Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konsument z Warszawy

Szarpiące tramwaje

Polecane posty

Dziś spadła na mnie 120 kilowa starsza pani, gdy tramwaj ruszył. Jedna pani przeleciała przez cały tramwaj i upadła na ziemię gdy tramwaj ruszył. Ktoś wpadł na wózek z dzieckiem który wpadł na matkę gdy tramwaj ruszył. Raz motorniczy wyhamował tak płynnie ze dostał aplauz i oklaski od jadącej młodzieży, której wszystkie rozmowy dotyczyły hamowania i startowania tramwaju. Czy to tylko wina tramwajów że tak strasznie ruszają, hamują i zwalniają i zwiększają szybkość? Czy motorniczy nie ma jakiegoś przycisku by łagodnie manewry mógł wykonać? Czy cokolwiek z tą sprawą można zrobić, choćby na przyszłość. Proszę piszcie jeśli nie jesteście zadowoleni i chcecie by ta sytuacja uległa zmianie.

Gość trwoqp
to jest wina prawdopodobnie taboru, ponieważ jechałam kiedyś tramem w łodzi i przez pewien czas jazda była płynna, ale na jednym z przystanków coś zaczęło szwankować i pan motorniczy wszedł do wagonu i poinformował że ma awarię i będzie szarpać więc albo jedziemy dalej mocno się trzymając albo awaria, pasażerowie zgodzili się jechac dalej i jakoś dało radę, tylko raz spotkałam się z taką sytuacją, a jeźdżę tramwajami często i zawsze w miarę płynnie jedzie (pomijając szarpanie w boki na krzywych torach:D)

Wydaje mi się że niestety każdy tabor tramwaju w Warszawie ma właśnie taką ukrytą wadę że szarpie. bujanie na boki jest naruralnie i przy odpowiednim stanięciu można się przygotować na takie trzęsienie. jednak to szarpanie na początku, an końcu i w trakcie jazdy jest niesamowicie niekomfortowe. Każdy kto jedzie po raz pierwszy to jest tak zdziwiony i zaskoczony, a i tak każdy stojący buja się wpierw w przód a później do tyłu i to pomimo trzymania się rączki. A więc pytanie zasadnicze wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Co można zrobić? Czy pozwy zbiorowe o poniesione szkody na zdrowiu przyniosłyby jakieś skutki wymierne? Gdzie można składać jakieś prośby czy petycje w tej sprawie by kolejne dokupowane tabory były sprawdzane pod kątem płynności ruszania i hamowania?? Wiele osób stojących z braku miejsc ma słabe zdrowie, są po operacjach, a tu jeszcze to szarpanie co przystanek dochodzi - jest to bardzo niebezpieczne dla zdrowia bardzo wielu ludzi. Trzymający w rękach pakunki cięższe też są zagrożeni- lub inni pasażerowie wokół. Dochodzi do masy konfliktów pomiędzy pasażerami na wskutek wpadania na siebie i obijania się przez to szarpanie. Jest to naprawdę takie koszmarne w praktyce że spróbuję podać jeszcze jeden przykład. Moja znajoma zaszła w ciążę. Jeżdżenie odpadało z powodu szarpania i niedogodności lini więc musiałaby jeździć tak przeciążonym autobusem że mogłaby być zmiażdżona z powodu tłoku. żeby nie poronić dziecka zrezygnowała z pracy na okres całej ciąży.

Gość kochacie mnie ?
krzywe polskie tory u mnie raz tramwaj wypadł i obalił sie na bok

przyznaję,że w Warszawie strasznie szarpie, niezaleznie od taboru, bo zarowno w tych starych jak w tych nowych, chociaż może w tych ultradźwiękowych,superniskopodłogowych Pesa jest nieco lepiej, ale tam za to w zimie dają +30stopni a latem -20 i sie czuje jak w chłodni :(

Ja jeżdzę tramwajami codziennie w Warszawie i raz na jakiś czas zdarzy się szarpnięcie ale żeby ciągle to już chyba przesada... Poza tym jak się człowiek czegoś trzyma, to nie ma opcji żeby poleciał.

"Moja znajoma zaszła w ciążę. Jeżdżenie odpadało z powodu szarpania i niedogodności lini więc musiałaby jeździć tak przeciążonym autobusem że mogłaby być zmiażdżona z powodu tłoku. żeby nie poronić dziecka zrezygnowała z pracy na okres całej ciąży." No to już w ogóle przesada. Tyle kobiet jeździ w ciąży komunikacją i jakoś dają radę. Gdyby chciała pracować, to mogła zawsze umówić się że będzie przyjeżdzać do pracy godzinę później i wtedy już takich tłumów nie ma. Kurczę aż sama się dziwię, że mnie jeszcze nie zmiażdżyli :D

Gość wifi/
Nie chrzańcie głupot!!! Mieszkam w Warszawie od urodzenia, na studia zasuwałam codziennie tramwajami i było w porządku. Trafił sie jeden jakis ciasniak, ktory moze pierwszy raz tramwajem jechał i szarpneło i od razu topik o tym zakłada... :-O latajcie samolotami w takim razie tylko uwaga na turbulencje....

do lia lia lila Naprawdę znam ten przypadek kobiety w ciąży osobiście. Akurat trasa autobusu którą by musiała dotrzeć do pracy jest niesamowicie przeciążona i nie dało by rady podróżować, nawet wcześniej. Być może macie rację że aż tak nie szarpie zawsze. Zastanawia mnie jedynie że w Stanach nawet od poparzenia się kubkiem herbaty są pozwy, sprawy, a tu kompletnie inna mentalność, póki tramwaj trzyma się w torach wszystko jest ok. Więc niechaj będzie okej, i niech się nic nikomu nie stanie.

Gość niewiemczyteztakmacie?
tez mieszkam w Warszawie i jazda tramwajem tak wlasnie wyglada jak to opisales.Cos strasznego

...-łaś... jestem kobietką, powinnam napisać "konsumentka z Warszawy", wprowadziłam tym Was w błąd. Ponieważ nie mam Prawka ani samochodu gdybym kiedyś była w ciąży to jeździłabym komunikacją miejską, i zastawiałam się po prostu jak by to było, jak uchować brzuch przed szturchnięciami łokciami, torebkami, i co zrobić z tym szarpaniem.