innymi nowymi rzeczami, mysle ze jest zbyt zajete poznawaniem świata zeby reagowac na kazde zawolanie, wszystko jest w porzadku nie denerwuj sie:)

Gość palalaka
idź do pediatry, zapytaj... może być to nic specjalnego, a może pierwsze symptomy autyzmu...

Gość majka24907564
a nie nazywaliście go np. "Fasolka", "Bąbelek", "Niunia"? Dziecko znajomych-znajomych poszło do przedszkola i nie znało swojego imienia, bo rodzice je ciągle pieszczotliwie nazywali jakoś. I tak, pani pyta: - jak masz na imię? - Niunia. - nie, tak mówią na ciebie rodzice, ale jak masz na imię? - Bąbelek! :) także może o to chodzi? albo faktycznie specjalnie ignoruje :)

nie, zawsze mowimy po imieniu, co prawda w roznej formie, ale sa to 3 formy ktore sie powtarzaja. Wczesniej corka czesciej reagowala. Moze faktycznie wszystko jest ciekawsze, bo jak siedzi w krzeselku i nie ma nic ciekawego do robienia to podnosi wzrok jak uslyszy imie... myslicie, ze pediatra moglby u tak malego dziecka zdiagnozowac objawy autyzmu ??

no błagam, następna z autyzmem w tym wieku nie, napewno nie zdiagnozuje normalne to jest, ze nie reaguje, bo interesuje ją wszystko inne niz akurat jej imię i tak jak napisłaś, jeśli nie ma nic ciekawego to pdniesie wzrok czego tu sie doszukiwać?

ja sie nie doszukuje, ale jest to moje pierwsze dziecko, wiec wykazuje zaniepokojenie, a tutaj chyba bardziej szukam potwierdzenia swoich domniemywan. Chcialam zeby inne mamy wypowiedzialy sie czy u swoich dzieci w tym wieku zaobserwowaly wlasnie brak reakcji na imie.

Gość ooooooooooohahahahaha
Autyzm - :-O no co za bezmózg to napisal, chyba ktoś kto nie ma dziecka :D

no wlasnie i dlatego pytam inne mamy o rade, bo to moje pierwsze dziecko i nie wiem czy to normalne :/

teraz juz z tego wszytskiego co chwile sprawdzam czy zareaguje i reaguje moze 1 na 30 :(

Gość co takiego ?
11 miesieczne dziecko ma reagowac na imie ? i to zawsze ? ale bzdury . W tym wieku dziecko wszystko interesuje - a to otoczenie , a to nauka chodzenia , a reagowanie na imie to juz na prawde na samym koncu jego zanitereswoania . Teraz twoje dziecko poznaje swiat i jesli dziecko reaguje na odlglosy i halasy to nie masz sie czym martwic . Moje dziecko w tym wieku roznie reagowalo . Raz zareagowalo , a dziesiec razy nie - bo mialo inne ciekawsze zajecia. teraz moje 3 letnie dziecko tez czasem udaje ze nie slyszy - u dzieci to nomralne . Na prawde nie martw sie tym ! wyluzuj .

pewnie macie racje :) dziekuje :)

Gość ooooolka
a może mu się nie podoba to imię? i dlatego nie reaguje :)

hehe ano moze i jej sie nie podoba :P chociaz to ladne imie ;) jak dorosnie moze sobie zmienic :P

moja kuzynka poszła z 4 letnią córką do laryngologa bo wydawało jej się, ze ona niedosłyszy, a lekarz jej powiedział ona po prostu nie chce jej słuchać i ma ją gdzieś ;) a uszka ma zdrowe :)

u nas na pewno nie ma problemu z uszkami, bo doskonale slyszy, ze np drzwi do domu sie otwieraja. Reaguje na skrzypienie drzwi u sasiadow ;) dobrze slyszy.

Gość gość
Uważam ze zawsze warto skonsultować się ze specjalistą psychologiem od zaburzeń dzieci. Ja byłam z synem wczoraj w synapsis a ma 10 miesiecy i tez mi zwrócili uwagę ze nie reaguje na imię za każdym razem. Powiedzieli ze powinien. Niestety coraz więcej dzieci boryka się z problemem autyzmu lepiej wcześniej reagować i sprawdzac niż zaklinac rzeczywistośc

Gość Fokiiiiii
Chciałbym się dowiedzieć jak potoczyły się losy córeczki,kiedy zaczęła znów reagować na imię?

Gość Fokiiiiii
Nikt już nie uczestniczy w tej dyskusji?

Gość gość
Mój mąż ma 30 lat i nie reaguje, jak go wołam po imieniu. Dopiero jak wrzasnę "k****, głuchy jesteś?" to się odwraca. Także ten, nie zaniedbujcie takich spraw, mamusie, bo potem może dziecku tak zostać do końca życia.

Gość Fokiiiii
Pewnie jakbym krzyknęła do dziecka „k***a” to by właśnie się odwrócił...może złe imię dałam;)